Nvidia Tegra 4 Wayne – pojavili se prvi konkretniji detalji, kada stiže u same tablete?

Fotografija članka: Nvidia Tegra 4 Wayne – pojavili se prvi konkretniji detalji, kada stiže u same tablete?

Na Internetu, mreži nad mrežama, pojavile su se i prve konkretne informacije vezane uz novu Nvidijinu Tegra 4 platformu. Trojku smo već apsolvirali, vrijeme je za nešto novo.

Oglas

Za početak spomenimo kako Tegra 4 platformu u Nvidiji kodno zovu “Wayne”, a slijedeće iteracije nosit će ime “Logan” i “Stark” – one stižu u 2013. i 2014. godini, no o njima ćemo kada za to dođe vrijeme. Podsjetimo se kako se o Tegra 4 platformi dosta pisalo na Internetu na raznim portalima i blogovima uz naravno hrpu dezinformacija u želi da se prikupi koji “bod” kod posjetitelja ili možda Googlea. Ipak, vjerujte nam na riječ, tek su ovih dana “procurile” prave informacije. Namjerno ili slučajno, skloniji smo vjerovati prvoj varijanti. Pa, već je vrijeme :)

Kao i trenutno aktualna trojka, i Tegra 4 je “sistem na jednom čipu”, a radi se (i dalje) o 4-jezgrenom procesoru, no razlika postoji. Naime, ugrađena je i peta pomoćna “jezgra” koja odrađuje svakodnevne ili ako hoćete one obične poslove, te tako smanjuje potrošnju baterije. Netko će se od vas odmah sjetiti Nvidijine Optimus tehnologije koja odrađuje sličan posao na prijenosnim računalima s integriranom i dodatnom “dediciranom” grafičkom karticom (ovu drugu pali samo kada je potrebno – igre, grafička i video obrada) i u pravu ste, radi se o istoj “filozofiji” koja u prvom redu produljuje trajanje baterije do slijedećeg punjenja.

Nova će Tegra 4 platforma bez problema “žvakati” rezoluciju od 2450×1440 točaka, uz pomoć VP8 hardverske akceleracije. Na slikama ćete uz roadmap vidjeti i kako Tegra 4 ima čak 6x više grafičkih jezgri od trenutno aktualne trojke (20x više od Tegra 2 platforme), tako da nije teško prepoznati kako su se u Nvidiji odlučili staviti naglasak na grafiku, ili još bolje rečeno – gaming, video igre, što je odlična vijest za igrače na tablet/smartphone platformama kojih je sve više.

Sve u svemu, očekje nas vrlo uzbudljiva budućnost na području mobilnih platformi, a ti dobri vjetrovi puču upravo iz smjera Nvidije. Spomenimo kako će u Tegra 4 platformi, koja je razvijena u 28-nanometarskoj tehnologiji (manja potrošnja energije), LTE vjerojatno biti standard (nadamo se), ali sigurno u “Logan” odnosno “Stark” iteraciji. Ono što je sigurno je da će podržavati USB 3.0, brzi prijenos video signala preko HDMI izlaza, te 2-kanalnu memoriju.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.