Održan IDC Cloud Leadership, Enterprise Mobility & Social Media Forum

Fotografija članka: Održan IDC Cloud Leadership, Enterprise Mobility & Social Media Forum

U organizaciji analitičke kuće IDC Adriatics i partnera održana je peta po redu IDC Cloud Leadership konferencija na kojoj su detaljno obrađene teme računarstva u oblaku.

Oglas

Na samom početku IDC Cloud Leadership konferencije, na kojoj je sudjelovalo stotinjak krajnjih korisnika, ponuđača usluga i predstavnika medija, saznali smo i neke brojke koje se odnose na javne cloud usluge u Hrvatskoj. U 2012. godini je na razvoj javnog cloud uloženo oko 10,3 milijuna američkih dolara, od čega je gotovo četvrtina potrošeno na javne usluge (24%), a većina na profesionalne usluge (76%). Zanimljiv grafikon (vidi sliku) pokazuje kako je hrvatsko IT tržište u padu već pet godina, dok tržište cloud usluga konstatno raste. IDC predviđa kako bi 2014. godina mogla biti prekretnica koja bi trebala donijeti rast IT tržište u Hrvatskoj. Ohrabruje i podatak kako je udio cloud potrošnje u IT uslugama prošle godine iznosio 5,9%

Na IDC Cloud Leadership konferenciji su detaljno obrađene teme poput trendova na temu računarstva u oblaku i povrata uloženih sredstava (ROI), mobilnog poslovanja te povezanih novih aplikacija i platformi  i društvenih mreža.

IDC Cloud Leadership Forum je otvorio Milan Kalal, IDC-ev Energy Insights stručnjak za CEE regiju na temu IDC-evih analiza vezanih uz “treću platformu” u današnjem IT okruženju. Spomenuo je kako su današnji korisnici okrenuti više međusobnoj online komunikaciji i takozvanoj “mreži stvari” (svemu što se može spojiti na web). Promjena koja se dogodila u načinu na koji ljudi međusobno komuniciraju utječe i na poslovanje i na državna tijela koja jednostavno moraju na to reagirati i prilagođavati se, kaže Kalal.

Stjepan Vuković iz tvrtke InfoCumulus govorio je poslovnim društvenim mrežama kao korisnim komunikacijskim alatima unutar poduzeća. Uspjeli smo samo za posjetitelje našeg portala izvući i nekoliko korisnih informacija u video prilogu koji slijedi.

U ime kompanije Veem zanimljivu prezentaciju imao je Sylwester Derda, koji se osvrnuo na najmodernija rješenja za zaštitu podataka u virtualnom okruženju. Juniper Networks i lokalni partner Storm Informatika te njihov izlagač Michael Fritz koncentrirali su se na vezu cloud tehnologija u perspektivi virtualizacije i SDN-a (Software Defined Networking). Petra Čiček i Sanja Grčić Plečko iz Microsofta bazirale su zajedničku prezentaciju na 4 velika trenda koja će utjecati na novo razdoblje radne okoline. Renato Telen iz Megatrend poslovnih rješenja objasnio je razloge razloge za preseljenje poslovanja (IT) u oblak. U ime kompanije S&T Hrvatska i partnera Extreme Networks George Kountouris izlagao je na temu Data centara, dok je Neven Kundija predstavio APC by Schneider Electric rješenja i usluge za infrastrukturu računalnog centra. Zadnji predavač bio je Marko Makovac iz ProMDM-a na temu sigurne upotrebe mobilnih uređaja u poslovanju.

IDC Cloud Leadership je završila zanimljivom diskusijom na kojoj su svoje viđenje trenutnog stanja na domaćem informatičkom tržištu izložili predstavnici hrvatskih i globalnih IT kompanija.

Spomenimo i kako smo na ovogodišnjoj IDC Cloud Leadership konferenciji po prvi puta mogli glasovati i u online anketama koje su pokazale i kako sudionici vide razvoj svojih tvrtki i u što će ulagati u bliskoj budućnosti. Ukratko, najviše će se ulagati u mobilnost, društvene mreže, big data i cloud usluge.

Konferenciju je organizirao IDC Adriatics u suradnji s tvrtkama partnerima Veem, InfoCumulus, Juniper Networks, kao i tvrtkama Storm Informatika, S&T Hrvatska Extreme Networks, APC, Megatrend poslovna rješenja, Microsoftom i ProMDM. Spomenimo i kako je traticionalni medijski pokrovitelj naš Racunalo.com portal.

Održan IDC Cloud Leadership, Enterprise Mobility & Social Media Forum

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.