OnePlus One (A0001) recenzija – jedan od najisplativijih top modela smartfona

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: OnePlus One (A0001) recenzija – jedan od najisplativijih top modela smartfona

Testirali smo OnePlus One (A0001) smartfon koji je od začetka ideje imao kvalitetnu promidžbu stvaranjem hypea oko generalno nepostojećeg uređaja, pa do samog finaliziranja proizvoda u travnja i mogućnosti kupnje uz poslane pozivnice od strane OnePlus proizvođača (sestrinske firme OPPO). U tom slučaju imate 24 sata za aktivaciju i potom još 24 sata za narudžbu i plaćanje.

Oglas

Osim navedene opcije, One smartfon je dostupan za kupnju korištenjem prodajnih kanala putem Interneta određenih kineskih trgovina. U tom slučaju računajte na plaćanje marže i PDV-a pošto uređaj ne stiže s područja Europske unije. Imajte na umu da razlike u specifikacijama između međunarodnog modela One i inačice kupljene putem web kineskih trgovina gotovo nema. Ne kupujete li direktno preko OnePlus proizvođača bit će te zakinuti samo za LTE  ukoliko vaš mobilni operater  podržava  rad na  1700 i 700 MHz frekvencijama.

Budući da  T-Hrvatski Telekom  i VIPnet ne koriste navedene frekvencije nema zapreke da kupite jedan primjerak za sebe od nekog kineskog web trgovca.

Pakiranje
Moramo priznati da dolaskom na test svake nam nove tehnološke igračke (tako zovemo uređaje iz milja) uopće ne pridajemo pažnju pakiranjima u kojima dolaze. Rijetko da nisu konvencionalna kao što je to bilo u slučaju smartfona, ili upravo sada kada nismo mogli da ne zamijetimo estetski oblikovanu ambalažu. Kutija je kombinacija crvene i bijele boje, vatre i leda ili u određenim situacijama našeg nacionalnog identiteta. Eto, Kinezi su nešto i od nas kopirali. :D U kutiji se nalazi USB adapter koji omogućava brzo punjenje baterije za oko sat vremena, trakasti mikroUSB kabel dužine 1 m, igla u silikonskom omotu za otvaranje ladice za umetanje mini SIM kartice. Omot se može koristiti kao privjesak za ključeve ili remen na torbi da vam uvijek bude pri ruci.

Dizajn
OnePlus One ( u daljnjem tekstu One – One Plus je proizvođač) je vizualno dobro osmišljen i skladnih linija. One ima dimenzije 75.9 mm (širina),150.3 (visina) i 4.6 – 9.2 mm (debljina). Mase je 162 grama. Odlično je uravnotežena tako da za ručni zglob nema dodatnog tereta. Oko tijela je kromirani okvir. Ekran se prema vrhu i dnu uzdiže oko 1 mm izvan njega. Tako je izbjegnut problem koncentracije prašine i nečistoća na ovim kritičnim mjestima. Gornji dio tijela je rezerviran za smještaj  3.5 mm audio priključka i drugi mikrofon s poništavanjem šuma. Tipka za uključivanje/isključivanje je na desnom boku. Za podešavanje razine glasnoće tipka je na lijevom boku uz ladicu za umetanje mikro SIM kartice. Tipke su tanke i imaju umjeren taktilni odziv.

Donji dio tijela ima USB sučelje za povezivanje na računalo ili punjenje baterije. Odlikuje ga OTG podrška. Tu je i mono zvučnik koji izgledao kao stereo zvučnik. Ovako odabrana pozicija za zvučnik u biti nije loša. Nema prepreke širenju zvuka u prostor ali igrate li video igre dlanom će te povremeno prigušiti zvuk.

Prednji panel: Okvir oko LCD-a je izuzetno tanak. Podsjeća nas na prednji panel LG G3 modela. Iznad zaslona je zvučnik za razgovore, 5 MP širokokutna leća kamere (80˚), senzor udaljenosti, položaja i LED za obavijesti. Moguće je prilagoditi prikaz boja za različite obavijesti, brzinu i vrijeme trajanja treperenja. LCD je proizvod Japan Display Inc. kompanije temeljen na LTPS (Low Temperature Poly Silicon) IPS matrici. Štiti ga od sitnih ogrebotina Corning Gorilla tehnologija treće generacije. Njegova dijagonala mjeri 13. 888 cm ili 5.46 inča. Rezolucije je 1920 x 1080 piksela gustoće 401 ppi. Vrijeme osvježenja zaslona je 63 MHz.

Kontrast i zasićenost boja su na visini kao i širina kutova gledanja. Reprodukcija boja se može podesiti pojedinačno od standardnih do živopisnih. Zaslon je dovoljno svijetao da prikazani sadržaj bude čitljiv na suncu. Jedna od opcija buđenja zaslona je mogućnost dvostrukog dodira ili dvostrukog tapkanja. Ispod zaslona postoje tri kapacitivne navigacijske tipke. Imaju pozadinsko osvijetljene ali vrlo slabo.

Okretanjem smartfona za 180˚ uočavamo 13 MP kameru, dual LED bljeskalicu, mikrofon s poništavanjem šuma i logo proizvođača. Stražnja površina je izrađena od glatke mat plastike. Malo je skliska ali nije magnet za otiske i prljavštinu. Pojavili vam se koja tvrdokorna mrlja, na primjer od ruža za usne, nije potrebno da koristite Vanish. Dovoljna je mokra pamučna krpica za uklanjanje.

Ovdje možete kupiti .

CyanogenMod 11, aplikacije i dodaci
U osnovi MUI ili Colour OS dolaze s modelom ali nam je isporučen model s CyanogenMod 11 inačicom sustava, temeljenoj na Androidu KitKat 4.4. Ako se do sada niste nikada susreli s Cyanogen Mod inačicom, ne brinite. Ima sve aplikacije i funkcije kao Android sustav uz niz dodatnih opcija prilagodbe i mogućnosti za hardcore korisnike. Od viška glava ne boli, zar ne? :D

Osnovne teme su Android (Holo) i CyanogenMod (Hexo). Uvijek možete odabrati i neku dodatnu temu za sučelje korištenjem launchera. CyanogenMod launcher (Trebuchet)koji dolazi s uređajem se temelji na Google Nova launcheru. Primjenom imate mogućnost u potpunosti izmijeniti ikone, fontove, načine zaključavanja itd. Želite li promijeniti samo neke opcije, dozvoljene su parcijalne izmjene. Ono što nas je malo zasmetalo kod sučelja je samo djelomičan prijevod na Hrvatski jezik, pa tako malo djeluje s te strane konfuzno.Centar obavijest ima 5 vidljivih prečaca za brzi pristup. Nije problem da ih dodate još ako vam je potrebno. Aplikacije se mogu razvrstati prema abecednom redu ili sakriti. Simpatična je opcija i za mijenjanje tranzicijskog učinka za kretanje među početnim zaslonima. U postavkama također možete pronaći i druge zanimljive konfiguracije: promijeniti rad kapacitivnih tipki, odnosno tipku izbornika za multitasking, produžiti radne površine, mijenjati navigacijsku traku, stil prikaza ikone baterije itd.

Kao što smo već spomenuli, One dolazi sa svim Google aplikacijama vezanim uz poštu i ostale njihove servise. Od ostalih zanimljivih aplikacija i opcija ima kalkulator s pregršt naprednih funkcija za računanje, File manager, filtriranje spama na temelju sadržaja, crnu listu za pozive itd. Posebno nam se svidjela opcija za izradu video snimke zaslona. Nakon što ju pokrenete  sve što radite na zaslonu se snima. U traci obavijesti se snimanje zaustavlja.Svakako se trebamo ukratko osvrnuti i na opcije vezane uz sigurnost. Uz kriptiranje je moguće za svaku aplikaciju odrediti stupanj naše privatnosti, odnosno odrediti dozvole kojim osobnim podacima će bit dozvoljen pristup. Za kvalitetu reprodukcije glazbenih datoteka korištenjem slušalica zadužena je aplikacija – ekvilajzer, imena AudioFX. Dobro obavlja posao. Inače reprodukcija zvuka je osrednja. Za surfanje na raspolaganju je Chrome preglednik. Radi kao i kod svih drugih android smartfona. Nemamo ništa za dodati.

Pametne geste: Kao i svaki top model, tako i One ima neke pametne geste. Crtanjem kruga na zaslonu dok je u stanju mirovanja aktivira se aplikacija fotoaparata. Crtanjem slova V svjetiljka, dok prilikom slušanja glazbe crtanjem strelica se prebacivatiizmeđu pjesama. Vjerujemo da će vam se svidjeti da možete dodati vlastite crteže za otvaranje nekih aplikacija. Mogućnosti su stvarno brojne. Geste rade jako dobro.

Telefonija i 3G/4G: Kvaliteta čujnosti tijekom razgovora je prosijek. No, upitan je prijem 3G/4G signala za podatkovni promet. Imali smo probleme s njihovim gubitkom  li su bili na minimalnoj održivosti, i to na mjestima gdje su nam drugi modeli pokazivali dobar prijem. Vjerujemo da je problem softverske prirode i da će u sljedećoj nadogradnji biti ispravljeno.

Ovdje možete kupiti .

Specifikacije
One pokreće procesor Qualcomm Snapdragon 801 (MSM8974AC) s 4 jezgre koje rade na 2.5GHz sa 3GB LPDDR3 RAM-a. Za grafiku brine Adreno 330 GPU. Naš testni model je pristigao s kapacitetom od 16 GB.

Za sve one od vas kojima benchmark testovi nešto znače donosimo rezultate naših mjerenja. Pogledajte ih:

A što nam je pokazalo iskustvo u radu reći ćemo upravo kao u školi: zaslužena ocjena odličan. Moramo napisati da smo osjetili zagrijavanje oko modula kamere tijekom intenzivnog korištenja poput igranja video igara. Na ostatku tijela se nije osjećalo značajno zatopljenje tako da to ne bi uzeli kao nedostatak. Od bežičnih modula tu je Bluetooth 4 s A2DP profilom, WiFi 802.11a / b / g / n/ ac na frekvencijama 2,4 i 5 GHz, GPS s podrškom Glonass i ugrađen NFC čip. GPS čip je vrlo precizan i brz s točnošću pozicioniranja oko 6 metara. Puna specifikacija je dostupna na

Baterija: S autonomijom litij-ionske baterije od 3100 mAh smo opet zadovoljni. Testovi su nam pokazali kontinuirano vrijeme rada zaslona šest sati i 40 minuta.  To je prilično dobar rezultat. U glavnom smo na kraju dana prije odlaska na spavanje imali još 20 – 30% preostale energije u bateriji.  Nema ekstremnog ili štednog načina rada za uštedu energije. Od 10 % do 100% kapaciteta proces punjena traje oko dva sata.

Ovdje možete kupiti .

Multimedija – foto / video
Modul kamere potpisuje Sony. Senzor je Exmor 13 MP IMX214 otvora f / 2.0 i dolazi u pratnji dvostruke LED bljeskalice. Sa softverske strane kamera je podržana scenskim programima, makro načinom snimanja, HDR i ručnim kontrolama (određivanje JPEG kompresije, aktiviranje burst moda, odabir brzine otvaranja do 8 sekundi za noćne snimke, određivanje ISO vrijednosti….). Brzina rada zatvarača, kamere i obrade je vrlo visoka.Makro fotografije možete snimiti na udaljenosti od 7-8 cm od objekta. HDR učinak nije prema očekivanjima jer prilagodba uvjetima okoline je vrlo mala. Sinteza kod snimanja panoramskih fotografija je u redu ali smo uočili nejednako osvjetljenje.

Kvaliteta snimljenih fotografija je više nego adekvatna što se tiče boja i renderiranja. U uvjetima slabog osvjetljenja pati više-manje od šuma kao i svi ostali top modeli.

Primjeri fotografija nastalih korištenjem bljeskalice i pri umjetnoj rasvijeti:

Fotografije u punoj rezoluciji su dostupne

Osim 1080p video snimanja je također podržano snimanje  “slow motion”.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Galerija izgleda zanimljivo iako se previše ne razlikuje opcijama od Android standardne galerije. Također je moguće stvoriti SlideShow izravno iz aplikacije. Dijeljenje fotografija na društvene mreže, naravno, nema problema. U albuma su fotografije grupirane u foldere: napravljene kamerom, screenshotovi, preuzete fotografije korištenjem BT ili s društvenih mreža. Video player pokreće MKV datoteke kao od šale.

Ukupni dojam: OnePlus One nas nije razočarao. Kvalitetom izrade i snažnim performansama može stati uz bok Appleu, perjanicama LG-ja, Samsunga  i Sonyja. Svaka sitnica je  pedantno izrađena od samog pakiranja, preko dizajna do hardvera. Kao što ste mogli pročitati, One je kvalitetan  uređaj ali nije bez mana.  Optimizacija hardvera i softvera je  svakako dobra. Iako postoji velika raznolikost materijala koji se koriste u izradi poklopca pa čak i bambus, ali ti modeli su uglavnom ograničeni za kupnju. Možete se zadovoljiti i uređajem izrađenim od polikarbonata. Budući da možete dobiti za 30 eura više model od 64-GB, možda nije loše da razmislite o tome.

Gdje kupiti? I to znamo – usmjerite svoje web pretraživače na i nabavit svoj primjerak OnePlus One smartfona koji ubija konkurenciju… :)

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Hvalimo:
– Snažan hardver
– Kvalitetu zaslona
– Cijenu

Zamjeramo:
– Nestabilan prijem 3G/4G signala
– Nedostatak bežičnog punjenja koje je standard za top modele
– Podrška za istovremeni dodir samo 6 prstiju
– Nedostatak stabilizacije za video

DOJMOVI I OCJENE

Dizajn
Ocjena 10 za Dizajn
Ekran
Ocjena 9 za Ekran
Procesor, grafika, RAM, ROM
Ocjena 9 za Procesor, grafika, RAM, ROM
Kamere
Ocjena 8 za Kamere
Audio/Video
Ocjena 7 za Audio/Video
OS, dodatne app
Ocjena 9 za OS, dodatne app
Povezivost
Ocjena 5 za Povezivost
Baterija
Ocjena 8 za Baterija
Video igre
Ocjena 9 za Video igre
Cijena (uloženo/dobiveno)
Ocjena 9 za Cijena (uloženo/dobiveno)
Naš dojam
Ocjena 9 za Naš dojam

8.36

Ukupna ocjena

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.