Ondrej Vlcek, Avast: u 2016. godini hakeri su prepoznali potencijal IoT-a

Fotografija članka: Ondrej Vlcek, Avast: u 2016. godini hakeri su prepoznali potencijal IoT-a

Internet of Things (IoT) iliti internet stvari postala je nova meta hakera koji su to područje prepoznali kao potencijalnu metu za nove napade.

Oglas

U stvari, krivo je reći potencijalna meta u jednini jer se radi o milijunima i milijardama ciljeva koje će moći “gađati”, daleko više nego što su imali sada meta. Tehnologija sa svojim prednostima donosi i one negativne posljedice, to vam je kao lijek i nuspojave. Eh, kad vam jednom vaš tehnološki napredni frižider naruči vagon mlijeka :)

Obični korisnici o tome uopće ne razmišljaju, ali su zaposlenici u sigurnosnim tvrtkama i odjelima itekako svjesni ove masovne prijetnje u području koje se stalno širi i mijenja. Ondrej Vlcek, izvršni direktor Avasta, podsjeća nas na slogan njihove kompanije koji puno govori – “Naša je misija brinuti o vašoj sigurnosti online jer vi imate pametnijeg posla”. Zgodna krilatica.

Ipak, mišljenja sam kako bi i obični smrtnici barem morali znati kako ovakva prijetnja postoji. Svi dobro znate što je gripa i znate se od ne čuvati. Tako bi trebali znati čuvati se i od cyber prijetnji. I dok vi razmišljate o svojim korisničkim podacima, šiframa i brojevima kreditnih kartica, a u novije vrijeme i popularnom ransomwareu, pojavilo se još jedno zanimljivo područje u koje se može provaliti – virtualna stvarnost (VR).

Statističke brojke govore kako 18,3% pametnih uređaja u Singapuru spojenih na Internet podložno je hakerskim napadima. Te brojke uključuju 15,4% web kamera, te 15% pisača. Posebno je velik broj neovlaštenih upada u web kamere na prijenosnim računalima, a u novije vrijeme i na smartfonima i tabletima, o čemu smo ranije .

U svakom slučaju, vrijeme koje dolazi zasigurno će biti obilježeno tehnološkim napretkom, ali i velikim tehnološkim propustima i provalama. Ova se priča tek zagrijava. Možda bi se ponekad trebalo i otkačiti iz mreže.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.