Nokia Lumia 630 recenzija: prvi dual SIM smartfon s Windows Phone 8.1

Fotografija članka: Nokia Lumia 630 recenzija: prvi dual SIM smartfon s Windows Phone 8.1

Nokia Lumia 520 je najprodavaniji Windows Phone 8 smartfon. Mnogima koji su tek krenuli u svijet smartfona je bila prvi model. Sada ima nasljednika, Nokia Lumiju 630. Mi smo ju određeno vrijeme koristili kao primarni smartfon,  a gdje nas je naljutila ili briljirala pročitajte u nastavku recenzije.

Oglas

Poznat dizajn i kvaliteta ali ima noviteta

Lumia 630 ima više mladenački look u odnosu na , iako izgledaju skoro isto s crnim prednjim panelom i ostatkom tijela u nekoj od živih boja. Kada smo već kod boja samo da spomenemo, na test nam je pristigao model žute boje. Možda bolje reći u boji lipokromskog žutog kanarinca. Ako se grozite ove odvažne boje s kojom Lumia 630 u trenutku zabljesne u ruci možete odabrati uređaj umjerene crne ili bijele boje tijela. Lumia 630 ima tijelo izrađena od polikarbonata od dva sloja: jedan sloj čvrste boje plastike i vanjski prekriven plastičnim slojem u obliku iste boje ali transparentan. Dimenzije tijela 13 x 6.7 x 0.9 cm su u skladu s ergonomijom prosječne veličine šake. Nije problem dohvatiti bilo koju točku zaslona palcem ili tipkati. Lumia 630 ima masu 134 grama. Već smo navikli na malo više grama Nokia modela u odnosu na druge proizvođače. No koliko god dnevno  ju dizali,  nećete dobiti mišićnu masu :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Na vrhu je  standardno  pozicioniran 3,5 mm priključak za slušalice, a micro USB priključak na dnu. Desna tipka kamere je nestala. Šmrc. Tako sada na desnom boku imamo tipku za kontrolu glasnoće i uključivanje/isključivanje smartfona. Tipke su malo plitke tako da osjećaj nije najbolji tijekom pritiskanja. Oko tipaka postoji mali jaz.  Nije nešto  uočljivo ali naše oči su zamijetile taj maleni propust.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na stražnjoj strani imamo 5MP fotoaparat i zvučnik. Vanjski zvučnik je dobar jer daje visoku razinu zvuka i  odličnu kvalitetu za reprodukciju audio datoteka.  Ako su vam ruke znojne ili vlažne zbog glatkoće stražnja površine trebali bi biti oprezni da vam ne isklizne iz ruke. Površina iako je mat opet je vrlo glatka.

Ispod poklopcaLumia 630 je prvi Windows Phone koji podržava dual SIM kartice. Uklanjanjem poklopca  su vidljivi utori za SIM kartice i micro SD sučelje. Novost je da se aplikacije  mogu instalirati na SD karticu. Način Dual SIM rada je identičan kao kod android temeljenih uređaja i mobitela poput ,a  koju smo nedugo testirali. Ako je jedna SIM kartica aktivna za razgovor, druga je nedostupna za prihvaćanje poziva. Obje kartice podržavaju 3G mrežne frekvencije što daje širu fleksibilnost korištenja. Za svaki SIM se može promijeniti ime i prilagoditi APN.

Untitled 345

Ovisno koju SIM karticu koristite u određenom trenutku pojavljuje se njena ikona 1 ili 2. Za poruke je moguće spojiti obje ikone u jednu. Inače Nokia Lumia 630 podržava GSM 900, 1800 i 1900 MHz mreže i koristi za mobilni internet HSDPA i UMTS frekvencije.

Prednji panel:  Oko ekrana su uske granice plastike u boji baš kao što ih ima iPhone 5C.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na vrhu ima  otvor za zvučnik i senzor blizine koji se koristi da se ekran ugasi kada približimo uređaj uhu. On reagira kada treba i ne treba. Na primjer nosite li u džepu ili torbici Lumiju 630 i dobijete e-mail poruku, oglasit će vam se neki bip, a  posegnete li rukom u džep  i izvadite uređaj  na ekranu nećete vidjeti ništa ako je senzor blokiran. Zaslon će biti isključen. Windows Phone 8.1 inačica nam je donijela nešto drugačije funkcijske tipke. Ugrađene su na dnu u području prikaza zaslona. Prilagodljive su bojom pozadini. Lumia 630 koristi 4.5-inčni zaslon (kao Lumia 1020) s rezolucijom FWVGA 854 x 480 piksela, gustoće piksela od 218 ppi. Pomnim promatranjem moguće je vidjeti malu mutnoću fonta. Za manje ogrebotine brine Gorilla Glas treća generacija zaštite koju imaju  flagship android smartfoni nekoliko puta skuplji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IPS zaslon razvijen od strane japanske tvrtke Hitachi, podržava Clear Black Display tehnologiju za bolji kontrast. Na suncu je vidljivost prilično dobra no nije vrhunska.  Možda će nekima boje djelovati bljedunjavo ali kroz postavke se balans boja može regulirati. Problem je nedostatak senzora osvjetljenja tako da će te često morati sami regulirati osvjetljenje s obzirom na uvijete okoline gdje se nalazite. Inače zaslon reagira odmah na sve reakcije.

Elektroničke komponente – specifikacija

Nokia Lumia 630 pokreće chip Qualcomm Snapdragon 400 s 4 Cortex-A7 jezgre takta 1.2 GHz u pratnji Adreno 305 GPU i 512 MB RAM-a. Samo 512 MB je jednostavno dovoljno za normalan rad sustava zbog optimizacije WP 8.1, što mu je i glavna prednost. Animacije su glatke, otvaranje aplikacija je prilično brzo, a ponekad vraćanje iz aplikacije na početni zaslon ima kratko kašnjenje. Ništa šokantno ali primjetno. Dodatno, otvorite li do 7 kartica u IE neće se pojaviti postojanje nekog uskog grla. Zahtjevne aplikacije ili 3 D igre ipak pokazuju nedostatak RAM-a.

Nokia Lumia 630 ima 8 GB interne memorije proširive mikroSD karticama do 128 MB, plus pristup 7 GB online pohrane podataka kroz Microsoft OneDrive cloud usluge. Ostali standardni moduli povezivanja uključuju: Wi – Fi 802.11 a / b / g / n / ac, aGPS, Bluetooth 4.0, NFC i FM radio. Windows Phone 8.1 je u skladu s Miracast tehnologijom, sposobnošću bežičnog dijeljenja audiovizualnih signala na većem zaslonu. Miracast radi preko Wi – Fi Direct aplikacije ( za prijenos ) H.264 codeca do pune HD 1080 p rezolucije. Malo smo se poigrali i na naše iznenađenje sve je radilo u redu.

Energetska učinkovitost baterije

Lumia 630 ima BL-5h 1830 mAh bateriju. Ona je korisnički zamjenjiva i 750 mA USB punjač puni ju vrlo brzo. Za razliku od svakodnevnog ili ponekad poludnevnog punjenja energije baterije kod top modela, naša Nokia 620 može bez ispravljača i utičnice više od dan i pol uz sinkronizaciju jednog računa e-pošte, Facebook i standardno laganini korištenje što uključuje malo surfanja i do pola sata igranja nezahtjevnih igara. Za vaš orijentir, gledanje online 720p filma sat vremena s uključenim podatkovnim prometom putem 3G mreže pojest će negdje oko 22- 25 % energije dok igranje igara od 15 – 20 %.

Što nam je donijela nova inačica Windows Phone 8.1

Nokia Lumia 630 pokreće najnovija postojeća inačica sustava za Lumia uređaje – Windows Phone 8.1. Nadogradnja je donijela značajne promijene ali ovdje ne mislimo samo na korisnički vidljive već i one druge, razumljive profesionalcima i developerima. Budući da se ipak radi o recenziji smartfona napravit ćemo osvrt na dio koji vide obični smrtnici. Lumia 630 podržava dva stila rasporeda pločica na početnom zaslonu. Velike pločice koje se raspoređuju u dva stupca okomito i tri vertikalno ili imati do šest stupaca pločica na početnom zaslonu.Za odabir opcije u postavkama idite na Prikaz više pločica ……”

Untitled222
Tako  smo dobili prikaz više sadržaja, a vizualni efekti baš i nisu pregledniji jer ipak se radi o manjem zaslonu i vjerojatno će te malo više trebati naprezati oči. Recimo na imaju više smisla.Prisutan je i parallax efekt koji omogućava da pozadinska slika se kreće sporije od kretanja pločica, što daje utisak trodimenzionalnosti.

Transparentne pločice:  Postavite li bilo koju fotografiju na početni zaslon ona će ostati vidljiva postavljanjem transparentnih pločica za aplikacije. Moramo napomenuti da nisu sve pločice transparentne pa će te se morati malo poigrati prije nego što ih složite na zaslonu tako da ostane pozadina (slika) vidljiva. Action Center je kontrolni i notifikacijski centar odavno prisutan na Androidu i iOS uređajima. Dostupan je i na zaključanom zaslonu što ponekad može biti vrlo korisno. Povlačenjem prsta od vrha zaslona prema dolje vidljive su informacije o postotku napunjenosti baterije, Facebook obavijesti, e-mail poruke, a kroz 4 ikone (korisnički se mogu odabrati) vrši se uključivanje/isključivanje Bluetooth, WiFi modula, rotacija ekrana kontrolira svjetlina itd. Podešavanje postavki odvija se Postavke> Obavijesti + akcije.

U People Habu je nestala Facebook značajka ali svi postovi se automatski pojavljuju kroz Facebook aplikaciju. Probali smo kako radi Cortana prema zapovijedima. Za potrebe testa koristili smo engleski jezik i postavke za područje USA. Provjerili smo namještanje alarma, upis obaveza u kalendar i proces je bio uspješan ali pronalaženje najbližeg restorana nije. Da bi do njega stigli bilo bi nam potrebno desetak sati leta :D Uglavnom sviđa nam se jer prepoznavanje govora engleskog jezika odlično radi. WhatsApp nismo testirali jer je aplikacija povučena sa Windows Phone trgovine. Kao što znate servis ima problema s ispadima servera i nestabilnosti u radu. Zato smo isprobali Viber i radi potpuno isto bez greške kao na Android platformi. Internet Explorer 11 web preglednik ima funkciju za anonimno surfanje, mod za čitanje, izravno gledanje YouTube videa unutar stranice, upamćivanje lozinki, sinkronizaciju otvorenih kartica između smartfona i računala.

Od ostalih značajki spomenuti ćemo: VPN je dobio nove opcije poput automatskog spajanja na VPN mrežu kad to neka aplikacija zatraži bez intervencije korisnika. WiFi Sense automatski nas spaja na otvorene bežične mreže za uštedu 3G podatkovnog prometa. Moguće je uključiti automatsku nadogradnju aplikacija da ne morate sami provjeravati nadogradnje. Tu je i odabir zvuka koji se može napokon odvojiti za telefoniju i multimediju, kreiranje novog foldera, Skype je integriran sa sustavom i telefonski prebaciti u Skype video poziv. Microsoft Office , Nokia MixRadio, Nokia Navigacija, SensorCore povezan s Bing zdravljem i fitnessom, također su na raspolaganju za korištenje. Quiet hours je novi profil rada namijenjen za korištenje noću ili tijekom sastanaka. Neće vas ometati zvonjava ili bilo koji drugi zvuci. Želite li postoji i opcija da za određene kontakte budete ipak dostupni. Aplikacija Kalendar je također dobila mnoštvo promjena a među najvažnijima je prikaz obveza po danima u tjednu. Napokon.

Nokia Device Manager se koristi za povezivanje Lumia 630 putem Bluetooth ili Wi-Fi modula na tablet, TV ili pisač.  Aplikacije za zdravlje i fitnes koriste se u kombimaciji – integraciji senzora pokreta. Tako je Nokia Lumia 630 jedini jeftini smartfon koji za sada ima ovu opciju. My Screen je nova opcija za prikaz zaslona smartfona na računalu uz kontrolu mišem. Za spajanje je moguće koristiti USB konekciju ili Miracast standard.

Tipkovnica:

wp_ss_20140528_0033

Nasmiješi se – Lumia 630 kamera

Leća kamere ima 5MP, f/2.4 otvora blende, 4x digitalni zoom i daje fotografije rezolucije 2592 x 1936 točaka. Video snima 720p @ 30fps

wp_ss_20140530_0021

Standardna aplikacija kamere s automatskim postavkama neće dati kvalitetu fotografija kao što će korištenje aplikacije Nokia Camera. Naravno, uvjet je da imate barem malo saznanja o foto – tehnici da bi prilagodili niz parametara uvjetima snimanja: brzinu zatvarača, vrijeme ekspozicije, ISO vrijednost, raspon fokusa i ravnotežu bijele boje.

wp_ss_20140530_0024
Desi li vam se koja loša fotografija uvijek ju možete spasiti korištenjem program Nokia Creative Studio za uređivanje fotografija u samom uređaju. Jednostavan je za korištenje i dosta učinkovito radi. Posebno dobro radi za povećanje svjetline, smanjuje sjene, osvjetljava tamna područja. Kvaliteta snimljenih fotografija nas je ugodno iznenadila. Nismo  očekivali dobru kvalitetu s obzirom na  cjenovni rang kome model pripada. Slobodno bi kvalitetu mogli bi usporediti s mnogim Android uređajima srednjeg segmenta. Fotografije uz dovoljno dnevnog svjetla imaju dobru oštrinu, kontrast i vjeran prikaz boja.

 Dnevno svjetlo – fotografije u punoj rezoluciji pogledajte

Interijer – ručne postavke – fotografije u punoj rezoluciji pogledajte 

Interijer – automatske postavke – fotografije u punoj rezoluciji pogledajte 

Video uzorci: Video u maksimalnom rezolucijom od 720p daje  dobru kvalitetu a audio filter poboljšala kvalitetu zvuka prilikom snimanja osobito kada puše vjetar.

Multimedija: Zadani glazbeni svirač podržava  AAC , MP3, WMA i WAV audio formatem a  video u H.264 i WMV formatu .

Ukupni dojam:    Nokia Lumia 630 je model koji dio potrošača traži: nudi puno za relativno malo novca. Iako je manje usmjerena na egzotične aplikacije i igre, ali odlično radi posao za telefonske komunikacije, i dobar posao u području fotoaparata. Teško da će te naći u ovom cjenovnom rangu u android svijetu model čija kamera bolje obavlja posao od Lumije 620. RAM nije problem, jer je dostatan za sve ono što se očekuje od jeftinijeg smartfona. Cijena modelu iznosi

usporedbaaaa

 Nokia Lumia 630 u usporedbi s Samasung Galaxy S5 i Lumia 625

Prednosti:
– Autonomija baterije više od jednog dana
– Besplatna navigacija s Nokia Drive +

Nedostaci:
– Nema tipke za kameru (ali brzo pokretanje aplikacije iz akcijskog centra umanjuje nedostatak)
– Nema LED obavijesti
– Nema senzor svjetline
– Nema bljeskalice ( za fotografiranje i nije ozbiljan nedostatak ali mnogi ju koriste kao svjetiljku)

Sada pogledajte tradicionalnu VIDEO RECENZIJU – pogled iz muškog kuta 

– Dizajn – 

– Hardver – 

– Softver – 

– Multimedija –  

– Ukupni dojam – 

 Konačna ocjena: 6.2 / 10

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.