Novi H.265 video codec za smartphone i tablete, zamijenit će hvaljeni H.264 codec

Fotografija članka: Novi H.265 video codec za smartphone i tablete, zamijenit će hvaljeni H.264 codec

Ako ste filmofil i gledate filmove na računalima, tada ste sigurno imali neki “u rukama” koji je kodiran, odnosno kompresiran u H.264 codecu. Sada je stigao novi i bolji  H.265.

Oglas

Trenutno aktualni video codec nosi oznaku H.264, a koristi se u Blu-ray i video kamerama, kao ipametnim telefonima (smartphone) za gledanje video zapisa. Zovu ga i High Efficiency Video Coding (HEVC) jer omogućuje gledanje filmova u visokoj Full HD kvaliteti (1920×1080 ili 1920×1200 točaka, to su 16:9 odnosno 16:10 formati). Tvrka koja proizvodi codece, The Motion Picture Experts Group (MPEG) predstavila je novi H.265 codec koji će se u prvom redu koristiti za gledanje filmova na smartphoneima i tabletima.

H.265 navodno ima dvostruko bolju kompresiju u odnosu na H.264, što znači da će video datoteke kompresirane u H.265 codecu biti otprilike dvostruko manje, ali jednake kvalitete. Drugim riječima, omogućit će osjetno bolji i kvalitetnii video streaming preko Interneta

Očekuje se kako će se H.265 codec za download pojaviti početkom 2013. godine, prvo na mobilnim uređajima, a krajem 2013. godine na svim ostalim uređajima. Zamislite samo svoj smartphone koji će moći pogoniti Full HD rezoluciju, naravno ako je dovoljno jak :) Priči tu nije kraj, jer se spominje 2014. godina kao godina podrške 3D videu bez onih “smiješnih” 3D naočala, protiv kojih smo već pisali nadugačko i naširoko. U MPEG-u kažu kako već užurbano rade i na 3D podršci bez naočala…

Što je video codec?
Video codec je u stvari uređaj ili softver koji omogućuje video kompresiju (sažimanje) ili dekompresiju digitalnih zapisa (video). Prilikom kompresije postoji i određeni gubitak kvalitete, no cilj je upravo codecima omogućiti što manji video zapis uz što manji gubitak kvalitete.

Povijesno gledajući, video se u neka davna vremena pohranjivao kao analogni signal na magnetske trake. Kasnije su se pojavili Compact Disc digitalni mediji (koje bolje poznajemo kao CD) i koji su vrlo brzo zamijenili audio medije, pogotovo u glazbenoj industriji (kazete, CD-i, MP3,…). Prednost digitalnog medija je i manipulacija njime, odnosno kopiranje bez gubitka kvalitete, no o tome vjerujemo da sve znate :)

I audio i video zapisi koriste različite metode kompresije. Kod audio zapisa i dalje je najpopularniji MP3 u raznoj kvaliteti (najčešće se koriste 192kbps i 320kpbs, minimum za CD kvalitetu je 128kbps), u novije vrijeme pojavljuje se u puno “rastrošniji” i manje kompresiran “FLAC” format. Kod videa do sada smo najviše koristili DivX i Xvid kompresije, odnosno codece, no danas polako primat preuzima H.264 koji na puno manjoj datotteci odnosno većoj kompresiji daje bolju sliku. I s H.265 codecom priči nije kraj, ona ide dalje.

Priča se uvijek vrti oko balansa između video kvalitete, količine podataka (poznate kao bit rate), kompleksnosti algoritama za kodiranje/dekodiranje, robusnosti i gubitka podataka, eventualnih grešaka, mogućnosti editiranja, direktnog pristupa, jednostavnosti korištenja, te još nekih faktora. Kao što i sami možete zaključiti, vrlo je teško napraviti kvalitetan codec. Do sada se H.264 pokazao kao odličan, tako da očekujemo kako će H.265 biti još bolji.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.