Nosivi uređaji loše mjere potrošene kalorije

Fotografija članka: Nosivi uređaji loše mjere potrošene kalorije

Znanstvena studija provedena na medicini na sveučilištu Stanford pokazala da pametni satovi i fitness narukvice ne mjere precizno potrošene kalorije.

Oglas

Kako nosivi uređaji dobivaju na popularnosti na sveučilištu Stanford su odlučili provesti kako bi se odredilo koliko su točni podaci prikupljeni senzorima tih uređaja.

Istraživanje je obuhvatilo sedam različitih narukvica (, , , , Mio Alpha 2 i PulseOn) i 60 volontera različitih dobi, boje kože i indeksa tjelesne mase. Temelj studije je korištenje medicinske opreme za mjerenje stvarne potrošnje kalorija mjerenjem srčanog ritma i koncentracije ugljičnog dioksida u dahu. Volontere su pratili na traci za trčanje i biciklu.

Mjerenje otkucaja srca bilo je precizno na svim uređajima. Nosivi su uređaji postigli odstupanja unutar 5 posto stvarnih brojeva otkucaja srca na šest od sedam uređaja što je prilično dobro s obzirom da uređaji trebaju biti unutar granice od 5 posto pogreške da bi bili kandidati za medicinsku upotrebu.

Kada je riječ o mjerenju potrošnje kalorija ima mnogo više varijabli. Zato je prilično teško izmjeriti potrošene kalorije uređajem na zglobu i unaprijed unesenim informacijama o tjelesnoj masi i visini. Najbolje je očitanje billo u 27% margini pogreške stvarnih potršenih kalorija. U ovoj je kategorija bila najgora ocjena sa nevjerojatnih 97% odstupanja od stvarnih brojeva. Apple Watch i Fitbit Surge bili su među najtočnijim dok je PulseOn bio najgori.

Zaključak je da korisnici mogu pouzdano mjeriti otkucaje srca, ali ne bi se trebali oslanjati na “izgorene” kalorije koje sugerira uređaj.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.