Oppo SmartSensor – prvi senzorski stabilizator slike za smartfone

Fotografija članka: Oppo SmartSensor – prvi senzorski stabilizator slike za smartfone

Kompanija je na upravo održanom Mobile World COngressu 2016 u Barceloni predstavio nekoliko zanimljivih tehnologija za mobilne uređaje, među kojima je i Oppo SmartSenzor, kažu pametni senzor za kamere.

Oglas

Ako redovito pratite naš portal, tada sve već pročitali kako smo pisali o njihovoj novoj tehnologiji brzog punjenja, , a koja je također premijerno predstavljena na MWC 2016 u Barceloni, a pomoću koje bateriju od 2500 mAh možete napuniti samo za 15 minuta.

I ova nova Oppo SmartSensor tehnologija će se posebno svidjeti onima koji vole jake kamere i često fotkaju, odnosn kojima je kamera na pametnim telefonima i jedini uređaj za snimanje fotografija i videa. Kako kažu u kompaniji, ovo je “prvi senzorski stabilizator slike za pametne telefone”. Ujedno je i najmanji slikovni stabilizator na svijetu za bilo koji uređaj.

Novi SmartSensor odnosno tehnologija na kojoj radi je razvijena u kooperaciji s kompanijom MEMS Drive koji je Oppo akvizirao, a ovo bi trebao biti prvi značajniji posao koji su zajednički napravili. Naime, i sami znate kako klasičan sustav za stabilizaciju slike u smartfonima radi na temelju leća i zovemo ga optička stabilizacija slike (OIS). U osnovi se radi o lećama koje se mogu kretati po dvije osi i koje u stvari kompenziraju pokrete koje mi napravimo s našim “nemirnim” rukama. Kako to funkcionira možete vidjeti na videu niže.

Novi sistem stabilizacije ne leži u lećama, nego u samom senzoru, te koristi naprednu mikro električnu mehaničku tehnologiju (Micro-Electro-Mechanical Tech, MEMS), a koja je tanka kao dva lista papira. Zanimljivo je što ova tehnologija prati kretanje po tri osi i preko tzv. monokristalnog silikona (monocrystalline silicon) MEMS sustav stabilizira sliku u samo 15 milisekundi.

Zanimljivo je i kako Oppo SmartSensor je 10 puta precizniji i troši čak 50 puta manje struje za stabilizaciju slike u odnosu na optičku stabilizaciju, te ne dozvoljava zagrijavanje leće. Inače, može kompenzirati vibracije od samo 0,3 mikrometara, što je 1/3 samog piksela.

U kompaniji Oppo svoj novi SmartSensor nazivaju i “senzor za džepne SLR kamere”. Više o ovoj tehnologiji možete pronaći i na .

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.