Održan IoT Week 2016 – 6. međunarodna konferencija u Beogradu

Fotografija članka: Održan IoT Week 2016 – 6. međunarodna konferencija u Beogradu

Prije tjedan dana u Beogradu je održana velika međunarodna konferencija IoT Week 2016 u organizaciji IoT Foruma i lokalnog domaćina, kompanije DunavNET iz Novog Sada.

Oglas

U tri konferencijska dana, IoT Week je okupio 400 sudionika iz 30 zemalja, više od 130 predavača, ali i 20 izlagača koji su prikazali neke od najnovijih tehnoloških dostignuća u razvoju Interneta inteligentnih uređaja.

Otvorivši konferenciju, predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnjeg IoT Week-a i direktor DunavNET-a, dr Srđan Krčo, istakao je važnost povezivanja svih segmenata društva i poslovanja u razvoju Interneta stvari, ili Interneta inteligentnih uređaja, kako se još prevodi skraćenica IoT (Internet of Things).

O vezi malih tvrtki i Microsofta govorila je i Stephanie Huf, direktorica marketinga i komunikacija u kompaniji Ericsson, rekavši kako je sastav sudionika konferencije – akademskih krugova, inicijativa pametnih gradova, lokalnih samouprava i privatnog sektora, od ključnog značaja za uspjeh IoT inicijative. Kada bi svako od njih radio za sebe, razvoj interneta inteligentnih uređaja bi bio preskup i predugo bi trajao.

IoT je globalno postala izuzetno popularna riječ o kojoj svi pričaju. Ono što je IoT tehnologije danas to je npr. bila plastika prije 80-ak godina. Tada se govorilo o potencijalu i mogućem značaju plastike u budućnosti. Danas znamo da je plastika svuda oko nas, objašnjava Maurizio Griva iz kompanije Concept Reply, koja radi na projektu OSMOSE, financiranom od strane Evropske unije. IOT će uskoro biti kao plastika – svaki pojedinačni predmet, čak i najmanji, u sebi će imati digitalni sadržaj i bit će umrežen.

Poslovanje, proizvodnja, svakodnevni život, biće transformirani zahvaljujući podacima koje će inteligentni uređaji sakupljati . U budućnosti će poslovanje biti digitalnije, pa će svi ovi uređaji slati i povratnu informaciju, tako da će se podaci koristiti za poboljšanje pojedinih usluga.

Hakaton natjecanje (antrfile)

U okviru konferencije održan je i Hakaton, natjecanje u izradi aplikacija uz pomoć alata koji su već razvijeni u nekim ranijim projektima. Sudionici su bili podijeljeni u timove i natjecali su se za fond od nekoliko tisuća eura.

Prvo mjesto u kategoriji „Developer“ aplikacija podijelila su dva tima, jedan za aplikaciju koja otkriva buku u gradu, a drugi za aplikaciju koja uz pomoć kamere pomaže slijepim osobama u snalaženju u okolišu. U kategoriji „Non-developer“, pobijedila je aplikacija za detekciju alkohola na javnim mjestima.

Razvoj pametnih gradova u Srbiji (antrfile)

Gradovi u Srbiji nisu razvijeni poput Barcelone i Londona, ali sistem za praćenje zagađenja zraka u Pančevu, ili senzori za slobodna parking mjesta u Beogradu pokazuju kako je i Srbija na pravom putu, kada je u pitanju razvoj “pametnih gradova”.

Predsednik Organizacionog odbora Međunarodne konferencije o Internetu inteligentnih uređaja (IoT week) i direktor kompanije DunavNet Srđan Krčo rekao je kako je pančevački sistem za praćenje zagađenja zraka postavljen prije šest godina po uzoru na španjolski grad Santander, a koji je postavio oko 15.000 senzora po gradu.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.