Održana konferencija Uvođenje IPv6 protokola u korisničke mreže

Fotografija članka: Održana konferencija Uvođenje IPv6 protokola u korisničke mreže

Nakon uvodnog govora Aljoše Pavelina, izvršnog direktora za prodaju i marketing RECRO-NETa, prvo predavanje je govorilo o uvođenju novih IPv6 adresa koje nam dolaze kao zamjena ili bolje rečeno nadgradnja na standardne IPv4 adrese. Jasno je da se internetski promet povećava rapidnom brzinom, sve je više pojedinačnih korisnika, a i sam promet (bandwidth) je višestruko veći nego prije nekoliko godina. Naravno, najveći promet generiraju video sadržaji koji su trenutno glavni hit Interneta. Zbog toga je potrebno proširiti adresiranje internetskog prostora na IPv6, jer su IPv4 adrese kakve danas poznajemo gotovo iscrpljene.

Na konferenciju su predstavljene i metode kojima će se u bliskoj budućnosti "tunelirati" postojeće u nove adrese. Ciso je predstavio svoje nove uređaje kojima će se to moći i realizirati, a najviše je spominjan ASR 1000. Sama konferencija je bila prilično stručna i ciljana uglavnom na "sistemaše" i "mrežaše", ali i na druge koji direktno rade s IP adresiranjem. Na konferenciji smo saznali i sve o trenutnom statusu IPv6 Internet povezivanja, načine uvođenja IPv6 u SP mreže, načine uvođenja IPv6 u korporativne mreže te potencijalne izazove kod ovih implementacija.

Ove je godine IANA (tijelo za dodjelu javnih IP adresa) dodijelila i zadnji raspoloživi blok IPv4 adresa regionalnim organizacijama koje dalje raspodjeljuju adrese (za Europu RIPE). U tijekom godine se očekuje da će i ove regionalne organizacije dodijeliti zadnje dobivene IPv4 adrese krajnjim korisnicima.

Kako bi se riješio ovaj problem, još prije petnaestak godina definiran je IPv6 protokol koji kao najbitniju prednost donosi praktički neograničen broj IPv6 adresa. Međutim, uvođenje IPv6 protokola traži "dokonfiguraciju" mrežne opreme i računala za IPv6 uz postojeći IPv4 protokol a što je bio i glavni motiv da se ovo uvođenje odgađalo.

S druge strane, kroz svega par mjeseci, na Internetu će se pojaviti lokacije koje će biti dostupne samo putem IPv6 protokola. Kako ne bi ostali bez mogućnosti IP komunikacije s ovakvim lokacijama (npr. web do/sa ovakvih lokacija) i kako bi se pripremili za primarni protokol komunikacije sutrašnjeg Interneta, potrebno je u korisničke mreže uz IPv4 uvesti i IPv6 podršku.

Foto: Božidar Komarić, Racunalo.com

PRESS objava
20.04.2011, Zagreb – Cisco Hrvatska i tvrtka RECRO-NET,  zlatni Cisco partner te jedan od vodećih sistem integratora u Hrvatskoj, održali su konferenciju o aktualnoj IT temi uvođenja IPv6 protokola u korisničke mreže.

RECRO-NET i Cisco Hrvatska održali su zajedničku konferenciju sa sve aktualnijom tematikom, pod nazivom „Uvođenje IPv6 protokola u korisničke mreže“.

Pred prepunom dvoranom hotela Aristos prezentirane su potrebe i tehnike uvođenja IPv6 protokola u korisničke mreže.

Naglasak konferencije stavljen je na problematiku nestajanja raspoloživih IPv4 adresa.
Naime, ove je godine IANA (tijelo za dodjelu javnih IP adresa) dodijelila i zadnji raspoloživi blok IPv4 adresa regionalnim organizacijama koje dalje raspodjeljuju adrese (za Europu RIPE). U toku godine, očekuje se da će i ove regionalne organizacije dodijeliti zadnje dobivene IPv4 adrese krajnjim korisnicima.
 
Kako bi se riješio ovaj problem, još prije petnaestak godina definiran je IPv6 protokol koji kao najbitniju prednost donosi praktički neograničen broj IPv6 adresa. Međutim, uvođenje IPv6 protokola traži dokonfiguraciju mrežne opreme i računala za IPv6 uz postojeći IPv4 protokol a što je bio i glavni motiv da se ovo uvođenje odgađalo.
 
S druge strane, kroz svega par mjeseci, na Interentu će se pojaviti lokacije koje će biti dostupne samo putem IPv6 protokola. Kako ne bi ostali bez mogućnosti direktne IP komunikacije s ovakvim lokacijama (npr. web do/sa ovakvih lokacija) i kako bi se pripremili za primarni protokol komunikacije sutrašnjeg Interenta, potrebno je u korisničke mreže uz IPv4 uvesti i IPv6 podršku.

Konferenciju je otvorio Aljoša Pavelin, Izvršni direktor sektora za Prodaju i marketing  iz RECRO-NETA upozorivši na približavanje ključnog trenutka nestanka IPv4 adresa.

Krešimir Segarić, Izvršni direktor sektora edukacije iz RECRO-NETA proveo je posjetitelje konferencije kroz kratak uvod u IPv6 protokol, trenutni status IPv6 Internet povezivanja, načine uvođenja IPv6 u mreže pružatelja telekomunikacijskih usluga, načine uvođenja IPv6 u korporativne mreže te potencijalne izazove kod ovih implementacija.

Predstavljen je također i case-study implementacije povezivanja RECRO-NETA kao korisnika na IPv6 Internet.
 
Peter Gaspar, savjetnik za IP mreže nove generacije na tržištima brzog ekonomskog rasta iz tvrtke Cisco predstavio je Ciscovu strategiju kod uvođenja IPv6 protokola, te rješenja i produkte koji će biti neophodni korisnicima kod dodavanja IPv6 podrške za mrežu.

Na konferenciji  je prisustvovalo preko 150 predstavnika vodećih hrvatskih tvrtki i javnoga sektora, a RECRO-NET se pred okupljenima svojom ekspertizom dokazao kao pouzdani partner spreman odgovoriti svim izazovima dodavanja IPv6 podrške za mrežu i relevantne servise.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.