Održana konferencija “Primjena.com: Informatika u turizmu”

Fotografija članka: Održana konferencija “Primjena.com: Informatika u turizmu”

Održana konferencija

Konferenciju je pred oko stotinu okupljenih otvorio Predsjednik Turističke zajednice grada Zagreba g. Ivo Jelušić (zamjenik gradonačelnika grada Zagreba).

Okupljenim sudionicima iz turističke industrije – hotelijerstva, turističkih agencija i tour-operatera te prijevoznika, ali i turističkih zajednica i lokalnih uprava – predstavili svoja viđenja mogućnosti unapređenja poslovanja u turističkoj industriji te predstavili koncepte i rješenja poslovanja kroz primjere domaćih i regionalnih hotelskih sustava i agencija, te mogućnosti koje su implementacijom novih modela rada otvorile u svojem poslovanju, pomoću ICT tehnologija.

Na konferenciji su predstavljena i konkretna rješenja – poslovni software i ICT sustavi namijenjenim optimizaciji poslovnih procesa s ciljem ostvarenja ušteda te pružanju novih usluga ili poboljšanju postojećih, a s ciljem povećanja postojećih prihoda ili stvaranja novih izvora dohotka, posebno važno u današnjoj ekonomskoj situaciji.

Žarko Vorkapić (iTurus sum) okupljenima je prenio iskustva o utjecaju inovativnih ICT rješenja na destinacijski menadžment, dok je Mirko Gudelj (Micros Fidelio) prikazao mogućnosti sustava za upravljanje recepcijom i hotel management. Laszlo Toth (Dirigens) dao je uvid u novitete na području naprednih sustava za upravljanje digitaliziranjem, pohranom i centraliziranim ispisom dokumenata.

Dean Nižetić (Adriatica.net) svojim je predavanjem pod nazivom "Tehnološki obzor turizma" osvrnuo se na poziciju hrvatskog turističkog proizvoda na svjetskom tržištu te dostupnošću proizvoda i kapaciteta.

Božo Juretić (Ouroboros) govorio je o distribucijskim sustavima u turizmu te online plaćanju proizvoda i usluga, a Vladislav Valiček (NoveMo / Microsoft) pojasnio je potrebu implementacije Zagreb 02.04.2009. …o potencijalu i ulozi informatičkih tehnologija u razvoju hrvatskog turizma u 2009. godini Informatika u turizmu sustava za upravljanje korisnicima (CRM) u turističkim institucijama te nčin integracije vertikalnih CRM rješenja u sa pozadinskim procesima u hotelima. Dan Klepač (Formel) predstavio je naprednu uslugu za telefoniju, koja omogućuje telefonske pozive po vrlo niskim cijenama, širom svijeta. Luka Kolonić (Smart Com / Kapetanović Sistemi) osvrnuo se na činjenicu kako televizija (IPTV) prelazi granice informativnog i zabavnog medija te postaje interaktivni medij odnosno portal preko kojega se korisnicima nude brojne usluge, informacije drugi sadržaji.

Tihomir Cirkvenčić (Atento / HP) naglasio je kako je uloga ICT-a u modernizaciji poslovanja ali i usluga prema korisnicima turističkih sadržaja sve je veća, a samim time i nužnost kvalitetnog upravljanja ICT-em potreba je i izazov svakog poslovnog subjekta koji svoj poslovni prosperitet vidi u stalnom unaprijeđenju po svim perspektivama svog poslovanja.

Vitomir Lučić (Magis ICT) naglasio je potrebu kvalitetnog upravljanja zaposlenicima te opasnosti u koje pogrešna politika ljudskih resursa može dovesti tvrtku – ne samo u turističkom sektoru, naglašavajući mogućnosti sustava za upravljanje ljudskim resursima. Konferenciju je zaključio Ivica Španić (Ericsson Nikola Tesla) koji je okupljenima predstaviti napredne telekomunikacijskih servise i integraciju bežične telefonije.

Naglašeno je kako se u izazovnim vremenima, u vremenu u kojem se nalazimo i koje je pred nama, kvalitetna i moderna ICT infrastruktura će osigurati korisniku ne samo održivost poslovanja već i ukupnu poslovnu konkurentnost na tržištu.

Organizator ovog događaja je Institut za elektroničko poslovanje, čiji je direktor Davor Maričić zaključio konferenciju riječima: "Zatvaram ovu konferenciju s vjerom kako će se domaća turistička industrija brzo snaći u novonastaloj ekonomskoj situaciji te pronaći pravu strategiju za izlaz iz turbulentne ekonomske situacije, koristeći pomoć informatičke industrije, posebice domaćeg znanja koje je predstavljeno na ovoj konferenciji."

Konferencija je održana u zagrebačkom multipleksu CINESTAR – Avenue Mall, Novi Zagreb, pred stotinjak okupljenih slušatelja iz područja turističke industrije.

Održana konferencija

Turizam, recesija i informatička rješenja
Turizam je najveća hrvatska industrija, koja je u 2008. godini prihodovala 7 milijardi eura sa 11 milijuna turista (povećanje od 1%) i uz povećanje broja noćenja za 2%. Recesija, svjetska financijska kriza te sve veća kompetitivnost svjetskih turističkih odredišta nalažu potrebe povećanja konkurentnosti domaće turističke industrije, ne samo kroz kvalitetniju turističku ponudu već i kroz optimiziranje i povećanje efikasnosti poslovanja te kvalitetniju podršku poslovnim procesima, uz razvoj novih usluga, s ciljem povećanja profita u odnosu na ostvareni prihod. Naravno, želimo i veću dostupnost informacija koja će potencijalnim inozemnim gostima povećati atraktivnost Hrvatske kao turističke destinacije, a time povećati konkurentnost domaćeg turizma!

Ovi se ciljevi mogu postići uvođenjem različitih informatičkih tehnologija u tvrtke koje su uključene u turističku ponudu, prvenstveno turističkim agencijama, hotelima i prijevoznicima. Je li vrijeme za promjene u poslovanju?

Zašto treba reagirati?
Kako je i svjetska turistička ponuda tijekom posljednjih godina konstantno bilježila rast prodaje, ali sa sve većom tržišnom utakmicom te rastućim troškovima prihodi su posljednjih godina stagnirali. Ulaskom svjetske ekonomije u recesiju pa i u financijsku krizu prihod predstojeće turističke sezone mogao bi biti smanjen, po nekim predviđanjima čak do 20% na svjetskoj razini. Kod nas se u ovom trenutku vide padovi narudžbi, no moramo razmišljati kako dodatno povećati konkurentnost te iskoristiti trenutnu pozitivnu politiku aktivnog promicanja hrvatskog turizma u inozemstvu.

Imamo li izlaz iz situacije?
Možda. Ulaganje Republike Hrvatske u promociju turističke industrije svakako će pomoći informiranosti turista o Hrvatskoj, ali koliko ćemo povećati stvarnu posjećenost ovisi o dva čimbenika koja će hrvatski turizam pozicionirati na svjetskoj turističkoj karti:
• kvaliteti informacija do kojih potencijalni gost može doći korištenjem najdostupnijeg medija: Interneta
• kvaliteti ponude i razini usluga koje ćemo ponuditi

Može li se Hrvatska natjecati sa visokorazvijenim turističkim odredištima? Znamo da može!

Vjerujemo da se implementacijom naprednih rješenja može povećati efikasnost poslovanja, doći do novih kupaca te do kvalitetnijih korisnika, ali i omogućiti veća zarada od postojećih te povećati profit sa istim resursima.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.