Održan DaNTe 2010

Fotografija članka: Održan DaNTe 2010

 

MIPRO  je najstarija hrvatska ICT udruga stvorena davne 1978. godine kada su u Rijeci „krenuli“ prvi seminari o primjenama mikroprocesora koji su tada bili zadnji „krik“ naglo rastuće mikroelektroničke, ne samo tehnologije, već i tehnološke revolucije. MIPRO je bio i skup i udruga i oboje su s godinama rasli pomažući jedno drugo. MIPRO-u je snagu davalo gospodarstvo koje je ugrađeno u njegove temelje od njegovog rođenja. Kroz skupove MIPRO do sada je „prošlo“ preko 28000 sudionika iz više od 40 zemalja. Generacije ICT stručnjaka, znanstvenika, obrazovnih djelatnika djeca su MIPRO-a i zato je MIPRO niz godina pravi ICT brand.

Jedan od proizvoda MIPRO-a su i tehnološki skupovi Dan Novih Tehnologija – DaNTe koje udruga MIPRO organizira u suradnji s Gradom Rijekom. Cilj ovih skupova je prezentacija primjena ICT-a u upravljanju gradovima i šire. Zahvaljujući dugogodišnjoj povezanosti s najrazvijenijim europskim gradovima Rijeka je stekla renome lidera u informatizaciji među hrvatskim gradovima te je prva došla do razine inteligentnog grada. Velika je to zasluga Zavoda za informatičku djelatnost grada Rijeke i udruge MIPRO koja jeste hrvatska, ali je domicilno riječka.

Skup DaNTe 2010 su otvorili gradonačelnik Rijeke Veljko Obersnel, pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost grada Rijeke Vanja Smokvina i predsjednik Programskog odbora MIPRO Petar Biljanović.

Prva dva predavanja nose naslove Informatizacija Direkcije za prometno redarstvo (predavači Draško Andrić, Ri-ing, Robert Mišan, Grad Rijeka) i Multimedijalni portal (predavači Tatjana Perše, Grad Rijeka, Goran Grudić, i Vedrana Legović, Astoria Rijeka). To su prikazi ICT projekata koji su u sklopu Grada Rijeke ostvareni u zadnjih godinu dana i koji su doprinos regulaciji prometa u gradu i doprinos transparentnosti rada gradske uprave.

Treće prdavanje Građani i programeri: udruženi razvoj programa upravljanja pametnim okolinama održao je tandem Siniša Srbljić – Dejan Škvorc sa zagrebačkog FER-a. To je vrijedan pokušaj približavanja građana, koji nisu iCT stručnjaci, programerima s kojima formiraju aplikacije za svoje specifične potrebe. To je projekt za kojega je interes pokazao čak i Google.

Slijedila su dva zanimljiva predavanja stručnjaka iz Ericsson Nikole Tesle Zagreb na temu M2M komunikacije kao podloga ICT rješenja u prometnom i komunalnom sektoru (predavač Kristijan Meić) i Napredna integrirana bolnička rješenja kao dio cjelokupne informatizacije sustava zdravstva – Izazovi tržišta bolničkih informacijskih sustava (BIS) u RH (predavač Goran Streny). I ova predavanja su doprinos ove ugledne kompanije rješavanju specifičnih problema u prometu, komunalnim sustavima i u zdravstvu.

Poslijednje predavanje posvećeno je novim tehnologijama u medicini. Održao ga je docent Velimir Lupret s Medicinskog fakulteta u Rijeci na temu Stereotaksijske robotičke radiokirurgije  koja diže kirurgiju na višu razinu koja povećava sigurnost kirurških zahvata uz niz pogodnosti u samom postoperativnom tretmanu.

Cijelo vrijeme trajanja skupa Gradska vijećnica bila je puna posjetitelja koji su pažljivo pratili izlaganja. Na kraju je održan mini okrugli stol na kojem su slušatelji mogli postavljati predavačima pitanja i komentirati njihova izlaganja.

Bio je to po ocjeni sudionika do sada najbolji skup DaNTe te je dogovoreno da se idući, šesti po redu DaNTe održi početkom studenoga 2011. na istom mjestu.

Više detalja o skupu može se naći na ili na .

foto: www.rijeka.hr
 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.