Održan 3. Dan Hrvatske nacionalne grid infrastrukture

Fotografija članka: Održan 3. Dan Hrvatske nacionalne grid infrastrukture

Svrha okupljanja bila je razmjena znanja i iskustva te promišljanje potreba vezanih uz izgradnju i uporabu grida, kao temeljne sastavnice moderne e-infrastrukture sustava znanosti i visokog obrazovanja.

Program je ove godine, većim dijelom, bio koncentriran na aspekte oblačnog računarstva (cloud computing). Na samom početku, predavanje pod nazivom „Cloud usluga virtualnih poslužitelja za sustav znanosti i visokog obrazovanja RH“ održao je Dobriša Dobrenić, voditelj CRO NGI, a s Podatkovnim uslugama Srca: Javnim kolekcijama podataka, novoj usluzi Srca prisutne je upoznao mr.sc. Damir Danijel Žagar (Srce). Središnje predavanje bilo je predavanje dr. Boba Jonesa iz CERN-a pod nazivom "Scientific Cloud Computing infrastructure for Europe – Strategic Plan".

Dr. Bob Jones je voditelj CERN-ovog openlaba, a bio je zamjenik voditelja projekta (2001-2004), zatim tehnički direktor, pa potom i direktor (2004-2010). Danas je član savjetodavnog odbora za nekoliko grid europskih, nacionalnih i ESFRI projekata, kao i jedan od urednika FGCS grid računalnog časopisa. Njegova recentna aktivnost uključuje rad na definiranju .

Dr. Jones upoznao je okupljene s europskom strategijom razvoja cloud computinga za potrebe znanstvene zajednice. Prva faza razvoja koja se sastoji u osmišljavanju cijelog sustava završava ove godine, a u drugoj fazi, koja će trajati dvije godine bit će uspostavljeni reprezentativni testni sustavi, na temelju kojih će se analizirati sustav kako bi se od 2014. godine uspostavilo cloud tržište u punom opsegu.

Akademik Leo Budin s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, predsjednik Savjeta CRO NGI izložio je sadašnje aktivnosti vezane uz stvaranje strateškog okvira za razvoj istraživačkih infrastruktura u Hrvatskoj, a o konkretnom stanju i planovima izvijestio je Emir Imamagić iz Srca.

Pozvano predavanje pod nazivom „How to perform High Performance Linpack Tests on CPU&GPU clusters“ održao je dr.sc. Draško Tomić, Hewlett-Packard.

Nakon pozvanih predavanja, već tradicionalno, na red su došli korisnički slučajevi. Svoja iskustva pobliže su prisutnima predočili dr.sc. Vjeran Gomzi, (Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva), dr.sc. Igor Lukačević (Sveučilište J.J, Strossmayera u Osijeku, Odjel za fiziku) te Maša Roller Milošević, (Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet, Biološki odsjek).
Sponzor trećeg Dana hrvatske nacionalne grid infrastrukture bio je Hewlet-Packard d.o.o.

Sveučilišni računski centar je koordinator CRO NGI, te obavlja ulogu operativnog nositelja CRO NGI i osigurava planiranje, izgradnju, održavanje i svakodnevno funkcioniranje CRO-GRID infrastrukture.

Hrvatska nacionalna grid infrastruktura (CRO NGI) je cjelovita raspodijeljena računalna okolina koja se prvenstveno sastoji od računalnih (procesorskih) i spremišnih (diskovnih i tračnih) sredstava raspoređenih u 5 sjedišta u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu. CRO NGI je zajednički resurs znanstvene i akademske zajednice i predstavlja temeljnu infrastrukturu za znanstvena istraživanja, primjenu novih tehnologija i povezivanje Hrvatske i hrvatskih znanstvenika u europski istraživački i visokoobrazovni prostor.

Održan 3. Dan Hrvatske nacionalne grid infrastrukture

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.