Nvidia GeForce GTX 1080 – veliki skok u odnosu na prethodne grafičke kartice

Fotografija članka: Nvidia GeForce GTX 1080 – veliki skok u odnosu na prethodne grafičke kartice

Nova “Pascal” arhitekturi omogućuje i do 2x bolje performanse i 3x bolju efikasnost u odnosu na GeForce GTX TITAN X kartice.

Oglas

Tijekom vikenda održano je premijerno predstavljanje nove Nvidia GeForce GTX 1080 grafičke kartice koja se temelji na novoj Pascal arhitekturi  koja omogućuje dvostruko bolje performanse u VR-u u odnosu na GeForce GTX TITAN X.

Pascal nudi ogroman skok u performansama, memorijskom podsustavu i energetskoj efikasnosti u odnosu na prošlu (Maxwell) generaciju arhitekture. Uz to donosi i nevjerojatne grafičke funkcije i tehnologije koje redefiniraju PC kao vrhunsku platformu za igranje AAA igara i uživanje u VR-u.

Pet ključnih karakteristika Pascal tehnologije

NVIDIA je dizajnirala Pascal tako da može izdržati ogromne zahtjeve tehnologije kao što je VR. Pascal ima pet tehnologija:
•    Next-Gen GPU arhitektura – Pascal je optimiziran za maksimalne performanse po watu. GTX 1080 je 3x više energetski efikasan od grafičkih kartica zasnovanih na Maxwell arhitekturi.
•    16nm FinFET proces –  GTX 1080 je prvi gaming GPU koji je proizveden korištenjem 16nm FinFET procesa koji koristi manje, brže tranzistore koji se mogu gušće upakirati. Pomoću 7.2 milijarde tranzistora omogućava dramatičan napredak u performansama i efikasnosti.
•    Napredna memorija – GPU-ovi bazirani na Pascalu su prvi koji koriste 8 GB Micron GDDR5X memorije. 256-bitno sučelje radi na 10Gbps što za rezultat ima 1.7x širu memorijsku magistralu u odnosu na uobičajeni  GDDR5.
•    Savršena kvaliteta – povećanje širine memorijske magistrale i energetska efikasnost omogućavaju GTX 1080 karticama da rade na brzinama koje do sada nisu bile moguće, čak preko 1700 Mhz, dok istovremeno troše samo 180 wata. Uz napretke u asinkronom radu koji dovode do još veće efikasnosti i novu GPU Boost™ 3 tehnologiju napredan overclock je na dohvat ruke.
•    Inovativne gaming tehnologije – NVIDIA mijenja lice gaminga od developmenta do igre i dijeljenja. Novi NVIDIA VRWorks™ softverski alat omogućava game developerima da stvore nevjerojatan svijet u igri. Pored VRWorksa tu je i NVIDIA’s Ansel™ tehnologija koja omogućava gamerima da podijele svoj doživljaj igre i istražuju igrače svjetove na nove načine.

VRWorks: nova razina VR-a

Kako bi potpuno utonuli u virtualne svjetove napredni  NVIDIA VRWorks software development kit nudi do sada neviđene mogućnosti. Kombinira ono što korisnici vide, čuju i dodirnu s fizičkim ponašanjem igrice kako bi ih uvjerili da je njihovo VR iskustvo istinsko.
•    2x veće VR grafičke performanse – VRWorks sada uključuje mogućnost multi-projekcije uz pomoć koje se grafika renderira nezavisno, po dimenzijama VR displeja a ne 2D monitora. Uz to renderira geometriju za lijevo i desno oko u jednom prolazu.
•    Virtualni audio – VRWorks Audio koristi NVIDIA OptiX™ ray-tracing engine kako bi projektirali put kojim zvuk putuje kroz okruženje u realnom vremenu, potpuno reflektirajući veličinu, oblik i materijal virtualnog svijeta.
•    Interaktivni dodir i fizika – NVIDIA PhysX® za VR detektira kada ručni kontroler ima interakciju s virtualnim objektom i omogućava game engineu da omogući točan vizualni i fizički odgovor. Također modelira fizičke karakteristike virtualnog svijeta oko korisnika kako bi sve interakcije bile što bliže stvarnom svijetu.

NVIDIA je integrirala ove tehnologije u novi VR demo pod nazivom VR Funhouse.

Ansel: snimanje vještine gaminga

NVIDIA je predstavila i Ansel, moćan alat za snimanje igre koji  gamerima omogućava da istraže, zabilježe i podijele umjetnost igranja na način koji nikada ranije nije bio moguć.

S Ansel alatom, gameri mogu kombinirati gameplay snimke na način na koji oni žele, usmjeravajući kameru u bilo kom pravcu i iz bilo koje  perspektive u okviru svijeta igara. Oni mogu praviti screenchotove, a zatim ih zumirati bez smanjenja kvalitete. S foto filterima, korisnici mogu dodati efekte u realnom vremenu, prije nego što naprave savršen snimak. Također, mogu snimati  stereo snimke od 360 stupnjeva koje možete gledati na VR uređaju ili Google Cardboardu.

Dostupnost

Nvidia GeForce GTX 1080 “Founders Edition” bit će dostupan 27. svibnja u izdanju tvrtki ASUS, Colorful, EVGA, Gainward, Galaxy, Gigabyte, Innovision 3D, MSI, NVIDIA. Palit, PNY i Zotac.

NVIDIA GeForce GTX 1070 “Founders Edition” bit će dostupan 10. lipnja.

Ansel će biti dostupan u narednim izdanjima i dodacima igara kao što su Tom Clancy’s The Division, The Witness, Lawbreakers, The Witcher 3, Paragon, No Man’s Sky, Obduction, Fortnite i Unreal Tournament.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.