Open Source Days u 3 dana predstavljena rješenja otvorenog koda u poslovanju

Fotografija članka: Open Source Days u 3 dana predstavljena rješenja otvorenog koda u poslovanju

Prva Open Source Days konferencija iznijela je vrlo bogat program – niz plenarnih i stručnih predavanja, stručnih radionica kao i prilika za besplatno stjecanje vrijednih certifikata. Organizatori konferencije su Algebra i pokrovitelji – Red Hat, Microsoft, CS i Veracomp.

Oglas

Trodnevna konferencija o rješenjima otvorenog koda – Open Source Days – završena je besplatnim polaganjem Red Hat certifikacijskih ispita za zainteresirane i kvalificirane polaznike. Više od stotinu predstavnika vodećih hrvatskih tvrtki koje u svojem svakodnevnom poslovanju primjenjuju rješenja otvorenog koda sudjelovalo je na predavanjima i specijaliziranim tehničkim radionicama na kojima su se mogli upoznati s nekim od najaktualnijih tema s područja otvorenog koda, poput OpenStacka i OpenShifta.

Konferenciju Open Source Days ove su godine, po prvi puta, održali Otvoreno učilište Algebra, glavni pokrovitelj Red Hat, pokrovitelj Microsoft, te pokrovitelji pojedinih događanja, CS i Veracomp. S osnovnom mišlju kako otvoreni kôd nije samo sinonim za Linux, na konferenciji su predstavljene tehnologije i konkretne primjene rješenja temeljenih na otvorenom kodu za virtualizaciju, VoIP, usluge u cloudu, sigurnost i identifikaciju korisnika, a posebnu su pažnju privukla predavanja stručnjaka iz Red Hata na temu OpenStacka i OpenShifta.

Danas oko 95 posto od 2000 vodećih tvrtki u svijetu koristi rješenja temeljena na otvorenom kodu u svojim dijelovima IT sustava koji su kritični za poslovanje i koji se nikako ne mogu smatrati trivijalnima, pa u pojedinim slučajevima čak nisu niti svjesni da koriste rješenja koja potječu iz open source zajednice. IT odjeli u tvrtkama ne mogu ignorirati utjecaj i prisutnost softvera otvorenog koda, naglasio je Vrabec.
– Boris Vrabec, partner u analitičkoj tvrtki Gartner

Neki od glavnih motiva koji, prema istraživanju Gartnera, stoje iza primjene rješenja otvorenog koda su ukupno niži troškovi održavanja, niži troškovi podrške, ali tvrtke kažu kako ih koriste i zbog bolje sigurnosti te – sve više – zbog strateške kompetitivne prednosti nad konkurencijom i više prilika za inovaciju vlastitih IT profesionalaca kada rade s ovakvim rješenjima.

Digitalna transformacija prioritet je izvršnih direktora velikih tvrtki u Europi. Smanjivanje troškova, veća sigurnost ili potrebe usklađivanja sa zakonodavnim okvirima, kao i mogućnost veće automatizacije i ubrzavanje implementacije rješenja glavni su izazovi koji, u smislu IT-a, stoje pred tvrtkama. IT se mora razvijati tako da bude korak ispred zahtjeva poslovanja, a to utječe na proces razvoja aplikacija i rješenja, arhitekturu aplikacija, primjenu i distribuciju aplikacija te kompletnu infrastrukturu. Više od milijun projekata iz područja big data, clouda, mobilnih tehnologija, Interneta stvari i aplikacija u oblaku danas se razvija u otvorenom kodu.
– Krzysztof Chris Rocki, regionalni menadžer Red Hata za središnju i istočnu Europu

Ako niste znali, više od 90% tvrtki s popisa Fortune 500 koristi proizvode i rješenja Red Hata.

Na konferenciji Open Source Days predstavljena su i konkretna open source rješenja koja su primijenjena u hrvatskim tvrtkama. Predavači iz tvrtke Buckhill predstavili su upravljanje korisničkim identitetima u oblaku, stručnjaci iz Nimiuma i Ericssona Nikole Tesle svoje su predavanje posvetili sljedećoj generaciji podatkovnih centara, a Emanuel Blagonić govorio je o iskustvima razvoja open source web rješenja za Grad Rijeku, temeljenog na WordPressu, a s ciljem povećanja transparentnosti komunikacije lokalne samouprave. Viziju Microsofta, uključujući i načine na koje Microsoft podupire open source koncept, predstavio je Tomislav Tipurić iz Microsofta Hrvatska u predavanju naslovljenom “Microsoft voli Linux (i open source općenito)”. Tomislav Nakić-Alfirević iz hrvatske tvrtke Amphinicy također je privukao dosta pažnje govoreći o tome kako ova tvrtka koristi open source koristi u satelitskoj tehnologiji.

Sudionici konferencije, njih nešto više od stotinu, izrazili su veliko zadovoljstvo projektom Open Source Days, dajući joj prosječnu ocjenu predavanja i kvalitete sadržaja – 4,88. Posebno su im se svidjele teme, činjenica da su plenarna i tehnička predavanja bila besplatna, kao i mogućnost besplatnog polaganja Red Hat certifikata, inače vrijednog 2625 kuna. “Vrlo pohvalno od Algebre što je omogućila ova predavanja – i to besplatno”, “Jako dobar odabir tema”, “Zanimljiva i dobro organizirana konferencija”, “Pohvale za inicijativu za promociju open source tehnologija i rješenja”… samo su neki od komentara posjetitelja na Open Source Days.

Zadovoljni smo odazivom i komentarima sudionika na prvu Open Source Days konferenciju. Oni u anketama pretežito kažu kako je odabir tema bio izuzetno dobar te kako je važan baš fokus na nove tehnologije i rješenja, a o nekima od njih po prvi puta se detaljnije moglo čuti upravo na netom završenoj konferenciji. Posebno nam je drago što smo, kao najznačajniji partner Red Hata za edukaciju u regiji, omogućili provedbu stručnih radionica kao i besplatne certifikacijske ispite, ukupne vrijednosti veće od 40 tisuća kuna.
– Dragutin Živković, product manager u Algebri
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.