Održan 1. ZIP Master Class – investitori su vrlo važni za startup tvrtke

Fotografija članka: Održan 1.  ZIP Master Class – investitori su vrlo važni za startup tvrtke

U suradnji s HUB385, Zagrebački inkubator poduzetništva je u prostorima HUB385 održao prvi ovogodišnji ZIP Master Class.

Oglas

2015. godine ZIP je ostvario strateško partnerstvo sa SpeedInvestom, kako bi pružili još veću potporu svojim timovima. SpeedInvest je vodeći fond rizičnog kapitala za tehnološke kompanije u ranoj fazi razvoja iz centralne i istočne Europe, te su 2016. godine investirali 450.000 € u hrvatski startup Amodo, koji je ujedno jedini hrvatski startup u koje je SpeedInvest investirao do sada.

ZIP je uvidio kako bi mogli pružiti poduzetnicima, startupovima i pratiteljima startup scene drugačiji pogled na cijeli proces investiranja VC fonda u startup, te  su zbog toga odlučili pozvati, na svoj prvi ovogodišnji Master Class, Marie-Helene Ametsreiter, kao predstavnicu SpeedInvesta i Marijana Mumdžijeva kao predstavnika Amoda.

Zanimljiva je činjenica da su partneri Marie-Helene Ametsreiter bili u dvojbi, hoće li investirati u Amodo ili ne, ali je na kraju odgovor bio pozitivan. Pojasnila je i koliko je zapravo dugotrajan proces samog dogovora prije investicije, koji je u ovom slučaju  trajao godinu dana. Pri kraju prezentacije prikazala je metriku njihovog operativnog rada s Amodom – preko 200 sastanka, ‘callova’ i preko 2000 emailova. Naglasila je kako je rad i praćenje startup tima nakon same investicije jako važan, uz njen osobni zaključak da je nužno da startup prođe kroz inkubacijski program ili nešto slično.

Drugom dijelu predavanja priključio se i Marijan koji je odmah rekao kako oni kao startup nisu u tom trenutku razmišljali o investiciji i da je činjenica da su „naletjeli“ na investiciju od strane SpeedInvesta puka sreća. Rekao je da je SpeedInvest posebna tvrtka, jer svi partneri u toj tvrtki imaju poduzetničku pozadinu, odnosno razumiju proces kreiranja startupa i sudjeluju u tom procesu, za razliku od „bankarskih investitora“ – koji daju novce i ne žele aktivno sudjelovati kroz procese rada. Mnogobrojna pitanja publike koja su uslijedila nakon predavanja pozitivno su iznenadlia predavače ali i same organizatore.

Kako je sastavni dio Master Classa mentoriranje s timovima i ovaj put odžano je jedan na jedan mentorinje sa sedam ZIP-ovih i HUB385 timova.

I u ovoj sezoni Master Classa partner je HAMAG-BICRO – Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije, koja putem Europske poduzetničke mreže EEN financira dolazak predavača.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.