Održan 3. Doručak@Microsoft – “interoperabilnost” sve manje tabu, a sve više “po defaultu”

Fotografija članka: Održan 3. Doručak@Microsoft – “interoperabilnost” sve manje tabu, a sve više “po defaultu”

3. Doručak@Microsoft –

Naše treće neformalno druženje s Microsoftovim stručnjacima, a poznato kao Doručak@Microsoft, bilo je u znaku spomenute interoperabilnosti, o čemu je ponovo govorio Ratko Mutavdžić, glavni tehnološki savjetnik iz Microsofta Hrvatska.

Interoperabilnost možemo opisati kao mogućnost nesmetane razmjene podataka, u prvom redu na računalima, a da pri tome ne moramo posebnu pažnju voditi o platformi, odnosno svemu onome što se događa na sistemskom nivou. Nas kao korisnike u stvari zanima da li radi, a ne kako to radi.

Na današnjem predavanju smo saznali i što od takvih rješenja ima Microsoft. Kako smo saznali, najbolji primjer je Microsoft Office 2007 koji će u svom Service Packu 2 sadržavati podršku za "vanjski" opće priznati ODF format (Open Document Format), Adobe PDF format (Portable Document Format) i neke druge. Drugim riječima, u bliskoj ćete budućnosti moći u primjerice MS Officeu snimiti dokument u ODF formatu, a koji ćete kasnije moći pročitati u Open Officeu. Vidjeli smo i neke primjere Microsoftovih poslovnih partnera.
Drugi primjer interoperabilnosti je Windows Vista platforma koja preko API-ja podržava i razvoj vanjskih aplikacija i uređaja. I treći primjer može biti Windows Live koji je priča za sebe.

3. Doručak@Microsoft –

Ono što Microsoft planira za iduću godinu je nastavak suradnje s hrvatskim vlastima na razvoju svega što nosi oznaku "e", odnosno e-uprave, razvoja elektroničkih pristupa (e-pristupa) i e-poslovanja, razvoj e-isprava i e-transakcija. To jedno maleno slovo "e" u svim svojim oblicima trebalo bi nam već u bliskoj budućnosti znatno olakšati život.

Koja je onda poanta tajanstvene interoperabilnosti? Microsoft je shvatio neke stvari i više nije tvrda softverska kompanija koja se svodi na Windowse i Office, nego želi biti pozitivan član društva, surađivati i s "drugom stranom". Svoje tehnologije sve više otvara drugim tehnologijama, prihvaća druge kvalitetne tehnologije i implementira ih u svoje sustave. čini nam se kako je došlo vrijeme u kojoj će različite tehnologije rasti jedna uz drugu – Windowsi i Linux, MS Office i Open office, zatvoreni sustavi programiranja i open source zajednica. Smisao je malo manje zaraditi (iako i to ne mora biti točno) a više raditi za dobrobit čovječanstva. Možda zvuči kao neka floskula, ali to je činjenica zahvaljujući kojoj će nam svima biti bolje. I onda – živjela tehnologija!

3. Doručak@Microsoft –

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.