Nokia Lumia 930 recenzija – Windows Phone pametni telefon napravljen da traje

Fotografija članka: Nokia Lumia 930 recenzija – Windows Phone pametni telefon napravljen da traje

Netom što nam je na test pristigao Nokia Lumia 930 smartfon, susjedova mačka koja povremeno svrati do redakcije i obično malo pronjuška, potom se lijeno okrene i ode, sada je učinila nešto potpuno suprotno. Sve ćemo vam ispričati. Ne brinite :D

Oglas

Ugledavši Nokiju Lumia 930 u našim rukama mačka se počela vrtjeti oko nas kao luda, zatim je napravila tri ili četiri kruga svjetlosnom brzinom, te je za promijenu sjela i počela “buljiti” u nas. Našli smo se u neobičnoj situaciji:

Nažalost nismo mogli udovoljiti njenoj želji jer Nokia Lumia 930 je samo posuđena, ali “packa” koju smo dobili kako dobre stvari ne znamo podijeliti s drugima, e to ne stoji :D  Zato odmah  krećemo s recenzijom kako bi podijelili s vama sve lijepe stvari koje Nokia Lumia 930 nudi.

Svaka Lumia serija ima naglasak na određenim značajkama. Seriju 1000 () odlikuju foto/video mogućnosti. Zasloni od 6“ seriju phableta ( i ), dok modele serije / skromniji hardver. Glavni akter ove recenzije Nokia Lumia 930, pripadnica je serije 900 (///), čija posebnost su vrhunske specifikacije i elegantan izgled. U Microsoftu Nokia Lumia proizvode vole zvati samo Lumia. Zato ćemo u recenziji po uzoru na proizvođača koristiti samo naziv uređaja – Lumia 930.

Nokia Lumia 930  u  razigranoj boji vatre i Sunca

Lumia 930 je dimenzija 137 x 71 x 9.8 mm i dostigla je priličnu masu od 167grama. Kombinacija polikarbonata otpornog na otiske prstiju i okvir od aluminija obrađen CNC strojem s četiri tanke plastične trake za pojačanje dohvata antenskog signala, po tko zna koji puta potvrđuje iznimnu kvalitetu izrade.  Aluminijski okvir ima jednu dodatnu funkcionalnost. Omogućava kontinuirano odvođenje topline prema van i tako komponente traju duže.

Nokia Lumia 930 recenzija 01

Na vrhu je 3.5 mm audio utor, vratašcima zaštićen ulaz za nanoSIM (otvara se noktom), a microUSB 2.0 sučelje je na dnu.

20140730_165031

Desna strana je koncentrator svih tipaka. Tako je tu tipka za pojačavanje/stišavanje zvuka,  uključivanje/isključivanje uređaja ili zaslona i tipka kamere.

Nokia Lumia 930 recenzija 07

Poleđina nije ravna površina. Ima zaobljenje u skladu s anatomijom dlana. Izgleda nam kao lijepi oblikovani biceps. No pločice i bicepsi idu zajedno :D

Nokia Lumia 930 recenzija 03

Na površini uočavamo otvor objektiva fotoaparata,  koji ne strši kao u slučaju Lumia 925 ili 1520 modela, u pratnji dvostruke bljeskalice.Nadalje su vidljiva dva (od ukupno četiri) mikrofona i perforacija drugog zvučnika.

Nokia Lumia 930 recenzija 04

Prenji panel

Gledajući na Nokia Lumia 930 smartfon s prednje strane, osjeća se malo dosadan crnom površinom. Oko 70% prednjeg panela koristi zaslon. Uklapa se u neki prosjek. Ostatak površine je rezerviran za okvir. Na vrhu okvira je Nokia logo, prednja kamera 1.2 MP (720p HD video snimanje) i zvučnik za razgovore. Mikrofon je postavljen odmah ispod Windows tipke prema dnu. Unatoč potpori virtualnih kontrolnih tipki u Windows Phone 8.1, Lumia 930 koristi klasične funkcijske tipke. Ono što bi posebno pohvalili je činjenica da ruka nije direktno u dodiru s oštrim rubovima okvira dok palcem se krećemo po zaslonu. To se može zahvaliti zaslonu oblikovanom da je zakrivljen prema unutra. Gotovo nije moguće razlučiti gdje završava zaslon a gdje počinju vanjski rubovi. Ali osim praktičnosti u rukovanju, omogućava da svjetlost mijenja smjer kada gledamo na zaključani zaslon, i time stvara dašak razigranosti prednjoj plohi.

Nokia Lumia 930 ima 5-inčni OLED zaslon omjera 16:9 s Corning Gorilla trećom generacijom tehnologije zaštite, rezolucije 1920 x 1080 točaka prosječne gustoće 441ppi na 16M (24-bita) boja. Za kontrast možemo reći da je izvan konkurencije. Kutovi gledanja su široki. Ipak, ponekad je se može detektirati transparentan plavkasti preljev.

zasloni

Najveći potencijal zaslona je ručna prilagodba prikaza boja kroz sustav što uključuje: podešavanje temperature (toplo, hladno), nijanse (od zelene do ljubičaste no bolje da ništa ne dirate) i zasićenja (od prirodnih do svijetle). Svjetlina ovisi o trenutnoj slici. Ako je ona svjetlija, tada je prisutno više ograničenje svjetline. Uglavnom što se tiče vidljivosti na suncu tu nema problema. ClearBlack tehnologija (radi na principu polarizirajućeg filtra)  omogućuje vidljivost bez potrebe za podešavanjem svjetline na 100%. Kao i kod prethodnih modela zaslon ima vrlo visoku osjetljivost i podržava rad s rukavicama. Zaslon se može probuditi dvostrukim dodirom.

Specifikacija i njena funkcionalnost

Lumiju 930 pokreće Snapdragon 800 čip MSM8974 ( nije najnovija verzija) s 4 Krait jezgre koje radi na 2.2 GHz u pratnji grafičkog akceleratora Adreno 330, 2 GB RAM-a i 32GB (29.1 GB za korisnike) interne memorije. Nema mogućnosti korištenja mikroSD kartice ili flash diska. Za dodatni memorijski prostor predviđene su samo cloud usluge. Bojite li se da u slučaju loše kvalitete internetske veze neće vam bit podaci iz oblaka uvijek dostupni, tada samo multimedijske sadržaje spremajte u oblak. Tako će te osloboditi prostor za one sadržaje koji su vam važni. Mi bi ovdje vas još samo podsjetili da cloud tehnologija nije ograničena samo na pohranu, to su i različite vrste usluga, automatska sinkronizacija dijela postavki od kojih su dio i sigurnosne postavke.

Svakodnevno korištenje Lumije 930 je pokazalo nam stabilan rad sustava ma koliko da smo softver mučili raznim zahtjevima. Imajte na umu da Windows Phone sustav je optimiziran da radi glatko na hardverski slabim uređajima pa tako on sam ne koristi svu snagu komponenti uređaja. Ali se prednost osjeti kod intenzivne višezadaćnosti, obrade slika ili videa.

Ostale hardverske značajke uključuju Wi-Fi IEEE 802.11 a / b / g / n / AC s inteligentnim načinom rada, Bluetooth 4.0, GPS, modul za NFC, podršku za LTE, ugrađeni Qi standard. Tijekom testiranja nismo primijetili nikakve probleme s prijemom signala LTE mreža (testirana mreža ) ili Wi-Fi pristupnim točkama.

Speed 4 G

Isto tako nemamo primjedbi na  Bluetooth opcije kada smo bili povezani s BT slušalicama bilo da smo razgovarali ili samo slušali glazbu. GPS je radio uvijek savršeno bez obzira gdje smo bili. Here Maps nudi bogatstvo mogućnosti koje se mogu mjeriti s Google Maps. Pa možda da kažemo da su čak i bolje.

Baterija BV-5QW / 3.8 V  nije zamjenjiva bez usluge servisa ako ne želite izgubiti jamstvo. Njen kapacitet mjeri 2420 mAh. Za praćenje gubitaka energije iz baterije nažalost ne postoji dobra besplatna softverska podrška na razini kao što ju ima Android. Zato smo više pažnje posvetiti empirijskim testovima ali oni donose i veće odstupanje / pogreške u mjerenjima. Što su nam pokazali testovi:

Gledanje filma standardne MP4 video datoteke na 50 % svjetline zaslona i 4G mreži iscrpi  50%  kapaciteta za oko 4:28 minuta. To je dobro vrijeme.  Korištenje YouTube servisa na WiFi mreži i postavljenom automatskom prilagođavanju svjetline nam je pokazao za 30 minuta potrošnju od 7 – 9 % kapaciteta energije. Igranje igara će u istom periodu konzumirati 11 – 18 % energije. Dakle, uz neku normalnu uporabu od jutra do odlaska na spavanje autonomija baterije je u redu. Vrijeme punjenja baterija od nula do  100%  je nešto malo više od dva sata.

Windows Phone 8.1

Ma što neki mislili, ali Windows Phone 8.1 definitivno ima mnoštvo novih mogućnosti, značajki i novi dizajn s prilagodbom radne površine što uključuje postavljanje na zaslon korisničkih fotografija i transparentnih pločica. Način rada i postavljanja već smo opisali u recenziji modela smartfona pa možete pročitati detalje.  Da, sigurno će vas razveseliti informacija kako je službena Live Lock Screen aplikacija za Windows Phone 8.1  također upravo pristigla na Market.

Glavni izbornik se nije promijenio. Ostale su malene ikone uz nazive aplikacija. Lumia 930 dolazi s tipičnim setom Windows Phone aplikacija poput OneNote, Office, One Drive, a kojima je pridružena hrpa Nokijinih aplikacija. Ako vam se bilo koja aplikacija učini bespotrebnom uvijek ju možete izbrisati. Da se još malo sada osvrnemo na neke novitete:

Novost je akcijski centar. Povlačenjem prstom od vrha prema dolje na Akcijskom Centru dobit će te detaljne podatke o bateriji, datum, stanje veze, operateru itd. Na zaključanom zaslonu bez obzira ako je zaštićen PIN-om to uvijek možete to učiniti bez potrebe za otključavanjem zaslona. Isto tako želite li možete i isključiti obavijesti.

Za upravljanje pozadinskim zadacima koristi se Battery Saver aplikacija ili možete dio odraditi u postavkama. Vremensku prognozu možete imati prikazanu svaki dan u kalendaru: Kalendar → Postavke → potvrdite okvir „Koristi moju lokaciju za prikaz vremenskih prilika i predloženih mjesta“.

Podcast se preselio iz Xbox Music aplikacije u zasebnu aplikaciju.  Skype je upravo nadograđen na 2.19 inačicu koja je donijela Cortana integraciju (novu osobnu asistenticu koja nije dostupna za HR), video nadogradnju i ažuriranja u Akcijskom centru.

Tipkovnica: Za unos teksta moramo reći da su tipkovnice kao Swype ili SwiftKey postavile standard za brzo tipkanje korištenje gesta kao temeljem za tipkanje i duži pritisak za dobivanje posebnih znakova. Windows Phone tipkovnica uključuje tipkanje pomicanjem prsta ali i ima neke geste koje pomažu poboljšati brzinu unosa za specijalne znakove. To je za one koji će koristiti HR tipkovnicu dobra vijest, jer se naši znakovi s kvačicama mogu dobiti samo kao posebni znakovi. Uglavnom nas tipkovnica podsjeća na iOS tipkovnicu. Trebat će vam malo vremena da se priviknete na pisanje ali poslije toga bit će te brzi kao munje.

Internet Explorer je pristojan mobilni preglednik i barem nama ne predstavlja problem da ga koristimo. Ne vidimo razlog da bi vama bio problem za korištenje vama. Možete imati otvoreno do 11 kartica. Podržava promijeniti postavke privatnosti što uključuje brisanje pretraživanja i korištenje SmartScreen filtra da bi se zaštitili od nesigurnih web stranica.

Poboljšanja u sustavu je znatno više nego što smo naveli, ali morate nešto istražiti i sami ako se odlučite na kupnju modela.Onako usput, dodali bi da Windows Phone 8.1 Update 2 je već u linijama koda, i očekujemo ga do kraja 2014.

Osvrnemo li se na dostupnost znatno manjeg broja aplikacija za WP platformu u odnosu na Android ili iOS na Marketu, što je često kamen spoticanja, reći ćemo da je, i nije. Ovisno što vam sve treba. Uglavnom sve popularne aplikacije s drugih platformi poput Spotify, WhatsApp, Facebook Messenger, Twitter, Instagram, Angry Birds, su tu. Trebaju li vam neke specifične vezane uz poslovanje tada možete bit zakinuti. Od banaka aplikaciju ima  ,     polu rješenje  (m-token), Splitska banka nema, no ona nema ništa. Zapeli su još na aplikaciji iz doba običnih mobitela.   Uglavnom, sve više ima pomala u pozitivnom smjeru.

Recimo “ptičica” i pogledajmo u kameru

Kamera na Nokia Lumia 930 smartfonu je identična kao na Lumia 1520 modelu. Njene specifikacije uključuju: PureView 20 MP CMOS senzor (1/2.5 “), s pozadinskim osvjetljenjem i 26 mm širokokutni objektiv otvora blende f/2.4, drugu generaciju OIS optička stabilizacija slike sustava i dvostruku LED bljeskalicu. Fizička veličina svakog piksela na Lumia 930 je 1.12μm, za razliku od Nokia 808 modela koji ima 1.344μm što je naravno bolje.

Sučelje kamere je neznatno promijenjeno i zato se nećemo zadržavati na detaljima koje promjena donosi. Kroz izbornike je moguće primijeniti napredne značajke, različite učinke kamere poput filtra ili softver treće strane.

Fotografije se mogu snimati u dva omjera: 4:3 koji daje fotografije maksimalne rezolucije 19 MP ili 16 MP u omjeru 16:9. Snimate li na navedenim maksimalnim rezolucijama korištenjem Nokia Camera aplikacije, dodatno će te dobiti istu fotografiju samo u rezoluciji od 5MP. Ona je nastala je primjenom tehnike imenom oversampling. Kako i samo ime govori, uzima se više točaka iz slike nego je to krajnja rezolucija. Znači, slika se proračunava u većoj rezoluciji od zadane, i smanjuje na 5 MP rezoluciju tako da su odabrane najkvalitetnije točke od ukupnog broja za njeno nastajanje. Time se postiže maksimalna kvaliteta. Kamera podržava snimanje RAW fotografija što će znati cijeniti profesionalci zbog mogućnosti naknadne obrade. RAW datoteke imaju prosječni kapacitet od 25 MB po fotografiji ali i redovitu 5 MP fotografiju.

wp_ss_20140726_0001

Snimanje s drugim načinima korištenjem Nokia Glam za selfie, plug-inova Cinemagraph i Nokia Panorama, ili postavljanja okidač na 4 sekunde za dobivanje zamagljenja potrebno je malo vježbati da biste dobili dobre rezultate.

Kvaliteta snimljenih fotografija:

Najimpresivniji je balans bijele boje i automatsko mjerenje. Gotovo su uvijek točno bez obzira na uvijete snimanja. Sklad boja na fotografijama na automatskim postavkama je sasvim ugodan, iako plava je malo jaka za naš ukus jer djeluje neprirodno. Otkrili smo malo slabosti kod snimanja makro fotografija jer morate po zumiranju brzo okinuti da ne dođe do nepotrebnog zamućenja. Mislimo da je to neki mali bug. U uvjetima slabog osvjetljenja dali bi jednu malu prednost HTC One M8 modelu na automatskim postavkama u odnosu na Lumiju 930. Kada smo kod kvalitete snimljenih fotografija trebamo napomenuti nešto nama vrlo važno za što vjerujemo da će uočiti svi oni skloniji ručnim postavkama, a utječe na kvalitetu. Naime nećete uvijek moći prilagoditi svjetlinu ili boje onako kako ih vide vaše oči zbog prikaza na AMOLED zaslonu. Njegov kontrast, svjetlina i boje lako će vas zavarati. Zato preporučujemo da smanjite kontrast zaslona i malo ublažite problem.

 (dnevne fotografije)

 (pred oluju)

(fotografije iz blizine)

(korištenje bljeskalice)

Kamera može snimati pri 1080p HD kvaliteti na 30, 25 ili 24fps. Postoji i jedan mali trik kod snimanja videa. Tijekom snimanja laganim pomicanjem prsta gore ili dolje na zaslonu možete povećati zoom do 3x bez gubljenja piksela. Što se tiče kvalitete video snimki, nema velikih žalbi osim možda na mali nedostatak detalja. Za video snimanje je predviđena Dolby Digital Plus kvaliteta, maksimalnog volumena 140 dB.


Foto Hub je Microsoftova verzija foto galerije. Značajke su tipične za većinu smartfona za pregled i uređivanje i naravno možete dijeliti fotografije s drugima ili ih spremiti na One Drive, besplatni cloud servis za pohranu. Niste li zadovoljni s osnovnim opcijama za uređivanje fotografija možete koristiti Creative Studio set značajki za tu svrhu.

Zvuk: Budući da Nokia Lumia 930 koristi po prvi put tehnologiju Dolby Surround 5.1., možemo samo reći da je kvaliteta zvuka na visini, dubokim basom što dolazi do izražaja ako se koriste slušalice. Kad smo već kod zvuka i glazbe spomenut ćemo da sada se playliste mogu izravno urediti na smartfonu.

Ukupni dojam

Nokia Lumia 930 smartfon nije bez mana ali je bez ozbiljnijih mana :D Nastavak je višegodišnje tradicije vrhunske izrade uređaja u top segmentu proizašle iz Nokije. Dodali bi ipak jednu opasku. Možda je vrijeme da Microsoft za buduće modele osmisli neki korzet. ;D Naime, debljina tijela Lumia 930, nekako ne drže korak s konkurencijom koja sličan hardver uspijeva strpati u tanje kućište. Također je šteta što nema LED obavijesti jer za sve eventualno propuštene događaje treba provjeriti uključivanjem zaslona. Što se tiče samog Windows Phone 8.1 sustava, on jednostavno ima svoj jedinstven dizajn.  Mnogi Android korisnici često gledaju s visokog prema Windows Phone sustavu, kao nečem daleko ispod njihovog zelenog robota.

Ako se vama Windows Phone sviđa, ne obazirite se na druge i njihove negativne priče. Gro njih se nije upoznao sa sustavom u pravom smislu. Jedno je korištenje koji mjesec, drugo je primiti uređaj u ruku na kratko vrijeme. Pa čak niti tjedan dana nije dovoljno. Uglavnom, odlučite li se na kupnju Nokia Lumia 930, nećete pogriješiti.  Odličan je izbor ako vam vaša financija konstrukcija može pokriti cijenu prodaje. Pametni telefon je već dostupan kod naših po cijeni od 4.799 kuna. Isto tako je u prodaji Vipneta i cijena  je ovisna o pretplatničkoj tarifi.

Hvalimo:
• odlična kamera s Carl Zeiss optikom
• kvaliteta zaslona odgovara top modelima (kao LG G3)
• bežično punjenje
• 7 GB slobodnog prostora u OneDrive oblak usluzi za pohranu

Zamjeramo:
• nedostatak ručne kontrole otvora blende jer je fiksan
• uređaj je malo je (pre)težak

– Dizajn –  

– Ekran – 

– Procesor, grafika, RAM,ROM – 

– Kamere – 

– Audio/video – 

– OS, instalirane aplikacije – 

– Povezivost – 

– Baterija – 

– Video igre – 

– Cijena (uloženo/dobiveno) – 

– Naš dojam – 

Ukupna ocjena: 8,7 / 10

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.