Nvidia Volta – najmoćniji GPU na svijetu

Fotografija članka: Nvidia Volta – najmoćniji GPU na svijetu

Nvidia je još jednom predstavila najmoćniji grafički procesor na svijetu. Grafička arhitektura slijedeće generacije “Volta” debitirala je na godišnjoj konferenciji GPU tehnologije.

Oglas

Ako tražite pojedinosti o budućnosti , nastavite tražiti. Poput arhitekture Pascal prije nje, Voltino veliko predstavljanje dolazi u obliku monstruoznog Tesla V100 GPU-a izgrađenog za podatkovne centre. Tesla V100 ima 21 milijardu tranzistora i koje rade na 1455MHz. To je doista impresivan napredak od vodećih GPU-a za podatkovne centre , odnosno Tesla P100 koji pakira 15 milijardi tranzistora i 3,840 CUDA jezgri, na 1480 MHz.

Nemoguće je znati kako će grafičke kartice GeForce temeljene na Volti izgledati, ali nedavno objavljeni Titan Xp završio je punom implementacijom Pascal GPU-a Tesla P100, a to je najbrži gaming GPU na svijetu. sa znatno manje odnosno 3584 CUDA jezgri može igrati sa 4K razlučivosti bez da se oznoji. Bit će zanimljivo vidjeti koliko će CUDA biti u idućoj generaciji grafičkih kartica, budući da Nvidia govori o 1,5 puta više teraflopsa u odnosu na Pascal.

Sve eventualne grafičke kartice temeljene na Volti iskoristiti će novu tehnologiju proizvodnje 12nm “FFN”, kao nadogradnju nad 16nm tehnologijom na kojoj se temelje na . Manji tranzistori znače bolje performanse, manje zagrijavanje i bolju energetsku učinkovitost. Tesla V100 također uključuje 640 “tenzorskih jezgri” dizajniranih da ubrzaju strojno učenje i drugu generaciju Nvidijine NVLink tehnologije, koju tvrtka kaže da nadmašuje PCIe brzine prijenosa za deset puta.

Kao i Radeon Fury i AMD Vega ovaj GPU uključuje visoku propusnost memorije sa brzinom do 900 GB/s. Uz svu tu silnu tehnologiju, teško je napraviti procesor malih dimenzija. Volta GPU u Tesli V100 je monumentalan sa nevjerojatnih 815 mm kvadratnih odnosno za trećinu veći od najvećih GPU-a koji su trenutno u upotrebi.

Nove grafičke kartice serije GTX 11 na Volta arhitekturi očekujemo u 2018-oj, a proizvođač memorije SK Hynix već priprema veliku količinu GDDR6 SGRAM-a.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.