NVIDIA Tesla grafički akceleratori u energetski najučinkovitijim superračunalima na svijetu

Fotografija članka: NVIDIA Tesla grafički akceleratori u energetski najučinkovitijim superračunalima na svijetu

NVIDIA se pohvalila kako njihovi Tesla GPU grafički akceleratori pokreću dva energetski najefikasnija superračunala na svijetu, prema najnovijoj Green500 listi objavljenoj danas.

Oglas

“Euroram” je proglašen za pobjednički sustav u najvećem talijanskom supercomputing centru CINECA, koji se nalazi u Kazaleko di Reno. Opremljen s NVIDIA GPU akceleratorima zasnovanim na Kepler ™ arhitekturi – najučinkovitijim akceleratorima ikada napravljenim, s najvišim performansama – Euroram isporučuje 3.210 MFlop-ova po vatu, čineći ga 2,6 puta energetski učinkovitijim u odnosu na najbolje sustave koji koriste Intelove procesore (u Météo France ). To uvelike nadilazi i najučinkovitiji Intel Xeon Phi sustav zasnovan na akceleratorima “Beacon” koji se nalazi u Nacionalnom institutu za računalne znanosti na Sveučilištu u Tennesseeju.

Drugi po redu sustav na lipanjskoj 2013 Green500 listi je “Aurora Tigon” superkompjuter koji se nalazi na Selex ES objekatu u Kjetiu u Italiji.

Ova dva sustava pokreću napredni Eurotech ‘Aurora’ poslužitelji visokih performansi, opremljeni sa NVIDIA Tesla K20 GPU akceleratorima.

Šire gledano, NVIDIA Kepler GPU sustavi, zasnovani na akceleratorima koji su na prvih 100 mjesta Green500 liste, u prosjeku su 50 posto energetski učinkovitiji od najnovijih sustava zasnovanih na Intel Xeon Phi procesorima.

Nakon prošlotjednog studentskog klaster izazova ISC 2013 u kome je NVIDIA GPU sustav baziran na akceleratorima zauzeo prva četiri mjesta za energetski učinkovite superkompjutere, NVIDIA GPU-ovi su još jednom pokazali zašto su najpoželjniji akceleratori među programerima, dizajnerima sustava i računalnim istraživačima.

“Sirove performanse više nisu ekskluzivna mjera vrijednosti i utjecaja superkompjutera”, izjavio je Sumit Gupta, generalni direktor Tesla Accelerated Computing poslovne jedinice u tvrtki NVIDIA. “Svi budući sustavi će morati pruže bolje performanse uz smanjenu potrošnju energije. Sa GPU akceleratorima na prva dva mjesta, najnoviji Green500 popis pokazuje sposobnost akceleratora pružiti nenadmašnu razinu energetski učinkovitih performansi superkompjutera za sustave slijedeće generacije. ”

Uz tisuće malih energetski učinkovitih jezgara koje rade paralelno, GPU akceleratori su energetski učinkovitiji od standardnih procesora. Ove GPU jezgre su optimizirane za pokretanje dijelova zahtjevnih računskih aplikacija, dok su CPU jezgre opće namjene koje rade u serijalima, vrlo neučinkovite kada je riječ o zahtjevnim računskim aplikacijama.

Green500 lista, koja izlazi dva puta godišnje, ocjenjuje 500 energetski najučinkovitijih superračunala baziranih na performansama ostvarenim u odnosu na utrošenu snagu. Za više informacija i kompletan popis Green500 iz lipnja 2013. posjetite: .

Nvidia Tesla GPU 02

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.