OnePlus prikuplja vrlo osobne informacije o svojim korisnicima?

Fotografija članka: OnePlus prikuplja vrlo osobne informacije o svojim korisnicima?

Vrlo vrijedan i pronicljiv korisnik OnePlus modela je marljivim kopanjem po softveru uspio otkriti da njegov uređaj šalje vrlo privatne i točne podatke o tome kako, gdje i kada ga koristi.

Oglas

Ime korisnika je Chris D. Moore, koji je ponosni (i odnedavno sumnjičavi) vlasnik modela . Ovo znači da zasada nije poznati jesu li i ostali modeli OnePlus game u istom košu, ali sudeći po reakcijama koje su pristigle iz tvrtke OnePlus, možemo praktički reći da jesu.

Sve je počelo kada je na svom uređaju g. Moore instalirao sigurnosnu aplikaciju koja mu je pokazala da njegov uređaj šalje podatke na adresu open.oneplus.net a koja ih je dalje prosljeđivala na Amazonov server za cloud hosting. Podaci koji su prosljeđivani su uključivali IMEI broj njegovog uređaja, MAC adrese, imena mobilnih i Wi-Fi mreža, serijski broj uređaja, između ostalih. Također je primjetio da se šalju čak i informacije kada bi otključao/zaključao zaslon, pokrenuo ili ugasio aplikaciju te kad je napravio reboot! Pravi špijunski softver, po svakoj definiciji.

Naravno, sve ovo ga je duboko zabrinulo te se obratio korisničkoj podršci sa zahtjevom da želi prekinuti prikupljanje tako osobnih informacija o sebi. Odgovor OnePlus-a je bio, blago rečeno, kontraproduktivan, budući da su mu savjetovali čišćenje cache memorije i tvornički reset. Vidjevši da “nema vajde” od službenih kanala, bacio se na Twitter gdje mu je predloženo ručno unošenje naredbe za gašenje aplikacije imena OnePlus System Service budući da se radi o sistemskoj aplikaciji i ne može ju se trajno onesposobiti ili obrisati.

OnePlus se, nakon što je ova vijest dobila krila, konačno oglasio. Tvrde da je sporno prikupljanje podataka u svrhu analize navika korisnika te da ukoliko korisnik ne želi takvo prikupljanje, može ga isključiti u naprednim postavkama svog uređaja, pod nazivom “program zadovoljstva korisnika”.

OnePlus nije ni prva ni zadnja tvrtka koja provodi ovakvu politiku obrade korisničkih podataka. Međutim, ono što bi bilo dobrodošlo je više transparentnosti te opcija zabrane prikupljanja, koja iako postoji, nije dobro iskomunicirana korisniku što je i dovelo do cijele ove zavrzlame i negativnog publiciteta što u nemilosrdnoj borbi za tržište OnePlus-u ne treba.

 

 

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.