Nove litijske baterije bi mogle koristiti vodu

Fotografija članka: Nove litijske baterije bi mogle koristiti vodu

Tim istraživača je nedavno objavio da su uspjeli proizvesti litij-ionsku bateriju koja koristi vodu kao elektrolit umjesto kemikalija.

Oglas

Svatko tko je posjedovao eksplozivni Note7 zna o čemu se radi ako spomenemo pretjerano zagrijavanje baterija uređaja. Sadašnja tehnologija Li-Ion baterija je takva da kod ciklusa punjenja i korištenja baterije dolazi do stvaranja većih količina toplinske energije a koje, ukoliko se adekvatno ne mogu rashladiti, može doći do opasnih situacija poput požara, pa čak i eksplozija.

Jedan od razloga stvaranja tolike količine topline je i odabir elektrolita unutar baterije. Sadašnja tehnologija koristi razne kemikalije kako bi došlo do prijenosa energije između elektroda, što rezultira time da elektrolit preuzima dio te energije kao toplinu. Međutim, tim istraživača je objavio da su uspjeli proizvesti bateriju koja koristi vodu kao elektrolit. Naravno, korištenje vode nameže pitanje trajnosti takve baterije ali istraživači tvrde da su uspjeli dizajnirati omot elektroda koji će ih štititi od prerane degradacije.

Baterija ima samo jednu kvaku koja ju sprečava da bude prihvaćena: malen broj ciklusa punjenja. Baterije bazirane na kemijskim elektrolitima se mogu puniti i prazniti i do 500 puta prije nego propadnu, dok nova baterija bazirana na vodi zasada može izdržati samo 70-ak puta. Nadajmo se da će istraživači uspjeti premostiti ovu prepreku jer dosadašnji rezultati govore da bi primjenom ove tehnologije baterije bile puno hladnije, sigurnije i manje sklone gubitku energije.

 

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.