Obiteljski Web business Refsnesovih

Racunalo.com foto

Godinama čitam i pišem knjige. Najveći utjecaj na mene zadnjih godina imaju Refsnesovi. Moja posljednja knjiga PHP i MySQL ima oko 200 stranica, a da nema w3schools.com imala bi 2000 stranica. Odnos teorije i praktičnog rada kod Refsnesovih je 1:99. Primjere su razbili na tako male cjeline, da je potrebna jedna ili ni jedna rečenica za objašnjenje. Podijelili su ekran na dva dijela. Dok u jednom dijelu tipkate XHTML, u drugom vidite posljedice svog tipkanja.


Poslovna politika Janija i ostalih u timu je jednostavna, baš kao što je jednostavna i njihova metodika, navigacija, dizajn, XHTML i CSS. Jezik kojim se služe nije im materinji: engleski. Promocija se sastojala isključivo u SEO (Search Engine Optimisation) i ‘od usta do usta’. Njihova poruka glasi: najveća i jedina pomoć koju nam možete dati je da posjećujete naše stranice. Što misle posjetitelji o njima možete pročitati ovdje. To su takvi hvalospjevi kakve im rođena majka ne bi znala reći. Toliko su to lijepe riječi da sam sve komentare pročitao. Ti komentari su najbolje štivo koje sam ikad pročitao na webu (ako ne računam povod takvom štivu).


Zarađuju od reklama i Google AdSense. Po mom nekom proračunu, w3schools.com donosi svojim autorima 3.000 eura dnevno! Ove godine pred ljeto su imali i veliku reklamu Turističke zajednice Norveške. Milijun dolara prihoda godišnje!


Hrvatskoj je zajedničko s Norveškom, u ovoj priči, samo to, da ni njoj engleski nije materinji. U Hrvatskoj imamo Web poduzetnika koji su izišli na Web puno prije Refsnesovih. Na hrvatskom i na engleskom. čak su im teme i ideje vrlo bliske. Na žalost, takav web site kao što je w3schools.com nitko u Hrvatskoj nije napravio. Utjeha nam je, da ni u svijetu nitko osim njih nije napravio tako nešto! Refsnesovi kao inspiracija – daaaaaaaaaaaa!


Ivica Kartelo
Prvi online učitelj u Hrvatskoj

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.