Nova tehnologija prevodi govor korištenjem vašeg glasa

Fotografija članka: Nova tehnologija prevodi govor korištenjem vašeg glasa

Razno-razni softverski prevoditelji postali su doista sposobni u zadnjih nekoliko godina, ali još uvijek nisu kao oni iz Star Treak. Startup iz San Francisca po imenu BabelOn će to promijeniti.

Oglas

Iz BabelOna koriste tehnologiju sinteze glasa koje će vam omogućiti prevođenje bilo čega što govorite u strane jezike i to vašim vlastitim glasom.

Da bi ovo postigli koriste vlastiti softver i posebno-napravljen hardver koji snimi različite karakteristike vašega glasa te potom stvara jedinstveni BabelOn profil sa jezičnim informacijama (BLIP). BabelOnov sustav tada može sintetizirati govore u drugim jezicima koje vi ne znate, a trenutno su dostupni engleski, francuski španjolski, njemački, portugalski, mandarinski, japanski i hindi.

Ova je tvrtka uvjerena kako će njihova tehnologija imati široku primjenu uključujući sinkronizaciju filmova, obrazovni sadržaj, virtualne asistente te usluge u pametnim telefonima i medicinskim uređajima. Čak je moguće čuvanje jezika i glasova za ponovnu upotrebu u budućnosti.

Za sada BabelOn snima glas u trajanju od dva sata te mu nakon toga treba nekoliko tjedana ili čak mjeseci za modulaciju i translaciju sposobnosti glasa. Kažu da će prototip imati za šest mjeseci, dok će prijevod u stvarnom vremenu biti spreman za tri godine.

Ovdje se nameće i pitanje sigurnosti kako netko ne bi mogao ukrasti i zloupotrijebiti vaš glas recimo za autentifikaciju putem prepoznavanja glasa ili pristup bankovnom računu putem telefonskog bankarstva. Iz BabelOna kažu da će koristi visok stupanj enkripcije u offline sefu u kojem će se čuvati BLIP, te se do njega može doći isključivo na zahtjev vlasnika glasa. Su-osnivačica Daisy Hamilton je još naglasila kako će BLIP-ovi imati vizualnu referencu sa indikatorima koji pokazuju je li glas i jezik izmijenjen, a što bi trebalo spriječiti potencijalne varalice.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.