O čemu ovisi oštrina fotografija snimljenih kamerama smartfona i tableta? [učimo zajedno]

Fotografija članka: O čemu ovisi oštrina fotografija snimljenih kamerama smartfona i tableta?  [učimo zajedno]

Kada određujemo kvalitetu snimljenih fotografija jedan od osnovnih kriterija kojim se vodimo je oštrina, odnosno pojava jasnih rubova na objektima snimanja ili količina šuma. 

Oglas

Ne postoji određena definicija niti sustav kojim možemo definirati oštrinu fotografija. Zato je kao takva, subjektivna odrednica. Naime naš mozak adaptira oštrinu očiju automatski i kontrolira oči da izoštravaju samo ono na što usmjeravamo pažnju.

Gledajući s tehničke strane oštrina fotografija – Dof (engl. depth of field), je veća ako je žarišna duljina objektiva manja. Isto tako, dubinska oštrina u zavisnosti je od kvalitete senzora.  Zašto? Senzor proizvodi električni napon koji se u daljnjem procesu obrade filtrira i pojačava.  Teoretski bi se pojačanje moglo odvijati u nedogled. Međutim to se ne čini. Zašto? Pojačavanje signala proizvedenog od strane senzor dovodi i do pojačanja signala koji su stigli od dijelova senzora, na koje nije uopće pala svjetlost ili je pala vrlo malo. Ako je premalo svjetla stiglo na senzor teže je definirati boju i teksturu, a što rezultira mrljama bez detalja, tj. manjom oštrinom.

O čemu ovisi oštrina fotografija?  [učimo zajedno] 01

Dubinsku oštrinu kontroliramo i otvorom zaslona. Kod velikog otvora zaslona, smanjuje se dubinska oštrina. Odabirom manjeg otvora područje dubinske oštrine se širi. Na dubinsku oštrinu utječe i žarišna duljina objektiva. Veća žarišna duljina daje manju dubinsku oštrinu.

lupiniEgg

 

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.