Održivi turizam u Hrvatskoj – predstavljen novi web portal Ministarstva turizma RH

Fotografija članka: Održivi turizam u Hrvatskoj – predstavljen novi web portal Ministarstva turizma RH

Upravo smo se vratili s predstavljanja novih internetskih stranica “Održivi turizam u Hrvatskoj”, a koje su danas počele s radom. Saznali smo o čemu se radi i što donosi.

Oglas

O portalu su govorili predstavnici Ministarstva turizma RH, i to redom – pomoćnica ministra Božica Lapić, načelnica Sektora za međunarodnu suradnju Blanka Belošević, te voditeljica Odjela za multilateralnu suradnju Senka Daniel. Održivi turizam je pojam koji jednostavno rečeno definira ravnotežu između “htjeti” i “moći” uz orijentaciju prema “zelenoj” ekologiji, tako smo to mi shvatili iz izlaganja.

Saznali smo kako su web stranice “Održivi turizam” koje u Ministarstvu nazivaju i web portalom, nastale u okviru europskog projekta FAST-LAIN. Platila ga je Europska unija, a na naše pitanje koliko, nismo dobili informaciju jer se u Ministarstvu, kako su nam rekli,  još zbrajaju i oduzimaju. Naime, radi se o zajedničkim novcima više europskih projekata u više zemalja, te su nam rekli kako ne mogu procijeniti koliko je direktno uloženo u razvoj weba.

Što se samog izgleda i dizajna tiče, izgled web stranica “Održivi turizam” je vrlo jednostavna, ili bolje rečeno toliko jednostavna da gotovo i ne možemo reći da se radi o dizajnu nego o slijedu nanizanih informacija, osnovni izbornik i nekoliko linkova na naslovnici. Ipak, i za taj je posao angažirana vanjska tvrtka Globaldizajn koja je sustav razvila u Microsoftovoj .NET ili srodnoj tehnologiji (ASPX). Što se sadržaja tiče, surfajući stranicama pronašli smo pregršt linkova koji uglavnom vode na druge stranice, tako da imamo osjećaj kako je ovaj “portal” neka vrsta skupnog mjesta (indeksa) za pronalaženje brzih osnovnih informacija (što su iz Ministarstva i potvrdili), a za nešto detaljnije vas vode na druge web stranice, odnosno vanjske web adrese.

S obzirom da se nitko od prisutnih nije odvažio za postavljanje pitanja (tek jedno koje nije direktno vezano uz sam portal) mi smo se odvažili i postavili nekoliko pitanja. Zanimalo nas je  kome su ove stranice uopće namijenjene, koja je ciljana publika – očekivali smo odgovor kako će biti orijentirane prema turizmu i za turizam. Iznenadili smo se kada smo saznali kako su kreirane u prvom redu za tijela državne uprave i razne udruge, a tek onda za privatni sektor i na kraju turiste, koji su također poželjna kategorija. Saznali smo i kako će stranice postojati isključivo na hrvatskom jeziku, što nam se čini korektno, jer se materijali na engleskom jeziku već nalaze na stranicama DestiNeta (link niže). Htjeli smo ih još pitati i tko će održavati stranice i puniti ih podacima, te koliko će se često osvježavati, ali čini se kako smo iscrpili vrijeme s pitanjima pa na to nismo dobili odgovor.

Web stranice “Održivi Turizam” koje su, kako su nam rekli, razvijane godinu dana, pronaći ćete na adresi , pa sami procijenite koliko je tu zaista bilo posla oko razvoja. Ova web adresa je u stvari poddomena od koja nema nikakvog sadržaja, nego se matična domena preusmjerava na . Malo su ga zakomplicirali :)

Ukoliko vas zanimaju brošure o održivom turizmu u Hrvatskoj, evo ih u PDF-u:

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.