Novi Intelovi procesori za poslužitelje – najbolji omjer brzine i energetske učinkovitosti

Racunalo.com foto

Osmišljen za tvrtke koje na poslužiteljima i radnim stanicama koriste aplikacije od izuzetne važnosti, procesor Intel Xeon X5365 u informatičkoj je industriji prvi četverojezgreni procesor brzine 3 GHz, koji pri radu troši 120 vata, a sadrži i glavnu sabirnicu (FSB) brzine 1333 MHz. Štedljivim procesorom Intel Xeon L5335 Intel nudi učinkovitije četverojezgrene procesore osmišljene za poslužitelje koji zahtijevaju optimalno korištenje prostora i energije. Procesor ima radni takt od 2 GHz i glavnu sabirnicu od 1333 MHz, uz potrošnju od 50 vata, ili samo 12,5 vata po procesnoj jezgri.   


“Intelova inovacija i dalje nam omogućuje da budemo pioniri na području višejezgrenih procesora, čime se povećava mogućnost izbora četverojezgrenih proizvoda onima koji žele vrhunsku učinkovitost, najmanju potrošnju energije i ostale značajke vezane uz to”, izjavio je Kirk Skaugen, potpredsjednik Intelove grupacije Digital Enterprise Group i glavni menadžer Intelove grupacije Server Platforms Group. “Mooreov zakon, Intelov silicijski dizajn i procesna tehnologija te mikroarhitektura Core omogućuju ostvarenje i viših razina vrijednosti za krajnje korisnike, čime se bitno izjednačava cijena između dvojezgrenih i četverojezgrenih procesora Intel Xeon na određenoj frekvenciji radnog takta, a to dodatno utječe na prihvaćanje četverojezgrenih procesora na tržištu.”


Ti su procesori idealni za istovremeno izvršavanje dizajnerskih i analitičkih procesa te poboljšanje složenih procesa iscrtavanja i brže obavljanje analitičkih zadataka u području financijskih usluga. Oba procesora jednostavno se umeću te su kompatibilni s odabranim postojećim Intelovim platformama za poslužitelje.


Na testu SPECint_rate_base2006*, kojim se mjeri propusnost cjelobrojnih brojeva, poslužitelj Fujitsu-Siemens PRIMERGY RX300 S3, koji se temelji na četverojezgrenom procesoru Intel Xeon X5365, postavio je novi svjetski rekord1 rezultatom od 98,9. Na testu SPECjbb2005* poslužitelj Dell* PowerEdge* 1950, koji se temelji na četverojezgrenom procesoru Intel Xeon X5365, nadmašio je prethodni rekord rezultatom od 236,416 poslovnih procesa u sekundi 1. 
Neki dobavljači opreme, primjerice Dell, Fujitsu Siemens Computers, HP, IBM, SGI, SuperMicro, Rackable Systems, Verari te više od 40 ostalih dobavljača, podržavaju nove procesore.


Poboljšane mogućnosti
Intel je integrirao i napredne tehnološke mogućnosti u procesore Intel Xeon X5365 i L5335 kako bi se poboljšala virtualizacija i dodatno povećala energetska učinkovitost. Osim Intelove virtualizacijske tehnologije, koja povećava učinkovitost virtualizacijskih rješenja i omogućuje podršku za 64-bitni virtualni operativni sustav, ti procesori sadrže i nova proširenja procesora utemeljena na toj tehnologiji za poboljšanu obradu signala pri prekidu u virtualizaciji 32-bitnih operativnih sustava Microsoft Windows.
Kao dio Intelova truda da se integratorima sustava osigura ispunjenje zahtjeva za energetskom učinkovitosti, a krajnjim korisnicima nastavak upravljanja ukupnom potrošnjom energije, ti procesori sadrže novu transparentnu štedljivu tehnologiju sustava koja potrošnju energije u stanju mirovanja smanjuje do 50 posto.
Osim ugradnje te tehnologije u nove četverojezgrene procesore, Intelov je cilj da cjelokupna linija snažnih procesora za poslužitelje iskoristi tu novu manju potrošnju energije u stanju mirovanja.


Cijena za količinu od 1000 jedinica4-jezgreni procesor Intel Xeon X5365 3.0GHz 1333MHz 120W


1172 USD


4-jezgreni procesor Intel Xeon L5335 2.0GHz 1333MHz 50W


380 USD

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.