Održan okrugli stol ‘E-učenje i napredak visokog obrazovanja’

Racunalo.com foto

Na Okruglom stolu raspravljalo se o tome kako e-učenje (e-learning) može poticati i poduprijeti promjene koje donosi Bolonjski proces, te kako, u kojim situacijama i pod kojim uvjetima informacijsko–komunikacijska tehnologija i e-učenje mogu biti katalizator promjena i poboljšanja u sustavu visokog obrazovanja.
Okrugli stol je organiziran kao dio godišnjeg sastanka konzorcija projekta EQIBELT u kojem sudjeluje 8 europskih i 3 hrvatska sveučilišta, te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i CARNet. U ime Sveučilišta u Zagrebu projekt koordinira Srce.
Sudionici rasprave su bili gosti s europskih sveučilišta iz Finske, Belgije, Španjolske, Estonije, Portugala i Austrije, stručnjaci sa Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Splitu, rektori, prorektori, dekani i prodekani hrvatskih sveučilišta, predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i pripadnici akademske zajednice iz mnogih hrvatskih gradova.Predstavnici europskih sveučilišta govorili su o svojim iskustvima primjene informacijske i komunikacijske tehnologije, posebno e-učenja u podučavanju i učenju na svojim sveučilištima, o uspješnim ali i neuspješnim pokušajima da se tehnologija iskoristi za poboljšanje kvalitete obrazovanja, za ostvarivanje zacrtanih promjena i akademskih ciljeva. Naglašavana je potreba neposrednog povezivanja mogućnosti tehnologije s postavljenim obrazovnim ciljevima, a višekratno je govoreno o tome da je za održivost i uspješnost primjene tehnologije u obrazovanju od posebne važnosti osigurati kvalitetnu podršku i nastavnicima i studentima, kako bi uporaba tehnologije bila jednostavna i učinkovita.


Moderator okruglo stola mr.sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca, u uvodu je konstatirao “da informacijska i komunikacijska tehnologija zasigurno može pomoći u rješavanju mnogih aktualnih problema koje je i u hrvatski visokoškolski obrazovni prostor donijela ubrzana primjena Bolonjskih načela. Isto tako tehnologija i e-učenje mogu i moraju doprinijeti da stručnjaci koji se školuju na hrvatskim visokim učilištima budu u još većoj mjeri osposobljeni za izazove modernog gospodarstva i za cjeloživotno učenje koje je već postalo nezaobilaznom potrebom. Pri tome je izuzetno je važno pronaći onaj pravi i optimalni način primjene tehnologije, a nikako ne dozvoliti da ona postane dodatno opterećenje za nastavnike i studente.”“Korist od stvaranja virtualnog obrazovnog okruženja na sveučilištu je višestruka: nastavnici mogu lakše i učinkovitije komunicirati sa studentima, ali i međusobno surađivati na izradi obrazovnih sadržaja, studenti tijekom čitavog studija imaju jednostavan pristup obrazovnim materijalima, mogućnost komuniciranja i zajedničkog rada, a sama institucija time osigurava jedinstven ali i personaliziran portal za sve svoje studente” rekao je profesor Wim Van Petegem sa Sveučilišta u Leuvenu iz Belgije.
Na sastanku konzorcija projekta EQIBELT u četvrtak u Srcu rezimirat će se rezultati projekta u proteklom jednogodišnjem razdoblju i raspraviti potrebne mjere i aktivnosti da se zacrtani rezultati projekta, a to je prije svega sustavna i održiva primjena e-učenja na hrvatskim sveučilištima ostvare u cijelosti.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.