S mobitelom na kavi: Ooo, ljeto nam se vratilo… Jel se radujete ljetu?

Fotografija članka: S mobitelom na kavi: Ooo, ljeto nam se vratilo… Jel se radujete ljetu?

Hoće li ljeto 2016. biti posebno?

Oglas

Nemojte brinuti, nije nas puknula zimska depresija :) Malo glasno razmišljamo i želimo to podijeliti s vama.

Sjećate li se kako smo svi u ljeto 2014. godine mogli jednostrano raskinuti ugovore s operaterima bez plaćanja ikakve dodatne naknade uslijed toga što je uveden dodatan namet na mobilne korisnike. Dakle, SVI korisnici u Hrvatskoj su mogli raskinuti ugovorni odnos, neovisno o tome kada su isti potpisali.

Kao rezultat toga, malo više od dva milijuna pretplatnika je imalo mogućnost birati kojeg god operatera je htjelo. Iako su korisnici mogli odabrati koga god su htjeli, HAKOM-ovi brojevi pokazuju da nije bilo većih pomaka u navedenom tromjesečju. Zamjetno je da je Tele 2 zabilježio rast od skoro 2% i to na uštrb Vipovih korisnika. Istina, nisu to mali brojevi za jedno tromjesečje, ali nakon toga se situacija nije znatno mijenjala.

No, zašto ovo spominjemo? Zato jer svi ti korisnici koji su uzeli nove mobitele na ljeto 2014. godine ili na zimu 2014/2015 su sada pred kraj svoje ugovorne obveze. Još četiri mjeseca i opet će ogroman broj Hrvata moći birati novog operatera, odnosno novi ugovor.

oooo ljeto nam se vratilo_3

Hoće li se situacija znatno mijenjati? Vjerojatno neće. Većina nas je prilično statična te još uvijek ne prelazimo toliko koliko je to moguće. Ali nijedan operater neće dopustiti da izgubi one korisnike koje je stekao pa će biti primoran ponuditi dobru ponudu. Pred kraj akcija za ljeto 2014. je bilo moguće uzeti tada novi Samsung Galaxy S5 u tarifi koja za cca 160 kn mjesečno pruža skoro 6 GB interneta i neograničene minute unutar RH (te čak i podatkovni promet u EU). Ovako dobru ponudu nismo dugo vidjeli.

S obzirom da su tarife kod naših operatera znatno poskupile, ne bismo se čudili da je sve to bio jedan uvod za ljeto 2016. Niže od onoga jednostavno nisu mogli ići (budimo realni, plaćati dobru tarifu 80 kn mjesečno i kupiti flagship za manje od 2800 kn je veoma dobra ponuda). Zato se nadamo da kriza s ponudama, koja traje već godinu i pol dana, ovo ljeto prestaje.

Ovaj namet je stvorio jednu zanimljivu situaciju za korisnike u RH; pa čak i speciičnu u svijetu. Korisnici koji su aktivniji u potrazi za dobrim tarifama i popustima su sada svake dvije godine slobodni birati novog operatera. Nerealno je očekivati da operateri neće htjeti zgrabiti što veći dio kolača pa vam svakako savjetujemo da ovo ljeto dobro usporedite i razmotrite sve što vam se nudi… A možda ne bi bilo na odmet i pričekati par mjeseci ako vam sada ističe ugovor…

oooo ljeto nam se vratilo_2

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.