Oneplus ponovno vara na testovima brzine?

Fotografija članka: Oneplus ponovno vara na testovima brzine?

OnePlusov novopredstavljeni model 5 sa prvim primjercima za recenzije novinara manipulira rezultatima sintetičkih benchmark testiranja kako bi ispao najbrži.

Oglas

Ovo nije prvi put da je OnePlus uređaj uhvaćen na djelu kad su varali na benchmark testovima, slično se dogodilo i sa prošlogodišnjim .

Forumaši sa su prije nekoliko mjeseci otkrili kako su OnePlus 3 i 3T programirani da varaju u benchmark aplikacijama kako bi postigli bolje rezultate. Procesor je na ovim uređajima nakon uključivanja benchmark aplikacije uvijek ostao iznad 1,29 GHz na velikim jezgrama i 0,98 GHz na malima. Rezultat toga je bilo manje koraka pri promjeni frekvencije pri različitim zadacima, manja varijanca te na koncu bolji rezultat. Tvrtka OnePlus je objasnila kako se to dogodilo radi nedovoljne optimizacije operativnog sustava jer su baš u to vrijeme spajali svoje razvojne timove za OxygenOS i HydrogenOS te su obećali kako se ovakvi mehanizmi neće pojaviti u idućim verzijama. Sada kada je službeno predstavljen OnePlus 5 i prvi primjerci su stigli u ruke recenzenata slična se stvar ponavlja.

Iako se sintetički benchmark testovi ne mogu uzeti kao apsolutni pokazatelj performansi nekog uređaja OnePlus se potrudio jer su procurili rezultati pokazali kako je nadmašio druge popularne pametne telefone. XDA-Developers zajednica si je ponovno dala truda te su otkrili da OnePlus ponovno frizira rezultate no ovog puta na puno blatantniji i svjesno uveden način.

XDA-Developers recenzenti su svoj primjerak dobili prije desetak dana i otkrili mehanizam za varanje koji maksimizira performanse unutar benchmark aplikacija te upozoravaju kupce da su rezultati testiranja i u drugim medijima vjerojatno zasnovani na pogrešnim podacima. Poručuju kako nema opravdanja za snabdijevanje uređajima koji varaju na benchmarku. Na ovaj način osim što pokušavaju zavarati kupce, istovremeno obezvrijeđuju rad novinara i recenzenata zavodeći ih krivim podacima koje oni ne mogu opovrgnuti ili potvrditi. Te sav trud oko analiza performansi postaje nevažeći

OnePlus 5 pribjegava očitom proračunatom mehanizmu za maksimalne rezultate u svim poznatim benchmarkovima AnTuTu, GeekBench, Androbench, GFXBench, Quadrant Standard, Nenamark 2 i Vellamo (isto kao što je to bilo sa Oneplusom 3). Sve jezgre se prilikom pokretanja benchmarka (uključujući i “štedljive”) drže na 1,9 GHz ili više te je na taj način OnePlus 5 uspio postići najviši rezultat do sada na GeekBench 4 multi-core za SD835.  Kad su uz modifikacije uspjeli isključiti mehanizam za varanje, otkrili su da su malje jezgre iznad 1,9 GHz samo u 24,4% slučajeva, dok su uz upaljeni mehanizam iznad 1,9 GHz 95% vremena.

Iz OnePlusa su dali službeno priopćenje: “Korisnici koriste benchmark aplikacije kako bi utvrdili performanse svog uređaja, i želimo da korisnici vide prave performanse za OnePlus 5. Stoga smo dopustili da uređaj pokreće benchmark aplikacije na način sličan svakodnevnom korištenju, uključujući pokretanje zahtjevnih aplikacija i igara, Osim toga prilikom pokretanja aplikacija OnePlus 5 radi na sličan način kako bi se povećala brzina otvaranja aplikacija. Ne overclockiramo uređaj već samo pokazujemo potencijal u svezi s performansama za OnePlus 5.”

Za razliku od izjave kad su manipulirali rezultatima sa OnePlusom 3/3T ovaj puta tvrtka nije priznala svoju grešku nego brane ugrađeni mehanizam kao demonstraciju punog potencijala uređaja. Ljudi iz XDA-Developersa pak tvrde kako overclocking malih jezgara nikako nije ispravna prezentacija svakodnevnog korištenja.

Sa varanjem kupaca lažnim rezultatima benchmarka, sve , i značajno višim cijenama OnePlus je krenuo u krivom smjeru. Kompanija za koju smo svi imali velike nade možda će se pokazati kao samo još jedan neuspjeli pokušaj ako izgube prvotni identitet. Što vi mislite o ovom skandalu? Je li OnePlus izgubio svoj šarm? Napišite u komentaru.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.