Novi Android malware napada vaše bankovne podatke

Fotografija članka: Novi Android malware napada vaše bankovne podatke

Novi Android malware pokušava doći do vaših bankovnih podataka “prerušen“ u Flash Player.

Oglas

Android je već dugo označen kao “nesigurna“ platforma. Mnogi kojima je sigurnost na prvome mjestu izbjegavaju Android smartfone u širokom luku. Situacija se s godinama popravlja, ali i dalje često možemo pročitati o nekim virusima ili Trojancima kako napadaju Android. Nedavno je Google izjavio da je njihov novi smartfon Pixel jednako siguran poput iPhonea, a neki su se i malo našalili i rekli da bi uskoro predsjednik SAD-a mogao koristiti Android jer postaje sve sigurniji.

Nakon što smo se svi poveli činjenicom da je Android postao sigurniji stiže nam hladan tuš u obliku novog malwarea koji pokušava ukrasti vaše bankovne podatke. Ovaj novi malware izgleda poput aplikacije za Flash Player i ono što je zabrinjavajuće, može zaobići dvostruku potvrdu pristupa putem SMS-a. Poznate financijske kuće poput PayPala i Santandera su objavili da je više od 90 banaka diljem SAD-a i Europe podložno napadima ovoga malwarea.

Sigurnosni stručnjaci naglašavaju da svi aktivni korisnici mobilnih bankarskih aplikacija moraju biti oprezni zbog ovoga malwarea koji pogađa korisnike velikih banaka u SAD-u, Njemačkoj, Francuskoj, Austriji… Navodno postoji informacija da ovaj malware može ukrasti podatke za prijavu za čak 94 različitih mobilnih bankarskih aplikacija.

Ova aplikacija radi tako da prikazuje svoju aplikaciju povrh ostalih aplikacija, a ako pokušate prekinuti rad te aplikacije klikom na “cancel“ uređaj će se ponovno pokrenuti. Na ovaj vas način ovaj malware tjera da kliknete na opciju “activate“. Ako slučajno kliknete na tu opciju, ovaj malware dobiti će potpune administratorske ovlasti nad vašim uređajem, tako da i ako izađete iz “Flash Playera“ on ostaje raditi u pozadini.

Pravi način rada ovoga malwarea je već odavno poznat, na zaslonu pri ulasku u bankarsku aplikaciju vam se prikaže uvjerljivi lažni prozor za prijavu, u kojemu vi upišete vaše podatke za prijavu i nakon toga ti se podaci šalju hakeru, a ostalo je sve jasno.

Nakon instalacije ovoga malwarea on može presresti i pročitati vaše SMS poruke što za posljedicu ima mogućnost zaobilaženja dvostruke potvrde pristupa aplikaciji, koje su neke banke uvele kako bi povećale sigurnost mobilnih aplikacija. Ali kako nesreća nikada ne dolazi sama, ovaj malware ima i obrambeni mehanizam koji vam ne dozvoljava da ga izbrišete s vašega uređaja na lagan način.

Ako sumnjate da je vaš uređaj zaražen ovom zloćudnom aplikacijom, probajte ga izbrisati :
1. Settings
2. Security
3. Device Administrators
4. Nakon toga pritisnite Google Play Services
5. Na ovome koraku možete pritisnuti Deactivate postavku, to i učinite

Nakon toga slijedi pravo brisanje aplikacije :

1. Settings
2. Application
3. Flash Player Update – ovdje odaberite opciju Uninstall

Neki smartfoni imaju drugačiji sustav pronalaska ovih postavki, ako vam je potrebno za neki posebno, javite se u komentarima i pomoći ćemo vam.

Ako sumnjate da su neki povjerljivi bankovni podaci ukradeni, odmah obavijestite svoju banku koja će vam blokirati račun da ne bi bilo krađe novca te vas uputiti u sljedeće korake kako riješiti ovaj problem.

U zadnje vrijeme sve više čitamo kako je naša sigurnost na internetu ugrožena, . Nažalost novi hakeri na sve moguće načine pokušavaju doći do vaših podataka, pa smišljaju i nove načine zaobilaženja raznih potvrda pristupa aplikacijama. Uvijek budite na oprezu što instalirate na vaš smartfon, pogotovo ako imate osjetljive podatke na njemu. Hrvatska se nije direktno spomenula u ovome kontekstu, ali ipak vi pripazite na vaše mobilno bankarstvo jer ipak ste vi sami najbolja zaštita na internetu.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.