Oracle kupuje Sun

Fotografija članka: Oracle  kupuje Sun

Prije ovog poteza, Oracle i Sun Microsystems su se natjecali u nekim segmentima softvera za baze podataka. Oracle Database, suočavala se je  s osobito oštrom konkurencijom Sun MySQL zbog open sourcea MySQL.
Jonathan Todd, glasnogovornik Europske komisije, izjavio je da se je u konačnici došlo do zaključka kako MySQL nije se u stvari natjecao sa Oracle bazom podataka i određenim aplikacijama prije Oracleove kupnje Sun Microsystems. Osim toga, on je rekao da je utvrđeno kako će se Oracle i dalje suočavati s konkurencijom brojnih drugih dobavljača, uključujući Microsoft, IBM i Sybase.
Zabrinutost da će Oracle ‘ubiti’ jednu od najuspješnijih open source bazu podataka u svijetu ustvari se neće realizirati.  Oracle je obećao nastavak podrške za MySQL i daljeu slijedećih pet godina, iako to nije kodificirano osiguranje na bilo koji ugovor o prodaji ili obvezujući ugovor. Europska komisija ne zahtjeva ovaj ili bilo koji drugi uvjet da budu vezani za njihovu suglasnost oko posla.
Oracle Corporation je osnovana 1977. i specijalizirana je za enterprise rješenja, posebno softvera za baze podataka. Ostvarili su prohod više od 23 milijarde dolara u 2009., a zapošljavaju gotovo 73.000 djelatnika u cijelom svijetu. Sun Microsystems je surađivao s proizvođačima hardvera, kao i softvera kao što je Java i MySQL, te je bio veliki zagovornik open source software pokreta. Njihov softver je StarOffice paket otvoren izvor OpenOffice.org pod GNU-u i SISSL, a natjecali su se direktno sa Microsoft Office.
Oracle-ova kupnja Sun-a još uvijek čeka odobrenje u drugim jurisdikcijama izvan EU-a, iako je prvobitni važan korak ostvaren.

 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.