Novi Intelovi Xeon poslužiteljski procesori postavljaju nove standarde

Fotografija članka: Novi Intelovi Xeon poslužiteljski procesori postavljaju nove standarde

Uz čak šest procesorskih jezgri po čipu i 16 MB zajedničke predmemorije, pri korištenju aplikacija namijenjenih virtualnim okruženjima i velikim opterećenjima u obradi podataka, npr. baza podataka, alata za poslovnu inteligenciju, planiranje poslovnih resursa i konsolidaciju poslužitelja, performanse se osjetno poboljšavaju – u nekim slučajevima za čak pedeset posto.

Platforme utemeljene na tim procesorima podržavaju do šesnaest procesorskih utora te tako nude poslužitelje s čak 96 procesorskih jezgri, omogućujući neusporedivu skalabilnost, brojne obradbene niti, bogate memorijske resurse i beskompromisnu pouzdanost za korporacijske podatkovne centre.
"Predstavljanjem tih procesora povećava se Intelovo vodstvo u sektoru poslužitelja visoke klase", izjavio je Tom Kilroy, Intelov potpredsjednik i generalni direktor odjela Digital Enterprise Group. "Nova serija procesora informatičkim odjelima olakšava upravljanje sve složenijim okruženjima korporacijskih poslužitelja te nudi veliku priliku za povećanje skalabilnih performansi višenitnih aplikacija u sklopu stabilne platformske infrastrukture. Zahvaljujući novim značajkama kao što su dodatne jezgre, velike zajedničke predmemorije i napredne virtualizacijske tehnologije, serija Xeon® 7400 donosi rekordne performanse koje će korporacije uvesti u novu generaciju virtualizacijskih implementacija."

Nekoliko rekorda na području performansi
Procesor iz serije Intel® Xeon® 7400 u konfiguraciji s četiri odnosno osam utora već je postigao nove svjetske rekorde na najvažnijim standardiziranim testovima na području virtualizacije, rada u bazama podataka, planiranja poslovnih resursa i e-trgovine. Nakon rekordnog rezultata od 1,2 milijuna transakcija u minuti (tpmC) ostvarenog s platformom System x* 3950 M2 s osam utora, IBM je ostvario najbolji rezultat u povijesti kada je riječ o poslužiteljima s četiri utora – poslužitelj System x 3850 M2 postigao je rezultat od 684.508 tpmC na standardiziranom testu TPC-C, kojim se mjere performanse baze podataka u okruženju elektroničke obrade transakcija.

Poslužitelj HP ProLiant DL580 G5 na standardiziranom je testu SAP-SD, kojim se mjere mogućnosti poslužitelja za prodaju i distribuciju uz SAP-ovu programsku opremu, postigao svjetski rekord rezultatom od 5155 SD korisnika. Na standardiziranom testu SPECint*_rate2006, kojim se mjeri propusnost sustava pri obradi cijelih brojeva, poslužitelj Fujitsu-Siemens PRIMERGY* RX600 S4 postigao je svjetski rekord rezultatom od 291. Postignuto je još nekoliko rekorda na drugim važnim testovima povezanima s poslovnim primjenama.

Platforma izbora za virtualizaciju
Nova serija Xeon® 7400 temelji se na Intelovoj 45-nm high-k procesnoj tehnologiji i iznova osmišljenim tranzistorima u kojima se koristi hafnijska high-k formula za tranzistore s metalnom upravljačkom elektrodom. Nudi nevjerojatna poboljšanja performansi uz smanjenu potrošnju energije. To u nekim slučajevima znači čak pedesetpostotno poboljšanje performansi te čak desetpostotno smanjenje potrošnje energije, što je rezultiralo svjetskim rekordom na testu VMmark (standardizirani test za virtualizaciju) u kategoriji poslužitelja s četiri utora i 24 procesorske jezgre. Rezultat je na platformi Dell PowerEdge R900 s poslužiteljem VMware ESX v3.5.0 iznosio 18,49.

Ta poboljšanja u virtualizacijskim performansama te napredne virtualizacijske mogućnosti kao što je Intel Virtualization Technology (VT) FlexMigration čine poslužitelje utemeljene na procesorima iz serije Xeon® 7400 idealnim platformama za korisnike koji žele standardizirati svoju virtualnu infrastrukturu. FlexMigration omogućuje migraciju virtualnih strojeva s platformi utemeljenih na bivšim, sadašnjim i budućim verzijama mikroarhitekture Core. Time se jamči sigurnost ulaganja administratorima koji žele uspostaviti skupove virtualnih sustava te pomoću tih skupova pojednostaviti prijelaz na rezervne sustave, oporavak u slučaju katastrofe, uravnoteživanje opterećenja te optimizaciju održavanja poslužitelja i upravljanja praznim hodom.

Pojedinosti o proizvodima i korisnicima
Novopredstavljeni proizvodi nude radni takt od čak 2,66 GHz te potrošnju energije od svega 50 W. Među njima se nalazi i prvi model sa šest jezgri, kompatibilan s procesorom x86, koji troši 65 W, tj. nešto manje od 11 W po jezgri. Platforme su dostupne u obliku ormara, uspravnog kućišta i vrlo kompaktnog kućišta za plošne poslužitelje.

Serija procesora Xeon® 7400 kompatibilna je s Intelovim postojećim platformama iz serije Xeon 7300 te s čipsetom Intel® 7300 memorijskog kapaciteta od čak 256 GB, što informatičkim odjelima omogućuje brzu implementaciju novog procesora u stabilnu platformsku infrastrukturu.

Procjenjuje se da će, počevši od danas, procesore iz serije Intel® Xeon® 7400 u ponudu uvrstiti više od pedeset proizvođača računalnih sustava. Tako se, na primjer, očekuje ponuda ormarskih poslužitelja s četiri utora koje proizvode Dell, Fujitsu, Fujitsu-Siemens, Hitachi, HP, IBM, NEC, Sun, Supermicro i Unisys, plošnih poslužitelja s četiri utora koje proizvode Egenera, HP, Sun i NEC te poslužitelja s podrškom za čak šesnaest utora koje nude IBM, NEC i Unisys.

I mnogi će dobavljači programske opreme podržati platforme utemeljene na procesorima Intel® Xeon® 7400 inovativnim rješenjima koja omogućuju primjenu virtualizacije i skalabilnih performansi u velikim i zahtjevnim korporacijama. U te se dobavljače ubrajaju Citrix, IBM, Microsoft, Oracle, Red Hat, SAP i VMware.

Cijene procesora iz serije Xeon 7000 Sequence za tisuću komada kreću se od 856 USD do 2729 USD.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.