Otkrij nove planete uz AstroNet

Fotografija članka: Otkrij nove planete uz AstroNet

Krajem prošle godine otkrivena su dva nova planeta korištenjem strojnog učenja, a zahvaljujući inovativnom pristupu Google Brain tima ka NASA-inim podacima. Kȏd pomoću kojega su postigli ove astronomske uspjehe će biti javno dostupan.

Oglas

Svemirski teleskop Kepler već 9 godina neumorno osmatra Mliječni put, tražeći objekte veličine planeta mjerenjem najmanjih promjena u svjetlini prilikom tranzita objekata ispred zvijezda.

Keplerove baze podataka su kao po mjeri upravo za sustave strojnog učenja. Ogromne, pune šuma sa tek suptilnim varijacijama. Takve baze su neupotrebljive za jednostavnije statističke metode, no konvolucijske neuralne mreže su baš ono što je potrebno za pronalaženje novih i zanimljivih rezultata iz tog vrtloga informacija.

Umjetna inteligencija zadužena za interpretiranje je umjerena na tisućama prijašnjih Keplerovih očitanja koja su već označena i potvrđena kao planeti ili ne-planeti. Osim toga, navedeni AI uočava obrasca koji zanimaju astronome, a upravo navedeni model je identificirao objekte Kepler-90i te Kepler-80g.

Istraživači iz Google Brain tima kažu kako će objaviti navedeni izvorni kod za projekt, što će pridonijeti većoj preciznosti, a možda i većoj brzini i prilagodljivosti novih skupova podataka. Cijelu dokumentaciju možete pronaći .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.