Novi HTC One M8 recenzija – kompanija je odradila fantastičan posao

Fotografija članka: Novi HTC One M8 recenzija  – kompanija je odradila fantastičan posao

Novi HTC One M8 je . Čekali smo upravo vrijeme pojavljivanja na našim prostorima da bi objavili u prije skoro mjesec dana. 

Oglas

Novi HTC One M8 se samo nekoliko dana nakon predstavljana javnosti našao na udaru kritika Samsunga, čime su pokazali da bi mogao biti dostojan protivnik njihovom SGS5, pa treba pokušati umanjiti njegovu vrijednost. Je su li Samsungove kritike bile opravdane, sada znamo. Naše korisničko iskustvo u radu s uređajem i dojmove krećemo dijeliti s vama.

HTC One M8 recenzija

Izgled, kvaliteta izrade, utori i funkcijske tipke

Novi HTC One M8 je dizajnerski usavršen za još prirodnije uklapanje u dlan od prethodnika. Oštri rubovi su eliminirani, aluminij je dobio glađu završnu obradu. Debljina tijela od 9.35 mm se ne osjeti zbog ergonomski zaobljenog stražnjeg panela. U ruci ostavlja iznimno stabilan osjećaj držanja. Utori i tipke su standardno pozicionirani na bokovima: na desno imamo utor za microSD kartice ( iako Android 4.4 nije ), tipku kontrole glasnoće dobrog profila, na vrhu tipku za uključivanje/isključivanje koja skriva infracrveni prijemnik za kontrolu TVa, kućnog kina itd. Na dnu uočavamo 3.5 mm priključak za slušalice i microUSB 2.0 sučelje koje također služi kao video izlaz preko MHL standarda i podržava USB OTG. Izrađeno je od metala pa time i otpornije za razliku od HTC One modela gdje je korištena plastika. Lijevi bok ima SIM ladicu za nano kartice, usporedivu s onom na iPhoneu.

Poleđina

Dvije kamere, od kojih glavna, UltraPixselnog modula i dubinskim senzorom se nalaze iznad i ispod perifernog žlijeba, a u neposrednoj blizini je dvostruka LED bljeskalica, i mikrofoni za snimanje zvuka. Svi ovi elementi su postavljeni na oku ugodan način.

Prednji panel

Prednji panel odlikuju dvojni stereo zvučnici HTC Boom Sound audio tehnologije. Njihov maksimalni volumen je poboljšan u odnosu na prethodni model, a zvuk je puniji. To se ne odnosi samo na reprodukciju glazbenih datoteka već i samu kvalitetu glasa tijekom poziva. Ona je na visokoj razini, i u bučnom okruženju, iako je tijekom telefonskih poziva aktivan samo jedan zvučnik. LED obavijesno svijetlo je dio perforacije zvučnika. Moguće je prilagoditi stavke za koje želite da vam treperi. Desno od zvučnika je prednja kamera od 5 MP, senzori svjetla i blizine.

Ekran i zaslon

Lijeve i desne granice ekrana su uže nego prije, što je za pohvalu. Ispod zaslona je ostalo vizualno dosta neiskorištenog prostora ali s tehničke strane gledajući, on je nakrcan komponentama potrebnim za rad uređaja. Tri funkcijske android tipke su sada virtualne i dio zaslona, upravo prema Googleovim zahtjevima.

Njihov smještaj povremeno smanjuje ukupnu vidljivu površinu prikaza kod nekih aplikacija, bez obzira na činjenicu što Android 4.4 prikazuje/skriva virtualne tipke po potrebi. Kada se nalazimo na početnom zaslonu ili na BlinkFeed prikazu, ili gledamo film, nije zamjetan ovaj nedostatak. Tako da nije ozbiljan problem. Super LCD 3 zaslon duljine dijagonale 12.7 cm je zaštićen Corning Gorilla Glass trećom generacijom, i ostao je isti rezolucijom od 1920×1080 piksela u odnosu na HTC One. Povećan je samo u dimenzijama što je rezultiralo manjim brojem piksela po inču (440 ppi ). Oko 2.5 milimetra je širi od prethodnika, no uži je nego kod SGS 5 i Sony Xperia Z2 modela. Boje nisu previše zasićene, kontrast je na visini poput svjetline što omogućava odličnu vidljivost prikaza na suncu. Možda malo subjektivno ali usudili bismo se reći da je zaslon jedan od najboljih LCD-a koje smo vidjeli u smartfonima.

HTC One M8 recenzija

Sklopovlje i njegova funkcionalnost

Novi HTC One M8 s konfiguracijske strane u rangu je konkurencije i njihovih perjanica. Odlikuje ga Qualcomm Snapdragon 801 (MSM 8974 AB) čipset s četiri Krait procesorske jezgra takta 2.3 GHz i Adreno 330 grafika (najbrži GPU u ovom trenutku). Tu je 2 GB RAM-a i 16 GB interne memorije (oko 10.5 GB korisnički dostupno). Novi standard interne memorije (5.0 eMMC) može pročitati podatke brzinom do 400 MB/sec što je brzina desktop SSD-a diskova.

Softverski testovi mjerenja performansi:
– Quadrant Standard: 24978 bodova
– Geekbench 3: Single core 1061 bod / multi core 2939 bodova
– 3DMark Ice Storm Unlimited – test za 3D igre: 20488 bodova – pokazuje da je sustav vrlo dobro optimiziran
– Vellamo – test performansi preglednika: HTML 5=1807 bodova/ Metal 1331 bod – Dosta visoki rezultati koji su u skladu s iskustvenim jer učitavanje izuzetno složenih HTML5 web stranice se odvija vrlo glatko.
– X Benchmark: 21961 bod – ne smatra se visokim rezultatom

U praksi se pokazalo da fluidnost je gotovo identična kao na Nexus 5 uređaju s golom verzijom Androida. Aplikacije se otvaraju trenutačno i pretraživanje je osjetno brže. Imate li istovremeno otvoreno nekoliko aplikacija to nećete primijetiti. U normalnim uvjetima uvijek će te imati oko 500 MB slobodnog kapaciteta od 2 GB. U ovom dijelu osvrta na hardverske specifikacije trebali bi spomenuti još jednu novinu. Qualcomm ima u 801 SoC-etu , mali procesor koji se naziva “senzor jezgre ‘. On prikuplja podatke iz senzora pokreta te ih obrađuje dok ostatak spava. Time se štedi energija.

HTC One M8 podržava najnovije bežične standarde uključujući WiFi AC / b / g / n, LTE, Bluetooth 4.0 i NFC. Bluetooth podržava (aptX) profil za bežičnu reprodukciju glazbe i nudi najveću moguću kvalitetu stereo reprodukcije.

Test baterije

Baterija kapaciteta 2600 mAh napona 3.6 V, nije zamjenjiva bez asistencije servisera. Testovi su nam pokazali da gotovo 5 sati intenzivnog kontinuiranog igranja nije problem za nju. Prevedeno na svakodnevno korištenje, ne bi trebali imati problema s cjelodnevnom autonomijom baterije. Ali imajte na umu da autonomija baterije je u zavisnosti o kvaliteti signala, broju aplikacija za sinkronizaciju, svjetlini zaslona i lokacijskim uslugama. Želite li da vam autonomija baterije se rastegne na dva ili možda tri dana, tada nije loše uključiti jedan od dva načina za uštedu energije: tradicionalni ili kritični. Za prvi način je sve jasno, no što se događa kada uključimo kritični način rada? Smanjuje se radni takt procesora, gotovo onemogućuje rad senzora i prijenos podataka, svjetlina zaslona postaje minimalna, i moguće je koristiti samo aplikaciju za pozive, poruke, e-mail, kalendar i kalkulator. Ovaj štedni mod ide čak toliko daleko da pojednostavljuje korisničko sučelje.

Možete odabrati da vam se kritični mod uključi kada energija u bateriji padne na 20, 10 ili 5 %. Qualcomm je omogućio Qiuck Charge 2.0 značajku ta punjenje baterije do razine od 80% u roku od sat vremena. No, HTC One M8 punjač koji dolazi u paketu podržava samo Quick Charge 1 standard. Želite li imati brzu funkciju punjenja onda će te morati dodatno kupiti punjač namijenjen brzom punjenju.

Android 4.4 i  Sense 6.0

U dizajnerskom smislu, Sense 6 se nije promijenilo previše u odnosu na prethodnu generaciju. Na zaključanom zaslonu je moguće promijeniti prečace za brzi pristup određenim aplikacijama i dodati mape. Standardno. Ništa posebno. HTC je dodao Motion Launch tehnologiju koja zahvaljujući ugrađenim senzorima trenutno registrirati poziciju i kretanje, što onda omogućava koristiti smartfon bez aktiviranja ekrana i na nekoliko načina otključati zaslona i provesti neke druge akcije.

Povlačenjem prsta s desna na lijevo se uređaj budi i odmah pokazuje početni zaslon. Međutim, povučete li prst s lijeva na desno, tada se otvara Blink Feed. Povlačenjem prsta od dna prema vrhu vraća zadnju otvorenu aplikaciju prije nego se uređaj zaključao. Osim navedenih pokreta, povlačenjem prstima od vrha do dna se aktivira pristup glasovnom biranju. Postavljanjem prsta na tipku Home i povlačenjem prema gore se aktivira pristup Google Now, bez obzira na kojem zaslonu se nalazili. Približite li uređaj uhu kada se oglasi zvuk zvona, dolazi do automatskog odgovora na poziv. Okretanjem uređaja može se poziv ignorirati što je zgodno morate li brzo utišati smartfon iz nekog razloga.

Sense 6 koristi grid-style multitasking zaslon, uključuje odabir boje tema, promjenu fonta (najveća slova rade samo u HTC aplikacijama ali ostale veličine rade u većini aplikacija) i korištenje do 6 početnih zaslona. Prvi zaslon na lijevoj strani je i dalje BlinkFeed, koncentrator vijesti i događanja na Facebooku, Google+, Instagramu, LinkedIn-u, Twitteru, ali nije zadani kao glavni zaslon. Ne želite li koristiti BlinkFeed imate mogućnost postavljanja jednostavnog korisničkog sučelja s bijelom pozadinom i prilično velikim fontom. To će dobro doći osobama koje imaju problema s vidom. Brze postavke za gotovo trenutan pristup određenim funkcijama Novog HTC One M8, nisu izostavljene. Dapače, čak su i poboljšane. Možete im promijeniti redoslijed ili odabrati prikaz samo vama najpotrebnijih postavki za brzi pristup. Sviđa nam se što je u brzim postavkama dostupna i opcija pod imenom – Ne smetaj, tako da ju lako možemo uključiti ako smo na sastanku, nekom važnom razgovoru ili jednostavno odmaramo. Od ostalih opcija/postavki spomenuti ćemo prekid poziva pomoću tipke za uključivanje/isključivanje uređaja. To je jednostavnije nego gađati virtualnu tipku „Kraj“ na zaslonu, posebice ako tijekom razgovora radite usput još nešto drugo. Možete koristiti ovu tipku i za ignorirati dolazni poziv.

Detalje postavki Android 4.4 sustava ćemo preskočiti. Već smo ih opisali nekoliko puta. Da, sve Google aplikacije, usluge i servisi rade bez problema baš kao i na svakom drugom Android uređaju. HTC-ov preglednik je prilično zgodan ali niti Chrome ne radi loše. Sačuvan je dvostruki dodir za zumiranje web stranica. Tipkovnica podržava Trace – Swype stil tipkanja i kalibraciju kroz napredne postavke, što poboljšava točnost tipkanja.
Kao se tehnologija razvija cjelodnevne aktivnosti praćenja našeg kretanja postaju pomalo standard u smartfonima. Tako je HTC unaprijed instalirao Fitbit aplikaciju koja kao pasivna značajka prati osnovne korisnikove razine aktivnosti u sinkronizaciji s “ Smart Sensor Hub “. Fitbit aplikacija pruža informacije o broju učinjenih koraka svaki dan (npr. u šetnjama), udaljenost koju prolazimo dok vozimo bicikl ili trčimo. Ove informacije prikazuje u jednom lijepom grafikonu. Dodatno aplikacija može izračunati količinu utrošenih kalorija kroz naše različite dnevne aktivnosti. Alternativno je moguće koristiti smartfon u kombinaciji s jednim od Fitbit uređaja za praćenje aktivnosti naprednim opcijama kao što je praćenje vremena spavanja ili pametnog alarma. Ono što je odlično kada koriste ovu aplikaciju je da ona dodatno ne iscrpljuje energiju iz baterije zahvaljujući strukturi procesora (opisano u dijelu hardverskih specifikacija). Fitbit informacije vezane uz naše fitnes ciljeve možete dodati i na BlinkFeed. Sjajno.

Opcija daljinskog upravljača  pruža interaktivni sekundarni ekran za praćenje razgovora o programu preko interneta sa integriranim Facebook i Twitter strimovima. Funkcija HTC Sense TV donosi i sportske statistike uživo za 10 najpopularnijih sportova na svijetu, a nije problem pristupiti najnovijim statistikama utakmica ili rezultatima uživo dok istovremeno pratite drugu utakmicu na glavnom TV ekranu. Sve radi u redu.

Multimedija

Glazbeni interface je pun mogućnosti. Simpa nam je da u vizualnim efektima je opcija za automatskog ažuriranja online tekstova. Testovi su pokazali da uglavnom je u funkciji za pop glazbu engleskog govornog područja. Video player još uvijek nije neovisna aplikacija. Reprodukcija video datoteka se pokreće dalje iz mape albuma. FM Radio koristi slušalice kao antenu ali se radio postaje mogu slušati putem prednjih zvučnika. Hoće li model za Hrvatsko tržište imati uključen radio, iskreno nemamo pojma ali prema informacijama koje posjedujemo, neće. Imajte na umu da  model koji smo  testirali  nam je pristigao direktno iz  središnjice HTC-a za Europu. (nije lokalni uzorak).

Kamera

Kamera Jedna od posebnosti New HTC One M8 je dvostruka kamera. Glavna kamera ima 4 MP senzor otvora blende F/2.0, 2 µm veličina piksela, UltraPixelne tehnologije, popraćen HTC Image 2 čipom za brzu obradu i optičkim stabilizatorom slike. Autofokus kamere funkcionira brzinom od 300 milisekundi. Druga kamera ima uglavnom sporednu ulogu. Ona samo hvata podatke o trenutku snimanja fotografija za kasniju obradu i dodavanje efekata. Za brzi pristup fotoaparatu je dovoljno pritisnuti tipku glasnoće i može se koristiti za snimanje fotografija. Dvostruka bljeskalica automatski bira točnu boju i jačinu svjetlosti kako bi se postigla što profesionalnija kvaliteta. Sučelje za kameru je potpuno novo, puno praktičnije i preglednije zbog velikih ikona izbornika, a vidljive kontrole su svedene na minimum. Većina zaslona se koristi kao tražilo. Izbornik naprednih postavki je kombinacija narančasto-crvene i bijele boje što izgleda prilično osvježavajuće. Kroz izbornike imamo pristup ručnim postavkama poput ISO rasponu osjetljivosti (od 100 do 1600), postavljanju maksimalne osjetljivosti auto moda, kompenzaciji ekspozicije, podešavanju ravnoteže bijele boje itd. Ono što nam se posebno sviđa je da kada jednom pronađemo svoje „savršene postavke, da ih jednostavno možemo spremiti kako drugi puta ne bi trebali kopati po izbornicima i postavljati ih ponovno. Postoji 6 načina snimanja: normalni, video, Zoe, Selfie, Dual-snimanje i snimanje panoramskih fotografija od 360 stupnjeva. Dual snimanje koristi prednju i stražnju kameru za snimanje fotografija. Stvara mali 16:09 pravokutnik koji lebdi u tražilu. Njegova veličina se može prilagoditi ali ne može promijeniti oblik. Uključivanjem SELFIE načina, prebacujemo se na 5 MP kameru i dodirom bilo gdje na zaslonu je moguće snimiti fotografiju nakon 3-2-1 odbrojavanja. Ovaj način snimanja ima iste postavke kao glavna kamera uz moguće podešavanje tonaliteta kože. Zoe opcije i alati za dinamično snimanje ili obradu fotografija sada su zasebni. HTC Zoe način snimanja omogućava ukloniti neželjene predmete ili objekte iz fotografija, napraviti animirane fotografije, kreirati video koji kombinira fotografije, glazbu i efekte. Također za snimanje djece ili sportskih događanja poželjno je uključiti HTC Zoe opciju koja će snimiti video od 1, 3 ili 5 sekundi i niz fotografija u isto vrijeme, da bi potom mogli odabrati onu najbolju. Pojedinačne slike mogu se uređivati gotovo na neograničene načine primjenom filtera i efekata. Najzgodniji i najnoviji učinak naziva se UFokus. Radi na temelju podataka mjerenja dubine u slici drugog fotoaparata. Nakon što smo snimili fotografiju, dodirom se odabire u kadru mjesto gdje želimo da bude fokus. Ostatak se može zamutiti. Radi jako dobro za dnevne fotografije i kada su objekti blizu fokusa, ali ne radi posao dobro s fotografijama snimljenim s bljeskalicom ili koje su nastale u uvjetima lošeg osvjetljenja. Tu je još jedan alat koji se zove Plus dimenzija. To je najveći trik. Koristi podatke od sekundarne kamere tako da pomicanjem smartfona se stvara učinak da se perspektiva na slici mijenja. Također je moguće dodati animirane učinke godišnjih doba, naljepnice, kopirati i zalijepiti fotografije te tako napraviti čarobni kolaž itd. Foregrounder učinak može se koristiti za obojiti pozadinske dijelove na fotografiji dok objekt u fokusu ostaje crno-bijeli ili dati konture crtanog filma pojedinim objektima, odnosno opet pozadini. S Copy & Paste, možete izrezati osobu iz fotografije i zalijepite u drugu fotografiju. Uočili smo da rezanje nije previše precizno.

Kvaliteta snimljenih fotografija: reprodukcija boja, balans bijele, u većini slučajeva su ispravni, a oštrina i detalji normalni. No, ništa spektakularno. Ravnoteža bijele boje i ekspoziciju su gotovo uvijek točne i prilično oštre. Ima malo problema s finim detaljima ali ništa pretjerano. Kvalitetu snimljenih fotografija možete ocijeniti i sami kroz ovaj mini foto album  čije snimke su nastale dijelom u Zagrebu,   dijelom u Londonu samo koji sat nakon službenog globalnog debija.

Neke fotografije u punoj rezoluciji možete pogledati .

Video 

Video snimanje je moguće s prednjom i stražnjom kamerom u rezoluciji od 1920 x 1080 točaka pri 30 sličica u sekundi. Tradicionalno AF praćenje je također prisutno. Novi HTC One M8 ima podršku za usporeno snimanje videa u HD rezoluciji uz 60 sličica, tako da možete usporiti akciju na onom dijelu na kom želite, i naravno tu je i HDR-video način snimanja. Video mode ne uključuje tipku za hvatanje fotografija tijekom video snimanja. Držanjem pritisnute tipke kamere moguće je ručno odrediti duljinu videa. Isto tako snimanje videa se može pauzirati i poslije nastaviti. To znači da se može snimiti i više različitih kadrova te ih potom spojiti u jedan. Kvaliteta video je odlična za smartfone. Nemamo primjedbe.

 

Ukupni dojam

Novi HTC One M8 je doista jednak u nizu segmenata svojoj konkurenciji flagship android uređaja: performanse, operativni sustav, autonomija baterije, ali je barem stepenicu bolji kvalitetom izrade od Sony Xperije Z2 i Samsunga Galaxy S5 (autorica recenzije imala je oba modela u rukama nekoliko sati).

Možda se nekima neće svidjeti dizajn Novog HTC One M8, no teško da će ikoji model zadovoljiti baš sve ukuse. Operativni sustav radi jako dobro, brzo i stabilno. Sense UI je vrlo minimalističko i zato jednostavno za korištenje. Nema nepotrebnih elemenata ili opcija koje samo skraćuju autonomiju baterije a korisnici ih skoro i ne koriste. Kvaliteta zvuka visokog i srednjeg opsega tijekom reprodukcije na zvučnicima nema konkurencije u svijetu smartfona.

Po broju ručnog podešavanja za foto opcije i fleksibilnosti u radu među android uređajima, Novi HTC One M8 je na samom vrhu. Opcijama za uređenje fotografija HTC stvarno potiče korisnike na kreativnost. Što se tiče prodaje nemamo kristalnu kuglu ali možemo samo reći da prema našem mišljenju ne krene li HTC s agresivnim marketingom (nadamo se da ga neće odrađivati PR agencija Premisa) možda prodaja neće biti kao što se očekuje. Iako je neupitna njegova vrhunska kvaliteta izrade i mogućnosti, ali performanse, operativni sustav, autonomija baterije, su vrlo slični konkurenciji.

Za razliku od trenutnih perjanica možda je maleni minus i to što Novi HTC One M8 nije u tolikoj mjeri vodootporan, a kamera iako je odlična, neće privući istinske zaljubljenike u fotografiju jer nije izvrsna. Uglavnom mislimo da će cijena biti jedan od presudnih faktora uz marketing kada će potrošači odlučivati o kupnji.

– Dizajn –    

– Hardver –

– Softver –  

– Multimedija – 

– Ukupni dojam 

Konačna ocjena:  9,6 / 10
 

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.