Otvoren natječaj za dodjelu novinarskih nagrada za 2006. godinu

Racunalo.com foto

Nagrade se dodijeljuju za radove objavljenje u u prethodnoj kalendarskoj godini u slijedećim kategorijama: nagrada za najbolji novinarski uradak, nagrada za najbolji urednički uradak i nagrada za ICT novinara godine. Kao i svih godina dodjela novinarskih nagrada, glavni sponzor dodjele nagrade je tvrtka SAP.


Informatičko novinarstvo u Hrvatskoj tijekom devedesetih godina doživjelo je snažan rast. Rast i brzina napretka tehnologije i komunikacijske znanosti svakodnevno se povećavaju. Usporedno s razvojem informatičke tehnologije i tržišta sve više je relevantnih medija koji imaju stalnu publiku i čiji se sadržaj znatno usmjerava ka praćenju tehnološko-komunikacijskih tematika. Do 2000. godine nije postojao način za vrednovanje cjelovitoga rada pojedinih novinara i medija te se često događalo da kvalitetna novinarska ostvarenja ostanu u sjeni. Već šestu godinu, Hrvatsko novinarsko društvo uz potporu i incijatora projekta tvrtku SAP, prati trendove, razvoj i rad medija i novinara koji prate zbivanja iz informacijskih i komunikacijskih tehnologija, i za najbolje dodijeljuju nagrade. Nagrada je utemeljena pod nazivom SAP e-journalist prize, a Hrvatsko novinarsko društvo prepoznavši vrijednost projekta preuzima njezinu realizaciju i nagradu imenuje SAP ICT journalist prize Božo Težak.
 
Za nagradu SAP ICT journalist prize Božo Težak mogu se prijaviti novinari čiji su radovi objavljeni tijekom 2006. godine u svim medijima u Hrvatskoj.  Prijave za nagradu nagrade vrše se zaključno s 01. srpnja 2007. godine. Uz kraći pismeni prijedlog valja priložiti i tekstove i uredničke uradke – obavezno u digitalnom obliku (PDF) na USB memoriji, CD-u ili DVD-u.
Nagrade su novčanog karaktera, a dodijeljuju se po jednom laureatu za svaku kategoriju. Nagrade se dodijeljuju u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom, koji sastavlja žiri. Odluku o nagradama za novinarski i urednički uradak donosi posebno odabrana ocjenjivačka skupina (“žiri”) koju je većinom glasova odabrao Zbor ICT novinara HND-a. Ocjenjivačka skupina sastoji se od tri novinara, jednog stručnjaka za ICT tehnologije i predstavnika tvrtke pokrovitelja nagrade. Odluka o nagradi informatički novinar godine donosi se na temelju glasovanja članova Zbora informatičkih novinara HND-a, prema posebnom Pravilniku o nominacijama i glasovanju.
Generalni sponzor nagrade je tvrtka SAP, a potporu projektu dati će brojne hrvatske tvrtke i medijske kuće. Pokrovitelji svečanosti dodjele nagrada SAP Božo Težak su Hrvatsko društvo novinara i Zbor informatičkih novinara. Svečanost dodjele godišnjih nagrada SAP Božo Težak održati će se 13. rujna ove godine tijekom održavanja SAP World Toura ’07. ().


Božo Težak, prof. dr.
Božo Težak je pionir informacijskog društva. Cijenjeni kemičar i informatičar, rođen je u Varaždinu 1907. godine. Nakon mature i diplome  stečene u rodnome gradu, seli u Zagreb gdje magistrira i započinje svoju doktorsku disertaciju. Među prvim znanstvenicima uočio je da je za razvoj znanosti od posebne važnosti informacijsko-komunikacijsko područje. Bio je pokretač brojnih časopisa od kojih je najznačajniji “Informatologia Yugoslavica” (danas Informatologija) kojemu je do kraja života bio glavni i odgovorni urednik. Godine 1975. osnovao je Društvo za informatiku SR Hrvatske, kojemu je bio i prvi predsjednik. Glavni je pobornik stvaranja Nacionalnog informatičkog centra SR Hrvatske. Održao je brojna predavanja na teme: multimedija, obrade i rukovanja informacijama i komunikacijama, interdisciplinarnosti u informacijskim tehnologijama. Svojim pedesetogodišnjim radom dao je izniman doprinos našoj i svjetskoj znanosti. Istaknutost njegovog rada bio je poticaj za imenovanjem nagrade po njemu.

Laureati za  2001. godinu
 Kategorija: Softver za planiranje resursa poduzeća Dobitnik: Nikša Alfirević, časopis Marketing UP
 Kateogrija: e-poslovanja    Dobitnik: Zvonko Pavić, Jutarnji list i Klik
 Kategorija: e-plaćanje    Dobitnik: Zlatko Gregurić, časopis Banka
 Kategorija: Virtualne organizacije   Dobitnik: Marko Franjić, Jutarnji list
 Kategorija: e-javni sektor    Dobitnik: Branimir Kovač, časopis Mreža


Laureati za 2002. godinu
 Kategorija: e-nabava    Dobitnik: Robert Gabelić, Jutarnji list
 Kategorija: e-financije    Dobitnik: Branimir Kovač, Banka
 Kategorija: e-javni sektor    Dobitnik: Robert Gelo, PC Chip
 Kategorija: e-poslovanje    Dobitnici: Mario Spremić, RRiF i Damir Šohar, PC Chip
 Kategorija: ERP     Dobitnik: Nikša Alfirević, Suvremeno poduzetništvo


Laureati za 2003. godinu
 Kategorija: Najbolji informatički tekst u internetskom mediju  Dobitnik: Goran Šikić, monitor.hr
 Kategorija: Najbolji informatički tekst u tiskanom mediju  Dobitnik: Dragan Petric, Mreža
 Kategorija: Najbolji test informatičke opreme ili tehnologije  Dobitnik: Oleg Maštruko, BUG
 IT novinar godine     Dobitnici: Zvonko Pavić i Dragan Petric


Laureati za 2004. godinu
 Kategorija: Najbolji novinarski rad   Dobitnik: Dražen Tomić, Dnevnik
 Kategorija: Najbolji urednički uradak   Dobitnik: Miroslav Rosandić, BUG
 ICT novinar godine     Dobitnik: Boris Ličina Borja, PC Chip


Laureati za 2005. godinu
 Kategorija: Najbolji novinarski rad   Dobitnik: Damir Šohar, PC Chip
 Kategorija: Najbolji urednički uradak   Dobitnik: Dario Sušanj, PC Chip
 ICT novinar godine     Dobitnik: Hrvoje Šarić

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.