Održan prvi u nizu seminara za državne službenike

Racunalo.com foto

Seminar predstavlja početak usklađivanja novog oblika suradnje u kojem stručnjaci iz javnih poduzeća i državnih tijela, zajednički djeluju u izradi, razvoju i uporabi programskih rješenja.


Središnji državni ured za e-Hrvatsku nastavlja pozitivnu tradiciju obrazovanja informatičkih stručnjaka u tijelima državne uprave osiguravajući im kvalitetno informatičko školovanje u sve složenijem IT okruženju. Naime, anketa o potrebama, interesu i poznavanju informatičkih sustava koju je Središnji državni ured za e-Hrvatsku proveo u informatičkim službama tijela javne vlasti, prije prvog ciklusa treninga, iskazala je obećavajuće stavove anketiranih. Svi su pokazali želju za stjecanjem novih informatičkih znanja, svijest o nužnom, zajedničkom djelovanju u uporabi raznovrsnih programskih rješenja te velik interes za nadograđivanjem postojećeg informatičkog obrazovanja. Naglasili su kako im svaka nadogradnja postojećeg znanja osigurava konkurentnost organizacija u poslovnom okruženju, a fokusirano znanje na buduće trendove predstavljaju kao svoj profesionalni izazov.


Stoga, prateći potrebe tržišta, organizacija i državnih tijela, te razinu znanja zaposlenika, Središnji državni ured za e-Hrvatsku je na inicijativu i uz sufinanciranje tvrtke Novell, organizirao seminar za operativne sustave bazirane na Novell SUSE Linux distribuciji. Seminar u trajanju od pet dana održavao se u Učilištu Algebra, koje je Novell SUSE Linux Gold Training Partner, u formi praktičnih predavanja i vježbi u laboratorijskom okruženju, a pod stručnim vodstvom Algebrinog certificiranog trenera Mateja Matejičeka, CNI.“Ovo školovanje određenog broja informatičkih stručnjaka iz različitih tijela državne uprave, dolazi u trenutku kada se finalizira dokument pod nazivom ODREDNICE RAZVITKA I UPORABE RAčUNALNIH PROGRAMA S OTVORENIM KODOM U TIJELIMA DRŽAVNE UPRAVE te je posve u skladu sa našim namjerama da se pokrene novi oblik suradnje u kojem stručnjaci iz različitih sektora i organizacija pa čak i država, zajednički djeluju u izradi, razvoju i uporabi programskih rješenja. Podupiranje osposobljavanja državnih službenika za upotrebu otvorenih programa te poticanje izrade sadržaja za obrazovanje istih u području otvorenih programa i otvorenih standarda, svakako su važniji elementi rečenog određenja” – Domagoj Juričić, zamjenik državnog tajnika, Središnji državni ured za e-Hrvatsku.


Budućnost informatičke infrastrukture očekivana je u statusu prihvata promjena i implementaciji sustava podržanih svim, pa tako i Microsoft i Linux okruženjima. Transparentna izobrazba kadrova za poznavanje rada u svim informatičkim sustavima izniman je korak u bržoj integraciji svih tijela državne uprave ka željenom stupnju informacijskog napretka. Algebra, vodeći IT training centar, uz redovitu podršku svojih partnera poput tvrtki Micorosoft i Novell, za cilj imati pomagati ovakve projekte i davati podršku tijelima državne uprave i Ministarstvima u kvalitetnoj provedbi njihove edukacije.


“Kako Novell nudi rješenja za IT sustave koji su prilagodljivi, a kombiniraju otvoren kod i komercijalne tehnologije temeljene na otvorenim standardima, vjerujemo da smo ovom specifičnom edukacijom i suradnjom dali motiv državnoj upravi u primjeni novih trendova u informatičkoj tehnologiji. Seminar će, uvjereni smo, dati poticaj u budućim nastojanjima da državna uprava postane još učinkovitija, fleksibilnija i za porezne obveznike jeftinija. Naime, suvremeni načini razumijevanja IT sustava moraju biti u funkciji osnovne djelatnosti svake organizacije, a pri tom biti jednostavni za upravljanje, sigurni te prilagodljivi. Novell, uz podršku svojih partnera, a posebice Algebre, održava i osigurava obrazovanje za rad sa SuSE Linux Enterprise Serverom, koji je kao produkt jedan od temelja na kojem gradimo viziju Software for Open Enterprise. ” – izjavio je Andrej Bruketa, Country Manager, Novell SEE.


Nakon prvog održanog seminara, u rujnu ove godine planira se održavanje seminara “Open source rješenjima ususret zahtjevima EU” unutar kojega će biti prezentirana iskustva Slovenske, Njemačke i Mađarske državne uprave u procesu pridruživanja Europskoj uniji. Seminar će obuhvatiti korištenje open source tehnologije kroz najbolja rješenja u praksi u državnoj upravi te će biti predstavljena rješenja na Novell SuSE Linux distribuciji, kao i rješenja iz područja upravljanja resursima (Novell ZEN Works), upravljanja identitetima (Identity Management) te uvođenje, održavanje i uporaba standarda popus Basel II, Solvency II, ITIL, HIPAA, ISO27001, SOX i drugi. Tvrtka Novell osigurati će gostovanje vrhunskih stručnjaka iz susjednih zemalja koji će predstaviti pozitivne poslovne prakse svojih organizacija i time doprinijeti boljem razumijevanju uporabe i primjene novostečenih znanja polaznika seminara.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.