Novi trojanac koji napada bankarske račune

Fotografija članka: Novi trojanac koji napada bankarske račune

Da bi to postigli, zlonamjerni programi koriste popularne značajke Internet bankarstva. Trojan.PWS.Multi.201 je vrlo raznolik. Prvo, napadači mogu kontrolirati zaražena računala dajući naredbe za preuzimanje zlonamjernih stranica i pokretanje bilo kojeg dodatnog softvera.  Drugo, zlonamjerni program ima sposobnost da uništi boot područje i particijsku tablicu diska.  U ovom slučaju, sve akcije, od instaliranja sustava za slanje lozinke do samog trojanca u stealth modu, ne otkriva njihovu prisutnost na zaraženom sustavu. Posebice, tijekom rada u sustavu internet bankarstva Trojan.PWS.Multi.201 identificira prozor, naslov koji sadrži kombinaciju slova "CryptoPro, i ima sposobnost poslati obrazac podatke trećim osobama. Ova značajka je dovela u pitanje sigurnost mnogih banaka. Uz sve,  malware ima sposobnost za čitanje i slanje zlonamjernih informacija na popularnim "virtualnim tipkovnicama", a koje su stvorene i koriste se samo za to da spywar ne može primati i odašiljati maliciozne privatne podatke.

 

Trojan.PWS.Multi.201 distribuira se od listopada 2010. Od tada, prema statistikama servera tvrtke Dr Web, dnevno se evidentira nekoliko stotina otkrivanja ovog malwarea. To je relativno mali, ali prilično  dnevno stabilan broj s obzirom na činjenicu da je ciljna publika programa dovoljno uska. Odgovornost za sigurnost novca banaka su samo u njihovim uredima. Trojan.PWS.Multi.201se ne širi preko računala korisnika makar ona bila i zaražena virusima. Stručnjaci preporučaju da se uskladi razina sigurnosti na bankovnim računalima sa onim razinama koje  moraju pratiti klijente. Eto, možda je to odgovor onim korisnicima koji se na Twitteru ljute oko nelogičnosti novo uvedenog sustava e-bankarstva jedne poznate banke sa sjedištem u južnim krajevima lijepe naše :)) Vjerojatno su poduzeli dodatne sigurnosne korake. Doktor Web, potiče korisnike internet bankarstva na oprez. Prvo, nije preporučljivo za daljinsko poslovanje s računima na kojima se nalaze velike količine novca. Drugo, na računalu korisnici moraju imati instalirana sigurnosna ažuriranja za operativni sustav i drugi softver, kao i potpuno ažurirani AntiVirus.

 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.