Optimiziranje Windows 7 PC

Fotografija članka: Optimiziranje Windows 7 PC

U nastavku pročitajte nekoliko dobrih načina kako biste poboljšali performanse računala bez nadogradnje vašeg hardvera. Ako ste u pretrazi Interneta pronašli već neke prijedloge, budite oprezni. Dobar dio je kombinacija savjeta za Xp ili Vista, a što bi zapravo mogao učiniti više zla nego dobroga za vaš Windows 7 sustav. 

Prvo što treba napraviti je nadogradnja upravljačkih programa za sve kritične komponente. U otkrivanju kritičnih točaka ili elemenata, kao i u pronalaženju novih upravljačkih programa pomoći će vam Astra32 – dijagnostički alat, o kome smo pisali na našem portalu . Upravljački programi za matičnu ploču su najvažniji, posebno ako su video i zvuk integriran na ploči sustava. Ako te komponente nisu integrirane u računalo, dodajte upravljačke programe za grafičku karticu i zvučnu karticu na popisu, a nakon toga za ostale uređaje kao što su , Wi-Fi kartica, pisač, mobilni telefon itd. Ne možete li  naći upravljačke programe za Windows 7,  pokušajte koristit iste za Windows Vista. Ako naiđete na probleme, desnim klikom miša, kliknite na izvršnu datoteku, a zatim opet kliknete lijevom tipkom miša. Otvoriti će vam se čarobnjak.  Odaberite opciju koja se odnosi na upravljačke programe za starije inačice sustava Windows, a ne Windows 7. Odaberite Vista kao naknadni operativni sustav, kliknite "dalje" kroz ponuđene upute, a zatim ponovno pokrenite instalaciju izvršavanja. Isto tako možete nadogradnju upravljačkih programa izvršiti kroz postupak o kojem smo pisali

Optimizacija
Ako ste instalirali Windows 7 kao nadogradnju na Windows Vista ili Xp operativni sustav, pronađite mapu s oznakom C: Windows.OLD. Ova mapa ima puni sadržaj vašeg starog sustava, ogromna je i zauzima prostor na disku.  Želite li spremiti ipak neke mape na svoj novi Windows 7 OS, nakon što to učinite, izbrišite cjelokupne nepotrebne datoteke.  Imate li više tvrdih diskova, možete povećati performanse npr. samo  C: particije kao zaseban hard disk. Da biste to postigli, otvorite Control Panel i odaberite sustav. Od tamo, kliknite Advanced System Settings. Odaberite karticu "Napredno", kliknite gumb "Settings" u kategoriji Performanse.  U novom prozoru koji se je pojavio, odaberite karticu "Napredno".  Konačno, kliknite "Promijeni".  Poništite "Automatsko upravljanje veličinama datoteke za sve pogone".  Pritisnite "OK" i ponovo pokrenite računalo.

Pushing  performansi
Kliknite na gumb Start i upišite regedit u dio ‘Traži datoteke i mape’. Sada ste došli na Windows 7 registar. Ništa ne dirajte ili mijenjajte bez dobrog razloga. Lijevo kliknite na strelicu pored proširivo do HKEY_CURRENT_USER. Proširite mapu Control Panel, a zatim direktno na radnu površinu u hijerarhiji. U desnom prozoru potražite i dvokliknite MenuShowDelay. Promjena vrijednosti od 400 do bilo kojeg broja manjeg od 1 ili većeg, predstavlja milisekunde zakašnjenja između izbornika prije nego se pokažu na radnoj površini. Promjenom možete promijeniti vrijeme kašnjenja ili u potpunosti ga ukloniti.  Nakon što ste odredili vrijeme, kliknite izbornik zaslona. Ponovo pokrenite računalo da biste odmah primijenili promjene. Dopušteno je da nastavite rad, te kasnije pokrenete ponovno računalo. 
Pogledajte mapu pod nazivom miš. Kliknite, i onda tražite i odaberite Mouse prekovremeni Registry ključ. Promijenite ovu vrijednost na bilo koji broj manji od 1 ili veći. Zatvorite Registry Editor, ponovo pokrenite računalo, i imati ćete brže mouseovers.
Ako ste spremni na žrtvovanje izgleda spram brzine, možete izmijeniti vizualne postavke Windowsa 7 sučelja. Vratite se na dio sustava za Control Panel i ponovno kliknite na Advanced System Settings. Na Sistem svojstva prozora koji se je pojavio, odaberite karticu Dodatno, a zatim kliknite na Postavke ispod kategorije Performanse.  Performanse Options prozor će iskočiti, a tu ćete vidjet popis koji odgovara svim aranžiranjima  u operacijskom sustavu. Ako vam ne smeta pretvaranje vašeg OS-u klon Windows 2000, kliknite gumb za prilagodbu postavke za najbolje performanse. Vi ćete zadržati prilično sličan prvobitni desktop s Aero efektima,  ali istovremeno će te dobiti znatno poboljšanje performansi. 

Sanja Ledinek

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.