Online aukcije: od igle do lokomotive

Racunalo.com foto

Online-aukcije ugrubo bismo mogli podijeliti na dvije velike skupine – otvorene i kontrolirane. Na web-stranicama otvorenih aukcija svaki posjetitelj slobodno može ponuditi prodaju bilo kojeg predmeta ili usluge, dok kod kontroliranih, tj. zatvorenih ili ograničenih aukcija ponudu daje najčešće jedna ili nekoliko osoba (uobičajeno je da su to pravne osobe, tj. tvrtke), a svi posjetitelji web-stranice mogu se natjecati za kupnju ponuđenih predmeta. Uz svaki predmet vezano je i vrijeme trajanja aukcije, a po isteku tog vremena (ili nakon što je postignuta određena cijena) aukcija se završava, a predmet se prodaje najboljem ponuđaču.
Danas u svijetu postoji niz aukcijskih web-stranica, od općenitih “online buvljaka” do aukcija usko specijaliziranih za određeno područje. Trenutačno su najpoznatiji eBay, Yahoo auctions, uBid… Osim što je najveći i najpopularniji aukcijski web-site na svijetu, eBay često puni novinske stupce zbog niza neobičnih i zanimljivih predmeta koji se mogu pronaći na tim stranicama. Kod nas postoji nekoliko online-aukcijskih portala, među kojima su najpopularnije aukcije.biz, stranice koncipirane po uzoru na eBay.
Odlikuje ih relativno velika količina ponuđenih predmeta, preglednost i jednostavnost. Tu su još i stranice ogulinske tvrtke Aukcija24 (), kao i niz online-aukcijskih siteova u susjednim zemljama. Osim toga, postoji i nekoliko specijaliziranih aukcijskih stranica, najčešće u sklopu određenih tvrtki, poput HGSpotovih aukcija računalnih komponenti i potrošačke elektronike, a slične aukcijske prodaje organizira i tvrtka Ve-mil. Želite li kupiti ili prodati knjige, posjetite web-burzu na stranicama .

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.