Novi Facebook virus već zarazio 800.000 korisnika širom svijeta – čuvajte se!

Fotografija članka: Novi Facebook virus već zarazio 800.000 korisnika širom svijeta – čuvajte se!

Novi Facebook virus sposoban je ukrasti korisničko ime i šifru vašeg Facebook računa. Virus se aktivira preko linka i video priloga od “prijatelja”.

Oglas

Jednom kada kliknete na zaraženi video prilog sumnjivog porijekla (ali znatiželja je znatiželja!), bit ćete preusmjereni na web stranice koje će vam reći kako trebate downloadati jedan dodatak (plug-in) kako bi gledali spomenuti video. Istina, metoda je prilično naivna i svatko tko imalo razmišlja neće na to nasjesti. No na novi Facebook virus već je nasjelo njih 800.000. Broj i dalje raste.

Ako se odlučite downloadati spomenuti plug-in, tada započinju vaši problemi. Tvorcima ovog virusa otvorit će se pristup prema vašem Facebook, a vjerojatno i Twitter (mnogi imaju ista korisnička imena). Tim pristupom ti isti hakeri mogu na vašem profilu pisati što god žele, a mogu i promijeniti šifru tako da nećete više moći ući u svoj profil. A onda su godine i godine vašeg truda i “druženja” bačene u zaborav.

Novi Facebook virus se tako i širi – pojavljivanje na zidu zaražene žrtve, kao takav će se pojaviti i na zidovima prijatelja, pa tko klikne. Carlo de Micheli, istraživač na području sigurnosti, potvrdio je kako se novi Facebook virus širi izuzetno brzo, novo zaraženih je oko 40.000 na sat.

Google je već na to odgovorio tako što je isključio mogućnost instaliranja dodataka “plug-in” u svoj web pretraživač, a kako bi spriječio širenje, jer se navodno preko njega najviše i proširilo zaraze. No, ako koristite Mozilla Firefox (kao autor ovog teksta) tada te u opasnosti. Poznato je kako Firefox ima široku paletu plug-inova, tako da bi ovo mogla biti potpuno “normalna” instalacija. A nije.

Novi Facebook virus

I prije je bilo raznih napada na korisnike Facebooka, ovo i nije nešto novo, samo se radi na drugačiji način. pomoći vam može i neki od antivirusnih rješenja, u nastavku donosimo nekoliko linkova s kojima si možete pomoći u otkrivanju virusa.O sigurnosti na Facebooku možete naučiti nešto više i u .

Nedavno smo pisali o jednom drugačijem napadu na Facebook od strane Palestinca Khalila Shreateha, inače istraživača na području IT sigurnosti, koji je kako bi dokazao sigurnosni propust . No, to je sasvim nešto drugo.

I na kraju mala napomena – svi video prilozi na našoj Facebook stranici su “virus free”, nemate brige kada surfate po . Kad ste već tu, lajkajte nas :)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.