Održan susret kanadskih i hrvatskih ICT tvrtki u HUP-u

Fotografija članka: Održan  susret kanadskih i hrvatskih ICT tvrtki u HUP-u

U organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Kanadsko-hrvatske poslovne mreže (CCBN) te Kanadskog veleposlanstva u RH u Zagrebu je održan susret kanadskih i hrvatskih ICT tvrtki kao i konferencija  pod nazivom „Kanadski ICT sektor – stvaranje vodeće digitalne ekonomije i mogućnosti suradnje s hrvatskim tvrtkama“.

Oglas

Događanju, na kojemu je uz razmjenu iskustava dviju zemalja fokus bio na važnosti ICT sektora za cjelokupno gospodarstvo te naročito ICT inovacija, nazočilo osamdesetak sudionika. Susret su otvorili g. Hrvoje Sagrak, dopredsjednik HUP – Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti, Nj.E. Louise LaRocque, veleposlanica Kanade u Republici Hrvatskoj, g. Dennis Rukavina, potpredsjednik Kanadsko-Hrvatske poslovne mreže (CCBN) i g. John Ruffolo, predsjednik Uprave OMERS Ventures i izvršni potpredsjednik za OMERS Strateške investicije.

Pozdravnim govorom, na početku današnjeg događanja sudionicima se obratio Hrvoje Sagrak, dopredsjednik HUP – Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti. Sagrak je istaknuo kako je opći cilj hrvatskog ICT sektora razvoj poslovne i tehnološke infrastrukture te unaprjeđenje proizvoda i usluga u visokotehnološkim i tradicionalnim sektorima, radi povećanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, modernizacije i efikasnosti javne uprave, te standarda i kvalitete života hrvatskih građana. Hrvatska kroz visokoobrazovane i stručne resurse, i putem razvoja novih, inovativnih te oplemenjivanjem tradicionalnih proizvoda i usluga u ICT sektoru dostiže standarde i kvalitetu EU zemalja. „Zbog potencijala značajne dodane vrijednosti, suvremenih poslovnih modela, te položaja Hrvatske kao članice EU prema regiji, ovaj sektor držimo privlačnim za direktna vanjska ulaganja. Stoga nam je drago da smo danas ugostili predstavnike Kanadskog ICT sektora i predstavili potencijale hrvatske ICT industrije.“

U svom uvodnom obraćanju nazočnima Nj.E. Louise LaRocque, veleposlanica Kanade izjavila je kako je ICT ključni sektor u kojemu vidi priliku za veću suradnju između kanadskih i hrvatskih tvrtki. “Nadamo se da ćemo vidjeti i daljnji porast gospodarskih odnosa s Hrvatskom kada se bude primjenjivao Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum (CETA) između Kanade i EU”, zaključila je veleposlanica.

Dennis Rukavina, potpredsjednik Kanadsko-Hrvatske poslovne mreže (CCBN) i član uprave, Metronet osvrnuo se na hrvatski ICT sektor te izjavio: ”Kako bi pokrenula proces industrijalizacije, Hrvatska se mora fokusirati na know how. Hrvatski ICT sektor je zahvaljujući brojnim uspješnim poslovnim pothvatima napokon zadobio pažnju koja mu je potrebna, a to potvrđuju i start up projekti unutar sektora. Umjesto priče, ICT sektor radi.”

John Ruffolo, predsjednik Uprave, OMERS Ventures i izvršni potpredsjednik za OMERS Strateške investicije pozdravio je susret u ime kanadskih kompanija kao i konferenciju koja se održala u Zagrebu: “Drago mi je što sam posjetio Hrvatsku i što imam priliku upoznati hrvatsku ICT zajednicu kako bismo mogli razmijeniti ideje i istražiti mogućnosti za suradnju.”

Po otvorenju susreta kanadskih i hrvatskih tvrtki, u okviru konferencije „Kanadski ICT sektor – stvaranje vodeće digitalne ekonomije i mogućnosti suradnje s hrvatskim tvrtkama“ održana su i dva panela, na kojima su nazočili ugledni kanadski i hrvatski panelisti.  U prvom je panelu  pod nazivom „ICT inovacije – katalizator ekonomskog rasta“ sudjelovao g. John Ruffolo, čelni čovjek  OMERS-a, jednog od najvećih kanadskih mirovinskih fondova i jedan od najvećih investitora u ICT sektor u Kanadi te predvodnik kanadske delegacije ICT tvrtki u Hrvatsku, koji je tom prilikom iznio svoja zanimljiva iskustva o nužnosti ulaganja u ICT kao i sprezi ICT-a i ekonomskoga razvitka zemlje. Uz njega, na panelu su sudjelovali g. Brian Roberts, potpredsjednik za međunarodni razvoj poslovanja tvrtke Wavefront, g. Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost, te  Sanjin Katinic, član Uprave Metroneta.

Na drugom panelu „Monetizacija Internet of Things“ s predstavnicima hrvatskih ICT tvrtki Matom Krpanom, direktorom tvrtke mStart i Tomislavom Kosanovićem, direktorom ICT-a u Hrvatskome Telekomu iskustva su razmijenili predstavnici dviju kanadskih ICT kompanija, Andrew Singer, generalni direktor tvrtke TrakiT (Fleet Freedom) i Michael Welz, konzultant tvrtke CGI.

Susret kanadskog i hrvatskog ICT sektora, na kojem je sudjelovalo 8 kanadskih i 26 hrvatskih tvrtki, prvi je susret organiziran s ciljem povezivanja poduzetnika iz dviju zemalja.

Kanadski ICT sektor

ICT sektor u Kanadi generira 159.9 milijardi USD prihoda:
•    Prihod ICT sektora u Kanadi narastao je u 2013. godini za 2.7%,
•    Od 2007. do 2013. godine, prihodi ICT sektora narasli su sa 133.4 milijarde USD na 159.9 milijardi USD, što je rast od 19.8%. U tom je razdoblju ICT proizvodnja pala za 46.1%, no s druge strane svi pod-sektori usluga bilježe dobit: softver i računalne usluge, veleprodaja i komunikacijske usluge bilježe rast od 35.8%, 25.9% i 25.2%.

ICT sektor značajno doprinosi kanadskom BDP-u:
•    ICT sektor u Kanadi u 2013. godini doprinjeo je kanadskom BDP-u sa 69.5 milijardi USD, čineći tako 4.4% kanadskog BDP-a,
•    Godišnji rast ICT sektora prosječno je od 2007. na godišnjoj razini iznosio 1.6%, dok je onaj cjelokupne kanadske ekonomije iznosio 1.1%,
•    Softverske i računalne usluge najviše su doprinjele rastu BDP-a u 2013.,
•    Kanadski ICT konzistentno među top deset rangiranih od strane Svjetskog ekonomskog foruma (World Economic Forum).

ICT sektor u Kanadi visoko je inovativan:
•    ICT sektor u Kanadi najzaslužniji je za istraživanja i razvoj (R&D),
•    Odgovoran za čak 31.8% svih ulaganja privatnog sektora u istraživanje i razvoj.

Kanadski ICT sektor čine uglavnom manje tvrtke:
•    oko 37.000 kompanija čini ICT sektor u Kanadi,
•    86 % tvrtki u ICT sektoru u Kanadi su male tvrtke, dok je broj velikih tvrtki u ICT sektoru u Kanadi relativno mali; u  2013. godini zabilježeno je tek oko 80 tvrtki sa više od 500 zaposlenika, za razliku od njih čak 32.000 sa manje od 10 zaposlenika.

ICT sektor u Kanadi osigurava zapošljavanje i ima educirane zaposlenike:
•    ICT sektor u Kanadi odgovoran je za 3% ukupne nacionalne zaposlenosti. Broj zaposlenih u ICT sektoru u 2013. godini narastao je za 0.9%,  sa ukupno 530.957 zaposlenika,
•    ICT sektor karakterizira visoko obrazovana radna snaga, 47.2% zaposlenih ima fakultetsko obrazovanje, za razliku od nacionalnog prosjeka gdje taj udio iznosi 27.4%,
•    U 2013. godini zaposleni u ICT sektoru u  Kanadi zaradili su 48% više od prosjeka.

ICT proizvodne industrije su izvozno orijentirane, a usluge više usmjerene na domaće tržište:
•    Kanadski ICT proizvodni pod-sektor usmjeren je na izvoz, oko 81% ICT proizvoda izvezeno je iz Kanade u 2013. godini,
•    Izvoz komunikacijskih usluga je u 2013. godini bio u porastu od 3.9%, iznoseći 2.3 milijarde USD. Softverske i računalne usluge bile su u padu od 0.9%, sa 9.3 milijarde USD.

 

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.