OK Google – vaš džepni asistent

Fotografija članka: OK Google – vaš džepni asistent

“OK Google” je fraza koja omogućuje korisnicima Google Now-a pokretanje glasovnog unosa. Nakon što mikrofon uređaja čuje naš glas potrebno je izgovoriti upit za pretraživanje ili naredbu koju želimo da uređaj (Google) izvrši.

Oglas

Vjerujem kako je većina vlasnika pametnih telefona i tableta pogonjenih Androidom i iOS-om do sada barem isprobala . Oni znatiželjni sigurno su ga omogućili i u Chrome preglednicima. Nekima (kao meni) se sviđa i koriste ga svakodnevno. Drugi su procijenili kako im nije dovoljno koristan i uklonili ga sa svojih uređaja. Iako je Google Now svakim danom sve pametniji, napredniji i bogatiji funkcijama, ovom prilikom nećemo pisati konkretno o njemu, već o integriranom “Glasovnom pokretaču” koji je svojevrstan pretraživač i privatni Android asistent.

“OK Google” je fraza koja omogućuje korisnicima Google Now-a pokretanje glasovnog unosa. Nakon što mikrofon uređaja čuje naš glas potrebno je izgovoriti upit za pretraživanje ili naredbu koju želimo da uređaj (Google) izvrši.

Prije nego uopće pomislimo na istraživanje opcija i naredbi, potrebno je zadovoljiti preduvjete. OK Google dostupan je za Android, iPhone i iPad uređaje, Chromebook i Chrome preglednik. Uređaji moraju imati mikrofon, aplikacija mora biti verzije 3.5 ili novija, ako se radi o Androidu, potrebna je najmanje KitKat verzija te mora biti pravilno postavljena unutar Google postavki. Ono o čemu također funkcionalnost i smisao korištenja ove funkcije ovisi je opseg vašeg korištenja Google paketa proizvoda i dozvola koje ste Googleu omogućili. Ako ne koristite Google aplikacije (od same tražilice, preko Gmaila, Kalendara, Keepa…) vjerojatno ćete ostati razočarani kako GNow-om, tako i . Ako spadate u onu drugu skupinu, koja je ljubitelj Google paketa i ne boji se dijeljenja osobnih informacija s njim, gotovo sam sigurna da će vam se, nakon početnog upoznavanja i snalaženja, “OK Google” uvrstiti među top 5 izraza koje najčešće izgovarate tijekom dana. Što dulje koristite aplikacije to Google više uči i precizniji je pri izvršavanju zadataka.

Prva prepreka na koju možete naići je engleski jezik. Google Now je najfunkcionalniji upravo na engleskom, iako u manjoj mjeri podržava i hrvatski jezik. Ako se engleskim koristite barem površno, nakon malo vježbanja brzo ćete se naviknuti (možda i naučiti nove riječi i izraze). U suprotnom, možete isprobati i hrvatski, iako iskustvo neće biti potpuno.

Dakle, imate uređaj koji podržava Google Now i Pokretač? Koristite Google proizvode? Znate engleski ili ste voljni testirati Googleovo poznavanje hrvatskog? Ako je odgovor na ova pitanja potvrdan, možemo prijeći na istraživanje što nam to konkretno OK Google nudi i omogućuje.

Nakon što izgovorite “čarobne riječi”, Googleu možete postaviti pitanje, tražiti ga da pokrene aplikaciju u vašem uređaju, obavi za vas zadatak poput unosa događaja u kalendar ili podsjetnika u Keep, pokrene poziv ili pošalje poruku i još mnogo toga.

Kako bi početak druženja s Google Now bio što jednostavniji postoji koje možete testirati na svom uređaju. Službeno je Google moguće upite i naredbe podijelio na skupine.

Prva su Kalendari, Alarmi i podsjetnici. Kažete li Pokretaču “Create a calendar event” pitat će vas dalje kada i koji događaj želite unijeti u svoj planer. “Wake me up at 7am” postavit će za vas alarm idućeg jutra. “Remind me to… ” unijet će novi podsjetnik u Keep.

Komunikacija s prijateljima i obitelji odnosi se na naredbe vezane uz uspostavu poziva, slanje SMS, Hangouts, WhatsApp, Viber poruke ili Maila, poziv sekretarici (govornoj pošti) ili postavljanje novog posta na društvenu mrežu. Za kvalitetnije korištenje potrebno je kontakte spremiti u što jednostavnijem i jasnijem obliku, postaviti  za najčešće kontakte, unijeti broj govorne pošte vašeg operatera…

Upute i putovanja podrazumijevaju upite i naredbe kojima možete od Googlea tražiti da pokrene Karte, pokaže vam put do kuće, posla ili drugog odredišta, pronađe vam najbližu benzinsku crpku, restoran, atrakciju… Možete ga pitati za savjete o objektima u vašoj blizini, podatke s TripAdvisora ili da vam s vašeg maila pročita podatke o rezerviranom letu ili smještaju. Google će za vas prevesti strane riječi koristeći Google prevoditelja ili će vam ponuditi druge online rječnike, izračunat će vam napojnicu za račun u dolarima ili predložiti koje znamenitosti morate vidjeti u vašem gradu ili na putovanju.

Zabava omogućuje da s nekoliko riječi pokrenete Google Play Music, omiljenu pjesmu, prebacite ili zaustavite pjesmu, pokrenete radio, pronađete informacije o filmu ili knjizi, pokrenete fotoaparat ili kameru i još mnogo toga. Možete i postaviti pitanje koji je rezultat utakmice vašeg omiljenog sportskog kluba i slično.

Zanimljiva i korisna opcija je pokretanje funkcija uređaja. OK Google može za vas upaliti i ugasiti svjetiljku (bljeskalicu), Wi-Fi i Bluetooth (Turn On/Turn Off), a naredbom “Open” možete pokrenuti gotovo svaku aplikaciju koja je instalirana na vašem uređaju.

Nemojte ni pomisliti kako je ovo sve. Googleu možete postaviti svako pitanje koje vam padne na pamet. , pronaći ćete hrpu isprobanih pitanja (ozbiljnih i neozbiljnih) koja će vam biti korisna ili će vas dobro nasmijati.

Izmjenom i varijacijama uputa, te ovisno o tome koliko je vaš engleski fluidan ove jednostavne funkcije mogu biti mnogo složenije i korisnije. Toliko da možete zaboraviti na potrebu za tipkanjem.

Kako bi vas Google razumio i na hrvatskom jeziku, Jezik uređaja mora biti engleski, a unutar Google postavki pod Glas (Voice) treba odabrati osim engleskog i hrvatski, odnosno druge željene jezike. Na ovaj način Google će razumjeti više jezika, ali razlikovat će i obraditi zahtjev samo dok je rečenica na istom jeziku (ako kombinirate engleske i hrvatske riječi, neće razumjeti upit). Hrvatski nije responzivan kao Engleski, ali Google će za vas vjerojatno uspješno uspostaviti poziv (Pozovi/Nazovi…), poslati poruku (SMS…), Otvoriti (npr. Facebook), naći adresu… (pokrenut će se Mape), postaviti Alarm… Ako postavite pitanje pretražit će vam google.

Još od pojave Google Now aplikacije postalo je jasno kako Google želi svoje proizvode staviti pod isti krov, ujediniti ih i kombinirati kako bi nas učinio ovisnijima o svom paketu, ali isto tako kako bi nam olakšao pristup i korištenje podacima unutar istog. Mogu reći da je Google Search i Voice svojom kvalitetom dala veliki doprinos toj ideji i koordiniranosti aplikacija, a Google Pokretač stavio je konačni pečat na savez. Tek nakon nekog vremena korištenja vidjet ćete koliko je Google uistinu “pametan”, koliko će dobro povezivati vaše podatke iz raznih aplikacija. Koga to ne zastrašuje dovoljno da zabrani Googleu pristup svakoj privatnoj informaciji ovo je svakako zanimljiva i praktična mogućnost skrivena unutar uređaja.

P.s. ako vam djevojka/žena/mama upravo prigovara što opet buljite u ekran, pitajte Google ”how to understand women” :)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.