Nova generacija IBM x86 System x poslužitelja s Intelovim procesorima

Fotografija članka: Nova generacija IBM x86 System x poslužitelja s Intelovim procesorima

Nova generacija IBM x86 System x poslužitelja s Intelovim procesorima

IBM je predstavio novu generaciju poslužitelja utemeljenih na procesoru Intel Xeon 5500 i softver koji korisnicima omogućava bržu instalaciju virtualnih računalnih okružja te značajno snižava rastuće operativne troškove. Novi poslužitelji imaju bolje računalne performanse te je s njima jednostavnije upravljati, a imaju i veću iskoristivost u odnosu na prethodne modele.

Osmišljavanjem novih poslužiteljskih sustava inženjeri IBM-a riješili su nekoliko glavnih izazova današnjih data centara – sve veću cijenu energije te potrošnju energije i probleme pri upravljanju računalima u razdobljima u kojima ne rade punim kapacitetima ili ih se ne koristi. Kako bi omogućili gradnju dinamičnije informatičke infrastrukture u IBM-u su osmislili jedinstveni dizajn primijenjen u sva nova četiri modela poslužitelja x86 koji dolaze u izvedbama rack i blade. Riječ je o poslužiteljima koji mogu raditi s manjim utroškom električne energije, čime se postižu uštede u cijeni energije i do 93 posto.(1) Istovremeno, neki od novih modela poslužitelja System x mogu podatke obrađivati dvostruko brže, imaju više memorije, tvrde diskove većeg kapaciteta pohrane te veći broj priključaka, čime tvrtkama različitih veličina pomažu u prijelazu iz postojeće u visokoučinkovitu virtualiziranu računalnu infrastrukturu. Poslužitelji System x, neovisno jesu li u izvedbama rack ili blade, prvi su koji mogu kapacitet memorije povećati od 96 gigabajta pa sve do jednog terabajta.

"Svijet prolazi kroz promjene koje od svakog informatičkog profesionalca, bez obzira na industriju u kojoj je zaposlen, traže umijeće konsolidacije i virtualizacije različitih vrsta računalnih platformi – mješavine operativnih sustava, hardvera raznih proizvođača, middleware softvera i aplikacija. Tu ne postoji rješenje koje se može jednako primijeniti na sve vrste poslovnih zahtijeva," rekao je Adalio Sanchez, direktor odjela IBM System x. "Ovom objavom nastavljamo dokazivati našu predanost razvoju vrhunskih poslužitelja x86 koji mogu udovoljiti svim zahtjevima korisnika, ali i podržati različite arhitekture. Poslužitelji System x dizajnirani su tako da snize cijenu vlasništva informatičke infrastrukture i omoguće rad prema novim tehnološko poslovnim paradigmama, kao što je Cloud Computing".

Uz inovacije u samom hardveru, IBM je predstavio i softver za upravljanje poslužiteljima komplementaran alatima System Director 6.1. Riječ je o paketu aplikacija koje klijentima omogućavaju automatsko upravljanje fizičkom i virtualnom infrastrukturom, bez obzira na kojoj su platformi utemeljeni. Novi softver podržava uređaje za pohranu IBM Power Systems, System z i poslužitelje x86 drugih proizvođača. Sve to, kroz mogućnosti boljeg upravljanja, pruža mogućnost ušteda do 44 posto.

VMWare i IBM rade zajedno već godinama nadograđujući međusobno znanja i ekspertize kako bi povećali učinkovitost informatičke infrastrukture, omogućili bolju kontrolu te korisnicima pružili veće mogućnosti u izboru rješenja," rekao je Brian Byun, potpredsjednik odjela za globalnu suradnju u tvrtki VMWare. "S jedinstvenom mogućnošću podrške do 96 procesora i mogućnošću korištenja do jednog terabajta memorije, IBM-ovi poslužitelji System x uskladivi su s VMMareovom sljedećom generacijom obitelji proizvoda vSphere te predstavljaju izvanredan izbor za korisnike koji žele izgraditi privatna cloud okružja".

Nova generacija IBM x86 System x poslužitelja s Intelovim procesorima

Novi IBM-ovi poslužitelji: Inovacijama do nižih troškova
Ova nova generacija poslužitelja System x maksimalizira snagu i performanse uz pomoć nove generacije inteligentnih procesora – Intel Xeon Processor 5500.

IBM BladeCenter HS22
Beskompromisan poslužitelj u izvedbi blade, strašno brzi IBM BladeCenter HS22 pruža izvanredne performanse, izuzetnu prilagodljivost u konfiguraciji i jednostavno upravljanje. Riječ je o učinkovitom poslužitelju osmišljenom tako da može izvoditi razne vrste radnih zadataka.
Između ostaloga, iznova i u cijelosti redizajnirani HS22 ima tri puta više memorije od svog prethodnika, što mu omogućuje obradu dvostruko veće količine transakcija u minuti. Zapravo, pri zamjeni starih poslužitelja rack i blade s poslužiteljima HS22 blade, korisnici mogu postići omjer konsolidacije od 11 prema 1 i ostvariti čak 93 posto ušteda samo u utrošku energije. (1) Uz to, u dva utora za interne uređaje za pohranu podataka mogu se, bez gašenja uređaj, instalirati SAS, SATA ili Solid State tvrdi diskovi. HS22 je najpouzdaniji poslužitelj u svojoj klasi i u cijelosti je uskladiv sa svim kućištima BladeCenter. To pruža mogućnost ostvarenja značajnih ušteda onim korisnicima koji će s ovim poslužiteljima zamijeniti stare poslužitelje BladeCenter.

IBM System x3650 M2 i x3550 M2
Oblikovani prema potpuno novim načelima štedljivosti kako bi smanjili troškove energije, ova dva dvoprocesorska poslužitelja, namijenjena uporabi u većim tvrtkama, troše manje energije, imaju vrlo učinkovita napajanja koja nadmašuju parametre definirane standardom "80 Plus Gold", obrnuto rotirajuće ventilatore, altimetre i napredne mogućnosti upravljanja potrošnjom energije. Te inovacije rezultiraju smanjenom potrošnjom energije i smanjivanjem godišnjih izdataka u data centru. (2) Isto tako, ovi uređaji pružaju izvanredne performanse postižući brzinu procesiranja podataka od čak 6,4 GT/s, dizajnom omogućavaju redundantnost poslužitelja i imaju jedinstvene mogućnosti zaštite.

IBM System x iDataPlex dx360 M2
Poslužitelj iDataPlex dx360 M2 posebno je osmišljen za uporabu u data centrima visokih performansi no koji su ograničeni prostorom te infrastrukturom napajanja i hlađenja. Model dx360 M2 je tako oblikovan da može zamijeniti čak pet poslužitelja 1U izvedbi u rack u data centrima, a uz uporabu dodatnog postranog izmjenjivača topline, može se hladiti i do 70 posto učinkovitije. Jedan od novih modela iz generacije poslužitelja System x i BladeCenter, model dx360 M2, značajno smanjuje operativne troškove, jednostavniji je za uporabu i tako integriran da ga se može brzo prilagođavati novim informatičko poslovnim izazovima. O dokazu računalne snage novog poslužitelja iDataPlex dx360 M2 govori i podatak kako će ga, zajedno s IBM-ovom naprednom arhitekturom Power 6, koristiti konzorcij SciNet, smješten na Sveučilištu u Torontu, u gradnji računalnog sustava koji će moći izvesti 360 bilijuna proračuna u jednoj jedinoj sekundi. To superračunalo bit će izrađeno novim, pionirskim hibridnim dizajnom jer će se sastojati od dva sustava koji će moći raditi neovisno jedan od drugoga ili zajedno i bit će spojeno na veliki kompleks za masovnu pohranu podataka, kapaciteta pet petabajta. Zbog tog svog hibridnog dizajna, koji se sastoji od vrlo učinkovitih sustava iDataPlex i arhitekture Power 6, to superračunalo će biti izuzetno fleksibilno i moći će pokrenuti različite vrste visoko zahtjevnog softvera. " Inovacije IBM-a u području računalnih poslužitelja omogućavaju nam brzu prilagodbu svim poslovnim potrebama", izjavio je Don Goodwin, potpredsjednik za marketing i prodaju tvrtke Latisys, smještene u gradu Fairfaxu u američkoj saveznoj državi Virginiji. Latysys je vodeća tvrtka za kolokaciju i hosting računalnih resursa. Koriste se mješavinom prilagodljivih IBM poslužitelja u izvedbama blade i iDataPlex. "Mješavina formata koju nam pruža System x omogućuje nam podršku velikom broju aplikacija i jednostavniji nastup na novim tržištima hostinga za tvrtke i putem Interneta".

Nove razine performansi
IBM-ova nova generacija poslužitelja x86 donosi novu razinu performansi i veću učinkovitost tvrtkama koje će ih primjenjivati. System x3650 M2 je osvojio prvo mjesto prema rezultatima u testu dvoprocesorskih poslužitelja, SPECPower_ssj2008, i na dvostrukim SAP SD Standard Application Benchmark mjerenjima te na mjerenjima VMware VMmark za virtualizaciju.(3) Uz to, IBM Blade Center HS22 je postigao vodeće mjesto prema mjerilu SPECjbb2005. (4)

Kako bi upotpunila liniju poslužitelja u izvedbama rack, blade i iDataPlex, tvrtka IBM će u drugom tromjesečju ove godine ponuditi i dvije verzije poslužitelja u izvedbi tower. Ti poslužitelji će odgovoriti na izazove računalstva visokih performansi u onim poslovnim okružjima gdje su sigurnost, jednostavnost uporabe i pouzdanost od izuzetne važnosti. Ti novi sustavi izvlače najbolje iz novih funkcionalnosti i performansi nove obitelji Intelovih procesora.

Vodstvo u upravljanju sustavima
IBM je predstavio i ključne alate za upravljanje sustavima, prilagođene zahtjevima nove generacije poslužitelja x86. Ti alati pružaju informatičarima mogućnost upravljanja u svim pa i radno najzahtjevnijim situacijama modernog poslovanja.

IBM Systems Director 6.1
Novi IBM Systems Director 6.1 donosi nekoliko snažnih alata koji olakšavaju rad kako s fizičkim tako i s virtualnim resursima te funkcija, kao što su internetsko korisničko sučelje s nizom integriranih softverskih pomagala i priručnika poput Systems Director Active Energy Managera – alata za praćenje potrošnje energije. Uz to, taj paket alata je uskladiv s čitavim nizom drugih tehnologija među kojima su poslužitelji IBM Power Systems, System z, za pohranu te s raznim poslužiteljima x86 drugih proizvođača. Potencijalne uštede koje se mogu ostvariti uporabom alata IBM System Director mogu dosegnuti 34,5 posto na poslužiteljima temeljenima na Windows platformi te do 43,8 posto na uređajima temeljenima na Linuxu.

Unified Extensible Firmware Interface (UEFI)
IBM u svojoj ponudi ima i BIOS slijedeće generacije, Unified Extensible Firmware Interface (UEFI). On pruža veće mogućnosti upravljanja na daljinu i konzistentnu konfiguraciju BIOS-a u cijelom portfelju proizvoda.

Integrated Management Module (IMM)
Modul za integrirano upravljanje, Integrated Management Module (IMM), kombinira dijagnostiku, virtualnu prisutnost i daljinsko upravljanje te tako omogućava nadzor i popravke uređaja s bilo kojeg kraja svijeta. Njegov standardizirani sustav upozoravanja pruža široke mogućnosti integracije poslužitelja u razna poslovna okružja te postavlja jedinstveni fimrware za sustave utemeljene na tom modulu

IBM ToolsCenter
Ova inicijativa pojednostavljuje uporabu alata za upravljanje sustavima putem jedne web stranice s koje se svi potrebni programi mogu preuzeti. ToolsCenter je postavio iste parametre što se tiče izgleda i funkcionalnosti alata, a to maksimalizira njihovu učinkovitost i smanjuje troškove edukacije. Najnovija prinova ToolsCenteru je alat IBM Bootable Media Creator s kojim se mogu izraditi mediji za pokretanje sustava (na CD-u, DVD-u ili USB memoriji).

Express Models za srednje velike tvrtke
IBM je predstavio i tri modela poslužitelja "Express" posebno oblikovanih za uporabu u srednje velikim tvrtkama. Riječ je o dva poslužitelja u izvedbi rack, System x3650 M2 Express i x3550 M2 Express, koji imaju dvostruko bolje performanse za virtualizaciju i troše i do 60 posto manje energije od prethodnih modela. Novi IBM BladeCenter HS22 Express je svestrani, jednostavni za korištenje poslužitelj u izvedbi blade optimiziran za postizanje boljih računalnih performansi i energetsku učinkovitost. HS22 je dvostruko brži o prethodnih poslužitelja IBM blade i nudi izuzetnu pouzdanost, dostupnost i uporabivost.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.