Office 365 je postao besplatan za visoka učilišta i studente u RH!

Fotografija članka: Office 365 je postao besplatan za visoka učilišta i studente u RH!

Uz  Office 365 uredski paket, studentima je dostupan i OneDrive clou usluga s čak 1 TB podataka u oblaku, kao i zajednički rad na raznim kolaboracijskim platformama kao što su OneNote, SharePoint online, Exchange Online,  Skype for Business te Yammer.

Oglas

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS-a), Sveučilišni računski centar (Srce) i Microsoft Hrvatska objavili su kako od danas studenti u Republici Hrvatskoj, odnosno sva visoka učilišta, mogu koristiti besplatni programski paket Office 365 online, a uz to svaki profesor i student s javnih visokih učilišta i javnih znanstvenih instituta ima pravo na pet besplatnih instalacija Office 365 ProPlus za računala i pet za mobilne uređaje (tablete, pametne telefone). Besplatan pristup alatima koji se nalaze u oblaku i pružaju mnoštvo funkcionalnosti vezano uz zajednički rad, moguć je uz  korištenje elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr.

Prednosti Office 365 su brojne, a tijekom predstavljanja funkcionalnosti u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu prikazane su neke. Tako je održana interaktivna prezentacija o mogućnostima zajedničkog rada na dokumentima s dvije udaljene lokacije i demonstracija usluge Skype for Business u okviru koje sudionici mogu tijekom audio i video poziva dijeliti dokumente, dopisivati se i prezentirati u stvarnom vremenu. Na događanju su se okupljenima obratili prof. dr. sc. Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, Ivan Vidaković, direktor kompanije Microsoft Hrvatska i dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Sveučilišnog računskog centra.

Vlada RH i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta provedbom usvojene Strategije poduzimaju niz aktivnosti u cilju unapređenja obrazovanja u Hrvatskoj koje treba odgovoriti zahtjevima suvremenog društva i gospodarstva.  Između ostalog, usvajanje modernog načina učenja i predavanja uz pomoć informatičko-komunikacijske tehnologije nužnost je u kontekstu podizanja kvalitete obrazovanja. Suvremeni softverski programi  značajno štede vrijeme, unapređuju kvalitetu rada i učinkovitost procesa učenja.  Zato mi je iznimno drago da, nakon uvođenja usluge besplatnog korištenja Office-a 365 u sve škole u Hrvatskoj, za sve učitelje i nastavnike, možemo istu uslugu ponuditi studentima i profesorima. Riječ je o mogućnosti korištenja vrhunskih programskih alata koji osim što olakšavaju učenje i prezentaciju naučenog gradiva, omogućuju suradnju na projektima putem zajedničkog rada na dokumentima, razmjene informacija, zadataka i međusobnog dogovaranja. Na ovaj način Ministarstvo i Vlada RH učinili su, u suradnji  sa Srcem i tvrtkom Microsoft, ove vrhunske alate dostupnima učenicima, studentima, profesorima, nastavnicima i učiteljima.
– prof. dr. sc. Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta

Office 365 paket značajno osuvremenjuje proces učenja, prednost je za svakog korisnika s obzirom da ima pravo na pohranu 1 TB podataka u oblaku, kojem će moći pristupiti s bilo kojeg uređaja, bilo kada i s bilo kojeg mjesta na svijetu. To ujedno podrazumijeva i mogućnost unošenja podataka s različitih uređaja te sinkronizaciju tih promjena, odnosno njihovu dostupnost s bilo kojeg uređaja. Ujedno, poštanski sandučić za svakog korisnika ima kapacitet 50 GB, a moguće je slati privitke veličine čak do 150 MB. Osim Office alata (Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote) na raspolaganju su razne platforme za komunikaciju i suradnju kao što su SharePoint online, Exchange Online, uključujući i Skype for Business, uslugu koja omogućuje razmjenu izravnih poruka, konferencijske razgovore, videopozive, prezentacije i sl. te Yammer na kojem svaka ustanova može kreirati vlastitu društvenu mrežu koja će doprinijeti boljem zajedničkom radu i komunikaciji.

Živimo u svijetu velikih i brzih promjena i zadatak je društva razbiti strah od tih promjena te kontinuirano učenje postaviti kao nužnost. Svaki je pojedinac odgovoran za sebe, no država treba omogućiti uvjete i okolinu u kojoj će stjecanje novih znanja i vještina biti poticaj kako za osobni razvoj, tako i za razvoj društva. Suradnja između Ministarstva, Srce-a i Microsofta na projektu dostupnosti Office 365 alata svim studentima jedan je korak prema tom cilju te izražavam zadovoljstvo što imamo priliku doprinijeti razvoju obrazovnog sustava. Vjerujem da će brojni studenti i profesori prepoznati prednosti koje Office 365 alat pruža u radu te tako steći i nužne kompetencije u korištenju jednog od važnijih poslovnih alata današnjice, a koje se danas traže na izuzetno zahtjevnom tržištu rada.
– Ivan Vidaković, direktor tvrtke Microsoft Hrvatska

Studenti neće morati plaćati nadogradnju verzija jer su sva buduća ažuriranja već uključena u uslugu, pri čemu su sve usluge dostupne uz najvišu moguću razinu sigurnosti i privatnosti, što dokazuju brojni certifikati koje tvrtka Microsoft posjeduje u tom području.  Kako bi studenti i profesori mogli koristiti Office 365 prethodno svaka ustanova treba obaviti registraciju, a više informacija o tome kao i o usluzi moguće je dobiti na .

Danas korisnici naprednih informacijskih tehnologija s pravom očekuju i traže da uporaba tih tehnologija bude što jednostavnija. Svi članovi akademske i obrazovne zajednice u Hrvatskoj, njih više od 800.000, uspješno koriste svoje elektroničke identitete iz sustava AAI@EduHr za pristup različitim uslugama. Stoga je Srce, kao koordinator AAI@EduHr izradilo programsku podršku kojom se na jednostavan i siguran način omogućuje pristup i aplikacijama i uslugama unutar sustava  Microsoft Office 365 pomoću elektroničkih identiteta u sustavu AAI@EduHr.
Konkretno, na tehničkoj razini, ova programska podrška omogućava povezivanje postojećih LDAP imenika akademskih ustanova s Azure AD-om. Time je osigurana interoperabilnost sustava, koja svim studentima i ostalim članovima hrvatske akademske zajednice omogućava korištenje usluga u okviru sustava Office 365 na siguran način, bez potrebe da pamte dodatnu korisničku oznaku i zaporku. U Srcu smo zadovoljni što je ovim iskorakom, važnim za naše korisnike zbog pristupa uslugama Microsofta, još jednom potvrđena uloga Srca kao infrastrukturne ustanove zadužene za omogućavanje primjene novih tehnologija u obrazovanju i znanosti
– dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Sveučilišnog računskog centra

Office 365 Education usluga je dostupna besplatno za učenike i studente koji trenutačno pohađaju obrazovnu ustanovu, učitelje, nastavnike i profesore. Uključuje Office Online (Word, PowerPoint, Excel, Outlook i OneNote), 1TB prostora za pohranu na servisu OneDrive, razne kolaboracijske platforme kao što su Sharepoint online, Exchange Online, uključujući i Skype for business te Yammer.

Osnovne značajke programskog paketa Office 365:
•    Suradnja na dokumentima – mogućnost gledanja izmjena drugih osoba pomoću značajke suautorstva u programima Word, PowerPoint i OneNote.
•    Jednostavno razmjenjivanje dokumenata – mogućnost dijeljenja iz dokumenta pritiskom na gumb.
•    Sve na jednom mjestu uz pohranu u oblaku na servisu OneDrive – uz pohranjivanje dokumenata u oblak jednostavan je prelazak s jednog uređaja na drugi bez poteškoća. Aplikacije sustava Office nastavljaju točno ondje gdje ste stali bez obzira na to koji ste uređaj koristili.
•    Office na svim vašim uređajima – Pregledajte, uredite, analizirajte i predstavite dokumente sustava Office 365 na svim vašim uređajima—od PC ili Mac računala do telefona i tableta sa sustavom Windows, Apple® i Android™.

Office 365 mogu koristiti svi koji posjeduju AAI@EduHr elektronički identitet uz uvjet da se njihova matična ustanova registrirala za korištenje usluge.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.