Office 365 – što smo vidjeli na prezentaciji u Zagrebu?

Fotografija članka: Office 365 – što smo vidjeli na prezentaciji u Zagrebu?

U srijedu smo posjetili Microsoft Hrvatska te se uvjerili u svestranost Office 365 poslovnog rješenja.

Oglas

U srijedu 26.11.2014. održan je besplatni seminar “Dinamičnom poslovanju potrebne su dinamične i učinkovite metode komunikacije, suradnje i upravljanja dokumentima” u prostorima Microsoft Hrvatska u Zagrebu. Pod stručnim vodstvom Renata Njirjaka i Brune Totha iz tvrtke Zel-Cos, posjetitelji su mogli u opuštenoj i interaktivnoj atmosferi saznati sve što ih zanima o ovom uredskom paketu. Posebno nas se dojmila demo prezentacija, od početne instalacije, video razgovora, korištenja Lumia uređaja, personalizacije Sharepoint servisa, dogovaranja sastanaka i još puno toga.

Što se je Office 365?

Kada netko spomene Office vjerojatno prvo pomislite na uredske aplikacije koje imate na računalu (Word, Powerpoint, Outlook itd.). Međutim razlika između pojma sa brojem 365 i onog bez je velika. Osnovica je zajednička, ali Office 365 se temelji na oblaku i korištenju uvijek ažuriranih aplikacija uz cijeli spektar dodatnih funkcionalnosti. Plaćanje se vrši na mjesečnoj ili godišnjoj bazi umjesto jednokratno. Time dobivate kvalitetniju podršku i najveću sigurnost tijekom cijelog perioda korištenja.

Prednosti – cijena, mobilnost, sigurnost i dodatni servisi za kompletan ured u oblaku

Jedna od prvih stvari koje su nam predavači naglasili je bila cijena. U današnje vrijeme ne možemo zanemariti isplativost koja je u ovom slučaju sigurna posebno za manje tvrtke. Održavanje vlastite infrastrukture nosi znatne troškove, pogotovo ako se kreće od nule. Potrebno je dodati i brojne licence kojima se moraju opremiti osim poslužitelja i sami korisnici. Na primjeru smo čuli što znači kvar na jednom računalu. Zaposlenik trenutno ostaje bez mogućnosti kvalitetnog obavljanja određenog posla dok tehnička služba ne sanira kvar. Koristeći Microsoftovo rješenje zaposlenik može putem bilo kojeg računala normalno nastaviti rad, a u nekoliko minuta i osposobiti lokalne aplikacije. Također dostupnost je proširena i na WIndows tablete i pametne telefone, Mac, iPhone, iPad te Android mobitele, dok je u pripremi i verzija za Andoid tablete.

Sigurnost je u poslovnom okruženju od velike važnosti. Ne govorimo samo o posljedicama mehaničkih kvarova, nego i o popularno nazvanom “curenju informacija”. Manipulacija podacima postaje opasna kada odgovorne osobe u kompaniji svojim zaposlenicima ne osiguraju cjelovita i moderna rješenja za pohranu i prijenos podataka te međusobnu komunikaciju. Zbog toga zaposlenici često počinju koristiti servise po vlastitom izboru, npr. jedan Adobe Connect, drugi Skype, treći Gmail itd. i kada pitate odgovorne gdje im se sve nalaze podaci iskren odgovor bi glasio da ni oni ne znaju. Microsoft ovdje vidi svoju priliku sa spomenutim paketom.

 

Exchange – poslovna elektronička pošta

Exchange je naziv za poslovnu elektroničku poštu unutar Office 365 paketa. Uz očekivanu mobilnost, prednost je veliki poštanski sandučić, dijeljenje kalendara te upravljanje resursima. Valja spomenuti i kvalitetan malware te spam filter.

Sharepoint – dijeljenje dokumenata i suradnja

Ovdje zaposlenik pohranjuje podatke, uz jednostavno dijeljenje te brojne mogućnosti suradnje. Osim spremanja i sinkronizacije podataka na raspolaganju su zanimljive mogućnosti dijeljnja sa suradnicima, klijentima i dr. osobama. Posebnost je istovremeno uređivanje dokumenata (npr. svaka služba piše svoj dio).  Ako vam ovo izgleda imaginarno, slobodno se ulogirate na privatni outlook.com servis i otvorite neku od aplikacija te sa kolegama isprobate kako funkcionira. Ukoliko u privatnoj inačici ovo koriste učenici i studenti, zašto ne bi i poslovni korisnici. ;) Osim lokalno instaliranih aplikacija, veći dio funkcija dostupan je i u oblačnoj varijanti. Naime rad unutar web aplikacija prvenstveno je zamišljen kao uređivanje dokumenata uz postojeći predložak gdje ipak nisu potrebne sve mogućnosti.

Kako različiti poslovi zahtjevaju drugačije mogućnosti u sustavu sharepoint-a postoji trgovina gdje možete birati ponuđene aplikacije ili ih sami razviti (po vašoj mjeri). Ukoliko vam obje mogućnosti ne odgovaraju u pomoć priskaču developeri.

Lync – online sastanci

Možete odabrati komunikaciju po vašem izboru, od kratkih poruka, audio, video ili web konferencija uz bogate dodatne opcije poput istovremenog dijeljenja prezentacije ili ploče, postavljanja pitanja, anketiranja sudionika. I ovom servisu možete pristupiti kroz web klijent. Jedna zanimljivost…u skorije vrijeme će ga zamijeniti Skype for business analogno postojanju OneDrive-a i OneDrive-a for business.

Konkurencija – Google Apps

Naravno da Microsoft neće govoriti o prednsotima Google rješenja, ali iznesene primjedbe su i više nego opravdane. Korištenjem Google servisa (tj. prihvaćanjem uvjeta korištenja) dajete Google-u pravo na pregledavanje dokumenata u reklamne svrhe što ovdje ne postoji. Od ostalog spomenimo nemogućnost integracije lokalnih identiteta i ne postojanje desktop verzija aplikacija. Tu je još i svima poznata nekompatibilnost.

Probni period

Dobro je znati da na raspolaganju imate mjesec dana besplatnog korištenja Office 365 usluge (lokalna i oblačna varijanta) tijekom kojeg možete iz prve ruke isprobati gore navedeno. Sve obrazovne ustanove mogu iskoristiti pravo korištenja Office365 usluga u oblaku potpuno besplatno za sve zaposlenike ustanova, učenike i studente. Poseban popust odobrava se i državnoj upravi.

U nastavku se nalaze slike sa događanja.

Office Remote

Na kraju jedna zanimljivost. Tijekom prezentacije domaćini su koristili Lumiu 930 umjesto klasičnih pokazivača i prezentera. Instalacijom aplikacije Office Remote mobitel se pretvara u odličnog suradnika koji vam omogućuje ugodnije držanje predavanja jer prikazuje bilješke koje publika ne vidi, prethodni i nadolazeći dijapozitiv, vrijeme govora te dodatne stvari ovisno o vrsti dokumenta.

Aplikaciju možete preuzeti .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.