Novi IBM sustav upozorava vozača o prometnom kaosu prije nastanka

Fotografija članka: Novi IBM sustav upozorava vozača o prometnom kaosu prije nastanka

 Najvažniji nedostaci postojećih sustava su nedostatak pravovremenosti pružene informacije. U vrijeme primitka obavijesti vozač, u pravilu, već je na putu, te u nekim slučajevima u prometnom zastoju na nekoj dionici ceste.

IBM Corporation predlaže kako riješiti ovaj problem. Tvrtka ima sustav ne samo da obavještava vozače o stanju pojedinih dionica puta u određenom trenutku već upozorava na eventualni zastoj u prometu za oko sat vremena prije njegova nastanka.

Inovativni dizajn temelji se na metodama prediktivnog modeliranja i visokom točnošću predviđa intenzitet i brzina prometa na temelju različitih čimbenika: sustav za obradu "uživo" podataka iz senzora, automobilski promet putem kamera i GPS-repetitora, uzima u obzir povijesne podatke, informacije o tijeku radova na cesti i vremensku prognozu. Obavijesti mogu biti poslani na navigacijski sustav. Između ostalog, sustav može reći koliko dulje cestovnom prometu će biti zagušen.

IBM inženjeri rade na daljnjem usavršavanju sustava. Također se pregovara s operaterima mobilnih komunikacija koji bi mogli dati informacije o koncentraciji mobilnih telefona na cestama. Ovo neprocjenjive informacije pomoći će poboljšati točnost prognoza.

Sustav je ispitan u SAD-u, Singapuru i Finskoj. Šteta što nije i u Zagrebu . U sve tri zemlje, točnost predviđanja iznosila je više od 85%. IBM je potpisao ugovor za provedbu sustava s dvije američke prijevozne agencije ali imena pojedinih lokaliteta ili područja još nisu objavljeni.

 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.