Od sada ćemo lako slikama povezivati arhitektonske stilove s nekim gradom ili područjem

Fotografija članka: Od sada ćemo lako slikama povezivati arhitektonske stilove s nekim gradom ili područjem

Ugledate li sliku Eiffelovog tornja zasigurno vas odmah asocira na Paris, Piramide na Egipat, Kip slobode na New York City itd. Što se dešava u slučaju da ugledate sliku neke obične ulice ili građevine? Kako će te povezati arhitektonski stil s nekim gradom na temelju fotografije?

Oglas

Ako je vaš odgovor na pitanje – teško, u pravu ste. No taj problem riješili su timovi na dva sveučilišta: Carnegie Mellon i INRIA / École Normale Supérieure (Francuska). Proizveli su specijalizirani sustav, odnosno softver koji automatski pregledava mnoštvo fotografija gradova i mjesta a zatim identificira karakteristike koje se najčešće pojavljuju u svakom gradu.

Tako su dodatno za Pariz identificirani balkoni koji imaju ograde od lijevanog željeza, drevne lampe na ulicama New Yorka i stubišta ispred zgrada. Do sada, softver je analizirao više od 250 milijuna identifikatora na temelju više od 40.000 uličnih fotografija Pariza, Londona, New Yorka, Barcelone i 8 drugih gradova. Kako sve to radi pogledajte u video prilogu:

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.