Note 7 nije prvi Samsungov opoziv

Fotografija članka: Note 7 nije prvi Samsungov opoziv

Iako je Note 7 zadao veliki financijski udarac Samsungu, on nije prvi opoziv za ovu korejsku kompaniju

Oglas

Opoziv Galaxy Note 7 je za Samsung proizveo financijski udarac koji se mjeri u milijardama dolara. Prva financijska izvješća procjenjuju štetu na oko 20 milijardi dolara. Pribroji li se tome i indirektna šteta, dolazimo do najvećeg opoziva u povijesti ove kompanije.

No, za Samsung koji već desetljećima prodaje potrošačku elektroniku, ovo nije prvi opoziv. Kompanija je dala priopćenje u kojima jasno ističu kako je “sigurnost njihovih potrošača uvijek bila najveći prioritet”. Da zaista jest tako, uvjerit ćete se pročitate li cijelu listu Samsungovih opoziva do sada. Note 7 se između ostaloga istaknuo i po tome što je to prvi uređaj s liste koji ste mogli unijeti u avion pa je stoga i zabranjen na svim letovima.

  • 2003. Samsung je opozvao 184 000 mikrovalnih pećnica u SAD-u
  • četiri godine kasnije Samsung je morao opozvati preko 20 000 perilica zbog opasnosti od požara
  • 2009. je opozvano 210 000 hladnjaka u Južnoj Koreji
  • iste godine je opozvano i preko 43 000 mikrovalnih pećnica zbog opasnosti od strujnog udara

Trenutno je pitanje hoće li Samsung opozvati još jednu seriju uređaja za pranje rublja u SAD-u koji su prodavani u razdoblju od 2011. godine do danas. Na perilicama navodno postoji opasnost za tjelesne ozljede i imovinu ljudi. U Australiji su navedene perilice opozvane, dok proces u SAD-u još traje.

Uzmemo li u obzir da je Samsung vrlo brzo vlasnicima Note 7 uređaja dao zamjenske uređaje te ih nakon toga i opozvao diljem svijeta, možemo se složiti s njihovom tvrdnjom o tome da im je stalo do sigurnosti korisnika. Ipak, (pret)posljednji događaj s perilicama u Australiji, najveći je trn u oku ovoj korejskoj kompaniji. Samsung nije želio opozvati navedene perilice dok se nije skupilo preko 4000 ljudi na Facebooku. Kupci su svojim sredstvima unajmili vještake koji su izradili stručne nalaze i mišljenje te su potvrdili materijalne nedostatke u proizvodu. Nakon toga je Samsung bio primoran opozvati uređaje. Nažalost je morala intervenirati i vlada jer Samsung nije htio čak ni tada popustiti.

Najstrašnije u našoj priči s Galaxy Note 7 je što se uzrok zapaljenja još uvijek nije otkrio. Iako se sumnjalo isprva na bateriju, sada je jasno da ona vrlo vjerojatno nije uzrok kvara. Sve u svemu, nakon ove štucavice, odnosno kašlja s Galaxy Note 7, Samsung mora vidjeti kako će zaliječiti rane.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.