Optima Telekom: u 2015. ostvarili operativnu dobit od 106,4 milijuna kuna

Fotografija članka: Optima Telekom: u 2015. ostvarili operativnu dobit od 106,4 milijuna kuna

Optima Telekom u Hrvatskoj posluje točno 10 godina. 2015. godina, ujedno i deseta godina poslovanja na tržištu, bila im je financijski vrlo uspješna, te su se smestili u klub najvećih tvrtki u Hrvatskoj.

Oglas

S ostvarenom operativnom dobiti (EBITDA) prije jednokratnih stavki u iznosu 106,4 milijuna kuna, Optima je, prvi put u svojih deset godina poslovanja, ušla u klub najvećih tvrtki u Hrvatskoj koje godišnje ostvaruju operativnu dobit veću od 100 milijuna kuna.

Prvenstveno je to rezultat provođenja troškovnog restrukturiranja, a koje se očituje i u EBITDA marži prije jednokratnih stavki koja je porasla na 24,3 posto na kraju 2015. godine, što predstavlja povećanje od 5,4 postotna poena. Značajno je spomenuti i kako su ukupni poslovni rashodi Optima Telekoma pali za 11,7 posto u odnosu na prošlu godinu.

Ukupni poslovni prihodi Optima Telekoma u 2015. godini pali su za 5,8 posto u odnosu na prethodnu godinu, a što je većim dijelom rezultat smanjenja broja korisnika javne govorne usluge. No, tu svakako treba uzeti u obzir kako se radi o usluzi koja ima globalnu tendenciju pada.  S druge strane, Optima je na godišnjoj razini ostvarila rast prihoda od Interneta za 9,8%, te interkonekcijskih prihoda za 9,7% u odnosu na prethodnu godinu.

Ostvareni rezultati omogućili su Optimi i daljnja kapitalna ulaganja koja su u 2015. iznosila 48,4 milijuna kuna.

Postavljanjem dobrih temelja u drugoj polovici 2014. godine te zahvaljujući nastavku operativnog restrukturiranja kompanije tijekom cijele 2015. godine, kao i pojačanom tržišnom nastupu, posebno u drugoj polovici godine, ostvarili smo odlične financijske rezultate i tržišni uspjeh na koji smo iznimno ponosni. Na ostvarenje ovako dobrog financijskog rezultata u velikoj mjeri su utjecale sinergije s Hrvatskim Telekomom na području upravljanja troškovima, kao i niz procesnih promjena. S druge strane, naš pojačani fokus na pružanje usluga pristupa Internetu, rezultirao je rastom prihoda u ovom segmentu, koji ujedno predstavlja okosnicu našeg budućeg poslovanja.

Uštede koje smo ostvarili kroz proces restrukturiranja, u velikoj smo mjeri reinvestirali u snažniji tržišni nastup s ciljem jačanja Optimine pozicije na tržištu, što je, u kombinaciji s osvježenim proizvodnim portfeljem i jačanjem prodajne snage, rezultiralo sve većim priljevom novih korisnika te istovremeno sve manjim odljevom postojećih korisnika. Zahvaljujući tome, nakon niza godina, u četvrtom smo tromjesečju ove godine promijenili trend u pogledu razvoja naše korisničke baze, odnosno, ostvarili smo rast broja maloprodajnih korisnika.

Nastavili smo i s kapitalnim investicijama kako bi uskladili mogućnosti naše mreže s rastućim potrebama korisnika za sve većim brzinama pristupa Internetu. Tako smo tijekom 2015. u veći dio pristupne mreže implementirali VDSL tehnologiju. Pored toga, povećali smo kapacitete u
ključnim dijelovima naše jezgre mreže i ugradili dodatne funkcionalnosti u svrhu povećanja
kvalitete i pouzdanosti.
– predsjednik Uprave Optima Telekoma Zoran Kežman

Optima Telekom u 2016. godinu kreće s pozitivnim rezultatima i novim projektima koji za cilj imaju nastavak uspješnih trendova.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.